У Великій Британії вийде книга української арткритикині Ложкіної — «The Art of Ukraine» («Мистецтво України»)

від Стожари

Агресивна війна терористичної Росії проти України суттєво підігріла інтерес до українських книжок у всьому світі. Іноземців зацікавили дитяча література, книги про війну та відомі імена – від давніх до сучасних.

У британському видавництві Thames and Hudson вийде книга української кураторки та арткритикині Аліси Ложкіної — «The Art of Ukraine» («Мистецтво України»). Про це вона повідомила у Фейсбук і більш докладно розповіла «Детектору медіа» .

За словами Ложкіної, «The Art of Ukraine» вийде в серії «World of Art» і являтиме собою кардинально скорочену та доопрацьовану версію її книги «Перманентна революція. Мистецтво України ХХ — початку ХХІ ст.». До нового видання було додано розділ про мистецтво України часів початку повномасштабного російського вторгнення у 2022 році, а також низку інших фрагментів.

«World of Art» — серія популярних недорогих книжок з історії мистецтва. Започаткована ще в 1970-х вона представляє нариси про головні феномени світового мистецтва. Книги широко доступні в мистецьких крамничках та онлайн-магазинах по всьому світі.

«Звісно, для українського мистецтва така присутність і видимість є важливою. Адже донедавна про наше мистецтво у світі було відомо надзвичайно мало. Ситуація суттєво змінилася після лютого 2022 року, коли світ раптом зацікавився Україною, і стало з’являтися все більше англомовної інформації про нашу культуру. Втім та перша хвиля хайпу швидко спала, і тепер ми всі бачимо різкий спад інтересу до України», — розповіла Аліса Ложкіна.

Аліса Ложкіна. Фото з мережі Інтернет.

У цій ситуації, вважає вона, такі речі, як книги, слугують довгограючим інструментом розповсюдження інформації. Вони дають можливість донести у стислому вигляді інформацію про українське мистецтво широким колам фахівців — кураторам, мистецтвознавцям, а також читацькому загалу. Адже перевага серії «World of Art», зауважує Аліса Ложкіна, у тому, що серйозна мистецька література в ній подається доступною і зрозумілою мовою, і, на відміну від наукової літератури, у такого видання значно ширша аудиторія.

«Для мене особисто ця книга — підсумок двох десятиліть роботи і життя в українському мистецтві. Це такий подарунок двадцятирічній мені, яка бачила всі ці красиві іноземні книжки про історію того чи іншого феномену і ніяк не могла зрозуміти, чому нічого подібного ані в світі, ані в Україні не було про наше сучасне мистецтво. Для того, щоби подолати цю проблему, мені довелося написати свою власну книгу», — пояснює Ложкіна. Оскільки українське мистецтво надзвичайно багате й різноманітне, чимало цікавих постатей та феноменів книжка, на жаль, не вмістила. Втім, зазначає авторка, вона і не ставила перед собою завдання скласти «телефонну книгу».

«Я хотіла зробити короткий путівник, глянувши який, будь-яка людина зможе відправитися у свою власну подорож. А подорожувати тенетами українського мистецтва — насолода. Хоча ця насолода, як і з українською історією в цілому, густо перемішана з болем. Особливо коли ми беремося за двадцяте сторіччя з усіма його травмами, втратами та неоднозначностями, страшні відголоски яких ми досі чуємо в нинішніх трагічних подіях», — каже Аліса Ложкіна, уточнюючи, що з друку «The Art of Ukraine» має вийти у червні 2024 року.

Для обкладинки книги було використано роботу Олександра Богомазова «Пилярі», яку надав Національний художній музей. Перекладачем книги став Нейтан Джефферс, науковим редактором перекладу — доктор Роман Івашків з Університету Іллінойсу в Урбана-Шампейні, редакторкою — Алла Кінсель.

Схожі публікації

Залишити коментар