Українці в лавах Об’єднаних націй: відеопроєкт Інституту нацпам’яті до 75-ї річниці перемоги над нацизмом

від Стожари

За ініціативи  Українського інституту національної пам’яті (УІНП) створено відеопроєкт «Українці в лавах Об’єднаних націй перемогли агресора». У коротких історичних відеороликах  оповідається  про роль та місце України і українців як переможців  у Другій світовій війні.     

Відеороботи  Олеся Саніна

При  виробництві  використані матеріали Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г. С. Пшеничного, Архіву кінохроніки «British Pathé» (Великобританія), Кримського телеканалу ATR, Телеканалу 1+1, Телеканалу Еспресо TV, Меморіального комплексу «Національний музей історії 2 світової  війни 1941–1945 років». За творчий напрям відповідав знаний режисер Лесь Санін.

Амет-Хан Султан – кримський татарин, льотчик-винищувач. Збив 30 літаків противника особисто і ще 19 у групових боях. Двічі Герой Радянського Союзу.  З гордістю відкрито називає кримським татарином. Євген Березняк – уродженець Дніпропетровська, ветеран Другої світової війни. Рятівник Кракова, Герой України. Став прототипом головного героя роману «Майор Вихор».  Петро Дмитрук – канадієць українського походження, льотчик бомбардувальника. Був збитий в небі над Францією, але вижив і приєднався до французького руху опору. Загинув у боротьбі з окупантами. Нагороджений Військовим Хрестом Франції. Галина Кузьменко — «Надя». Уродженка Чернігівщини. Мати померла під час Голодомору, батько загинув у таборах. До німецької окупації мешкала на Донеччині. Під час війни приєдналася до підпілля ОУН, стала кулеметницею. Згодом опинилася в УПА в Карпатах. Була захоплена радянськими каральними органами. Пройшла тортури і ГУЛАГ.  Майкл Стренк під час Другої світової війни брав участь у Битві за острів Іводзіму – однієї із найзапекліших битв на Тихому океані. Коли гора Сурібаті нарешті опинилася під контролем американців, Стренк очолив місію підняття прапора перемоги на вершині гори.

Сучасники про попередників

Воїни АТО, громадські діячі, священнослужитель  у 14 коротких відеороликах розповіли про українців, які окрім Червоної армії боролися із нацистами у  лавах об’єднаних націй і перемогли агресора – у військах Британської співдружності, США, Франції, Польщі.    Ролики  УІНП доступні на ЮТУБ – каналі цього центрального органу виконавчої влади і об’єднані спільним гаслом: «Українці в лавах об’єднаних націй перемогли агресора. Пам’ятаємо. Перемагаємо».

Серед історій  є розповідь про українця Олексія Береста, який 30 квітня 1945 року був одним із тих, хто підняв прапор перемоги над Райхстагом. До кінця війни із нацизмом лишалися лічені дні. Для глядачів про це розповідає Іван Журавльов, військовий, який піднімав прапор України над Слов’янськом. Також у роликах йдеться про українське духовенство, яке проявило «людяність у безодні пекла». Черниця Олена Вітер стала першою представницею України, ім’я якої знаходиться в саду праведників народів світу в Ізраїлі. Греко-католицький владика Андрей Шептицький разом зі своїм братом Климентом врятували від Голокосту близько 300 євреїв. Автори відеороликів згадують і про тих українців, які опинилися у таборах для переміщених осіб та не бажали повертатися в «країну рад». Нерідко допомагали їм у цьому англійські, канадійські та американські українці. Однією із них була військова – Анна Храплива, яка пройшла Другу світову війну в лавах канадського війська, а після війни допомагала тисячам «переміщених» уникнути повернення до тоталітарного Союзу.

За матеріалами сайту Українського інституту національної пам’яті (УІНП).

Схожі публікації

Залишити коментар