У «Гетьманській столиці» презентували унікальний «літопис» Самійла Величка

У Батурині на Чернігівщині в Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» відбулася презентація козацької пам’ятки «Літопис» Самійла Величка. 14 жовтня виповнилось 350 років від народження легендарного козацького літописця.

Про це повідомляється на сторінці заповідника у Facebook.

Відзначається, що масштабна праця Величка дозволяє кожному зануритися у події козацького періоду історії України та переосмислити безліч історіографічних міфів.

Наголошується, що це важлива наукова робота. Це перше видання повного оригінального тексту. Відомо, що під час роботи над виданням науковці дізналися багато нового як про історію козацьких часів, так і про саму постать канцеляриста Івана Мазепи.

Варто зазначити, що саме в Батурині зародилася і реалізовувалася ідея формування цього потужного корпусу документів, що ліг в основу праці.

Працю Самійла Величка раніше видавали або частинами, або з цензурою. Науковцям же вдалося зібрати всі матеріали, а видавці оформили літопис у книжку. Століттями ці тексти були заборонені або цензуровані, аж нарешті – побачили світ. Літопис Самійла Величка змальовує події козацької доби, містить унікальні документи та знання автора, який був не лише літописцем.

Як повідомлялося, 7 жовтня на Хортиці в історико-культурному комплексі «Запорізька Січ» запрацювала нова експозиція, яка розповідає про життя пересічних козаків на Січі.

Схожі публікації

Залишити коментар