«Перші ластівки»: Серіал для української молоді

Український триллер «Перші ластівки» став справжньою сенсацією телебачення. Його вже переглянули понад 6 мільйонів глядачів по телевізору та понад два мільйони онлайн. Це без перебільшення перший український серіал, який дійсно розповідає про молодь – його називають українською версією «13 причин чому».

Так що ж такого цікавого в цьому серіалі? Як його сприняла молодь? Та як до нього поставилось старше покоління. У подкасті «Українське кіно» на “Радіо свобода” Анастасія Саковська та виконавиця однієї з ролей у серіалі Ніна Набока обговорюють, як серіалу вдалося стати популярним та як сьогодні говорити про підліткові проблеми.

За сюжетом фільму Нік вчиться в 11-класі, де одна із учениць раптово накладає на себе руки, стрибаючи з даху багатоповерхівки. Поліна Дудка – активістка, відмінниця, яка переживає булінг у класі. Персонаж розкривається протягом серіалу, і від нього віє самотністю. Вона одинока не лише в школі, а й вдома, бо матір так само не хоче її чути. Замість того, щоб поцікавитись амбіціями своєї дитини, матір Поліни намагається реалізувати в доньці свої власні амбіції, якій їй у свій час реалізувати не вдалось.

Стає відомо, що й сама Поліна не свята та має непрості любовні стосунки із однокласником Федором Макаровим, який протягом серіалу усвідомлює власну гомосексуальність, живучи з татом-відвертим гомофобом. Хлопець так само зображений вразливим та самотнім.

Головних персонажів-підлітків об’єднує потреба в підтримці. Вони знаходять його у комунікації із так званим «Другом».

«Друг» – це аналог нашумілої в медіа історії із «Синім китом». Анонімний користувач в інтернеті входить у довіру до молодих людей та через переписку дає їм завдання, в тому числі й схиляє до суїциду.

Герої серіалу стають друзями через зв’язок із «Другом» та намагаються розслідувати смерть Поліни Дудки.

В титрах серіалу вказаний номер дитячої гарячої лінії правозахисної організації Ла-страда Україна. І після виходу «Перших ластівок» кількість дзвінків збільшилась в шестеро! Діти просять про допомогу й нарешті знають, до кого звернутись, якщо їхні права порушують.

«Значить, ми щось зробили, ми зробили свій внесок. Значить, не даремно ми знімали це все, і сценаристи, і актори, і режисер», – каже акторка Ніна Набока.

Героїня Ніни Набоки – вчителька хімії, Валентина Георгіївна. Вона виховує не лише двох онуків, а й опікується цілим класом проблемних підлітків як класний керівник. Її старший онук на ім’я Нік – фанат пранків, хуліган, який часто бешкетує в школі. Тим не менш, він вбачає у своїй діяльності високий сенс – чи то для привернення уваги до себе, якої він не отримав від батьків, чи то просто перебуває в пошуках своєї творчої реалізації.

З Валентиною Георгіївною вони важко знаходять спільну мову. Це одвічний конфлікт поколінь – батьки й діти, бабусі й онуки. Наче нічого незвичного й літній вчительці можна тільки поспівчувати, бо на її життя припала дуже серйозна відповідальність. От тільки є один нюанс, у серіалі героїню показано і з іншого боку. Чітко видно, що вона навіть не намагається зрозуміти захоплення онука, несерйозно сприймає його амбіції.

Колишній генеральний директор Нового каналу Олексій Гладушевський стверджував, що від початку серіал планувався як односезонна історія з іншим фіналом. Втім вже наприкінці останньої серії стає зрозуміло, що це ще не кінець і розвиток історії все ще чекає на глядачів.

Як повідомлялося, у вільному доступі з’явився тизер анімаційного проєкту за мотивами українського кіберпанк-коміксу “КіберКрай”. 

Схожі публікації

Залишити коментар