Українцям у Латвії передали близько 900 книжок в межах проєкту «Книга з Дому»

від Стожари

Поки Україна мужньо відбиває атаки російської армії, найбільше страждають діти. Якщо українці в укриттях, бомбосховищах чи в евакуації, то психологи радять намагатися читати книги, насамперед дітям. Книжки заспокоюють, знижують тривожність і, при потребі, заколисують.

Фонд родини Богдана Гаврилишина спільно з Посольством України в Латвійській Республіці за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» започаткували проєкт «Книга з Дому» та передали місцевим бібліотекам та культурним осередкам у Латвії понад 900 книг. Це проза та поезія, а також подарункові видання про Україну, інформує «Громадський Простір»

У межах проєкту представлено книги 16 видавництв: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, Видавництво Старого Лева, Човен, Бородатий Тамарин, ARTBOOKS, Чорні Вівці, Крокус, Видавництво 21, Моя книжкова полиця, Дух і Літера, Портал, Ukraїner, Knygolove, Наш Формат, Vivat, Видавець Олександр Савчук.

Велику частину складають видання для дітей та підлітків від українських авторів: Оксани Лущевської, Ірини Озимок, Володимира Аренєва, Володимира Вакуленка, Сашка Дерманського, Валі Вздульської, Вікторії Амеліної, Галини Ткачук, Олі Русіної, Катерини Бабкіної та ін.

Також у межах проєкту українські митці Pictoric створили сет закладок – по дві в кожну книгу. Перша закладка розповідає про проєкт загалом, а друга – коротку історію видатного українця, співзасновника Всесвітнього економічного форуму в Давосі Богдана Гаврилишина та вміщує пункти створеної ним Декларації відповідальності людини:

«Колись через Другу світову війну ще юнаком Богдан Гаврилишин вимушено покинув свій дім на Тернопільщині, спочатку опинившись у Німеччині, потім – у Канаді. Повернення в Україну відбулося більш ніж через 30 років потому.

За своє життя він об’їздив 90 країн і щоразу, де б не був, представлявся однаково: «Богдан Гаврилишин, українець». Ця закладка й персональна історія нагадують нам про те, що важливо нести пам’ять про своє коріння крізь увесь світ!»

Частину видань Посольство України в Латвії вже передало місцевим бібліотекам та культурним осередкам. Також у грудні до Дня святого Миколая Посол України Анатолій Куцевол та дипломати привітали українських дітей книжковими подарунками.

У даний час в Латвійській Республіці перебуває понад 50 000 громадян України, серед яких – близько 15 000 дітей та підлітків, що вимушено покинули свої домівки через війну. Проєкт «Книга з Дому» створений для підтримки українців у Латвії та підкреслює, що пам’ять про своє коріння дає нам сил та наснаги триматися і допомагати своїй країні з будь-якої точки світу.

Схожі публікації

Залишити коментар