Петро та Павло – два видатних представника української діаспори в Канаді

12 липня в Україні православні згадували святих Петра і Павла, згадаємо й ми двох видатних представників української діаспори в Канаді на ім’я Петро та Павло.

Петро Яцик та Павло Юзик – досить відомі, але, нажаль, досі недостатньо пошановані в Україні. Обидва діячі жили і працювали в Канаді, де чимало зробили для своєї історичної батьківщини, української діаспори Північної Америки та світового українства в цілому.

Про ці дві видатних особистості розповідається на Diaspora.ua.

Син українських іммігрантів першої хвилі з Галичини Павло Юзик (1913 – 1986). Батько майбутнього сенатора, прибувши в 1904 до Канади, працював шахтарем, а згодом, переїхавши з родиною в Саскатун, — на млині. Павло Юзик здобув блискучу освіту, демонструючи видатні інтелектуальні здібності. Але попри його таланти та блискучу викладацьку і наукову кар’єру історика, він відчував на собі етнічну дискримінацію – його сприймали як іноземця, іммігранта, хоча він був народжений в Канаді і прожив там все своє життя. Це і підштовхнуло його до громадської діяльності та політичної кар’єри, яка виявилася блискучою. На початку 1960-х рр. він став одним із чотирьох перших українців у Сенаті Канади.

Одружився у 1941 році з Марією (з дому Багнюк); у сних народилося четверо дітей: син Теодор та дочки — Євангелина, Вікторія та Віра.

Петро та Павло – два видатних представника української діаспори в Канаді

Сенатор Пол (Павло) Юзик увійшов в історію як один з ініціаторів та найбільш послідовний втілювач політики мультикультуралізму. Власне, завдяки впровадженню політики мультикультуралізму (багатокультурності) етнічні українці отримали можливість навчатися рідною мовою і в школі, і в університеті.

Петро Яцик (1921 -2001) – більш відомий в Україні завдяки мовознавчому конкурсу його імені. Він народився в Україні у заможній селянській родині, закінчив семилітню сільську школу, вчився на сільськогосподарських та залізничних курсах. Працював помічником машиніста. Під час війни співпрацював з партизанами УПА. У 1944 — виїхав на Захід, проживав у Німеччині. Закінчив Український технічно-господарський інститут у Регенсбурзі (1947), в якому вивчав економіку. До Канади потрапив в третій хвилі імміграції у 1949 р.

Там він заснував успішний бізнес -став власником і президентом приватної будівельної фірми Prombank Investment Limited. Петро Яцик розгорнув потужну благочинну діяльність з підтримки українських наукових та освітніх установ – заснував Міжнародний благодійний фонд «Ліга українських меценатів», був його почесним президентом. Крім іншого, Яцик став спонсором Інституту українських студій Гарвардського університету (США), Енциклопедії українознавства, Центру досліджень історії України ім.П.Яцика при Альбертському університеті, Освітньої фундації ім.Петра Яцика, Українського лекторію в Школі славістики та східноєвропейських студій при Лондонському університеті.

Також на його кошти було відкрито спеціальний український відділ в Інституті ім. Гаррімана при Колумбійському університеті, видано чимало наукових монографій з історії України (зокрема переклад Історії України-Руси М.Грушевського), економіки, політології, медицини та етнографії. Сума його пожертв на українські інституції в західному світі перевищує 16 мільйонів доларів!

Петро та Павло – два видатних представника української діаспори в Канаді - фото 2

Раніше ми розповідали про унікальний український павільйон на виставці у Чикаго 1933 року та “принцесу” нашої діаспори.

Схожі публікації

Залишити коментар