Віртуальна екскурсія на 100 років назад: Дніпропетровщина як провідний економічний регіон

Віртуальна екскурсія Дніпропетровським національним історичним музеєм ім. Д.І. Яворницького (Зала 4. Катеринославщина у другій половині ХІХ — початку ХХ ст.) демонструє край як провідний економічний регіон світового рівня.

Екскурсія доступна кожному в режимі онлайн в рамках проекту Україна Incignita на порталі газети День.

Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.І. Яворницького знаходиться в місті Дніпро на проспекті Карла Маркса, 18. Працює щоденно крім понеділка та останньої п’ятниці місяця з 10.00 до 16.30 (без перерви).

Художнє оздоблення зали (металеві конструкції стелі і вітрин, які нагадують прохідну і цехи металургійного заводу, цегляна підлога, схожа на міську мостову) і його численні експонати переносять нас в бурхливі часи другої половини ХІХ – поч. ХХ ст.

Промислова революція, індустріалізація, модерні процеси торкнулися і Дніпропетровщини (у ті часи – Катеринославщини). А, торкнувшись, перетворили його на провідний економічний регіон не тільки Південної України, Російської імперії, але і всього Світу.

Завдяки прокладанню Катеринінської залізниці (1884) поблизу Катериінослава почали швидко будуватися металургійні заводи. Першим за часом будівництва, найграндіознішим, найбагатшим і найвідомішим став Олександрівський Південно-російський завод Брянського товариства (1897) (тепер завод ім. Г.І.Петровського).

Вагомий внесок в розвиток важкої промисловості в регіоні зробив Олександр Миколайович Поль (почесний громадянин м. Катеринослава), людина, постать якої стала ключовою в історії нашого краю.

Славився Катеринослав і своїм пивом. Так, продукція броварні Боте, що випускала близько двох мільйонів літрів пива тридцяти сортів і найменувань на рік, не одноразово визнавалася кращою в Європі і отримала право монопольної торгівлі на Катеринінській залізниці.

Всі ці та інші, не менш значні досягнення тодішнього народного господарства можна було побачити на Катеринославській Промисловій, сільсько-господарській і кустарній виставці, що відбулася у 1910 р. Її павільйони представляли незліченні багатства степового краю. Виставка, що пропрацювала рівно 100 днів, і сьогодні залишається наймасштабнішою в історії міста.

Індустріалізація змінила обличчя Катеринослава, який тепер називали столицею „Нової Америки”. Багатоповерхові житлові „хмарочоси”, „зоряні” готелі, елітні магазини і клуби, приземисті робочі селища, бараки і нічліжки – все це стало невід’ємною частиною міста.

Частина експозиції розповідає про участь жителів Катеринослава в Першій Світовій війні. Серед наших земляків, що воювали на фронтах тієї забутої війни двоє стали повними георгієвськими кавалерами. І ще один майже забутий факт — саме в Катеринославі, в маленькій лабораторії на окраїні міста у 1915 р. вперше в Російскій імперії був отриманий вітчизняний йод.

Нагадаємо, про київський музей «Становлення української нації» розповів один із його творців Микола Дичка, чернівчанин, організатор масових заходів, івент-менеджер, маркетолог. 

Схожі публікації

Залишити коментар