Книгу про український повстанський рух визнали в США серед кращих історичних матеріалів за 2022-2023 роки

від Стожари

Знання власного історичного минулого, історії свого народу і держави є основою формування національної свідомості і самосвідомості, а також і національної самоідентифікації особи.

Американська асоціація бібліотек визнала англомовну книгу Ворожі архіви: радянські протиповстанські операції та український націоналістичний рух (Enemy Archives) одним із найкращих історичних матеріалів, опублікованих у 2022 та 2023 роках. Це збірка перекладених архівних документів про маловідомі сторінки українсько-російських взаємин, яку видало у Канаді університетське видавництво McGill-Queen’s University Press.

Авторами праці є український історик та ексочільник Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович та дослідник історії Другої світової війни й українського визвольного руху та канадський історик Любомир Луцюк. Переклала книгу журналістка, редакторка та дослідниця Марта Дарія Олійник.

Як йдеться на сайті Американської асоціації бібліотек, ця книга рекомендована для наукових бібліотек. «Оскільки більшість листів перекладено англійською мовою вперше, це видання є цінним джерелом для дослідників, що вивчають історію відносин між СРСР та Україною», – йдеться на сайті.

Співголова Комітету з кращих історичних матеріалів, бібліотекар відділу історії США та афроамериканських досліджень Принстонського університету Стівен А. Ноултон в листі до авторів книжки зазначив, що книгу обрано як «один із найкращих історичних матеріалів, опублікованих у 2022 та 2023 роках».

«Це найбільша колекція, яка дає можливість зрозуміти історію повстанського руху 1940–50-х років. Коли я працював у США в Гарварді, то побачив, як мало первинних джерел з історії УПА, ОУН доступні для західних вчених, як мало вони використовуються. Це найважливіші документи структур підпілля, а з іншого боку – найголовніші документи радянської каральної системи про боротьбу з повстанським рухом», – пояснив співавтор книги В’ятрович.

Професорка та кураторка відділу рідкісних книг в Університеті Південного Міссісіпі Дженніфер Бреннок зазначила, що ця книга «містить безцінну інформацію про український націоналістичний рух від Другої світової війни до 1955 року». Вона зауважила, що серед тем, які у ній висвітлені, є радянське твердження про те, що українське підпілля нібито пропагує фашизм і співпрацює з нацистами.

Схожі публікації

Залишити коментар