До України передали унікальну колекцію документів Фундації імені Івана Багряного

від Стожари

В українській столиці представили колекцію документів з автографами українського письменника і політичного діяча Івана Багряного, голови уряду УНР в екзилі, президента УНР в екзилі Миколи Лівицького та інших діячів, у ній є листи українців з таборів біженців та довідник для емігрантів.

Фундація імені Івана Багряного є неприбутковою добродійною корпорацією української діаспори в США, що була утворена з метою впровадження ідей Івана Багряного через публікацію і поширення його творів, видання книжок, близьких його ідеям.

Іван Багряний (справжнє ім’я Іван Павлович Лозов’ягін) був українським письменником, поетом, публіцистом і політичним діячем. Він відомий як один із провідних діячів української літератури та національного руху середини XX століття.

Багряний брав активну участь у боротьбі проти радянської влади та зазнав переслідувань, був репресований і провів значний час у таборах ГУЛАГу. Багряний також відомий своєю політичною діяльністю, зокрема, як один із засновників і лідерів Української революційно-демократичної партії (УРДП). Після Другої світової війни він жив у Німеччині.

Презентація відбулась в Центральному державному архіві громадських об’єднань та україніки. Довгий шлях архівних документів Фундації зі Сполучених Штатів Америки до архівних фондів ЦДАГОУ був подоланий завдяки сприянню і допомозі Державної архівної служби України, Міністерства закордонних справ України, Посольства України в США, Міністерства юстиції України, Архіву-музею імені Дмитра Антоновича при Українській вільній академії наук.

Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов привітав колег з вагомим надходженням до архівних фондів ЦДАГОУ та підкреслив виняткову важливість передавання документів осередків української діаспори до архівів України.

Учасниками заходу були – перша заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич, заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук, в.о. державного секретаря Міністерства юстиції України Вікторія Васильчук, перший секретар Управління всесвітньої української спільноти і гуманітарних ініціатив Департаменту публічної дипломатії та комунікацій Міністерства закордонних справ України Тетяна Горупович, представник Фундації імені Івана Багряного у м. Києві, відомий дослідник творчості І. Багряного Олександр Шугай.

Участь у заході узяла директор Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України Олена Чижова, яка щиро привітала колег зі знаменною подією, побажала наснаги та нових звершень у спільній справі, в якій кожен з архівів є унікальним і, як перлина у дорогоцінному намисті, плекає і зберігає нашу національну спадщину. У фондах Архіву-музею зберігається друкований орган Фундації імені Івана Багряного – газета «Українські вісті», примірники якої наразі оцифровуються і будуть доступні усім користувачам.

Сюрпризом для учасників та гостей заходу став відеосюжет, у якому працівники архіву показали шлях документів колекції Фундації до архіву та роботу архівістів по їх опрацюванню.

Процес передавання документів Фундації триває і на них та дослідників української історії надалі чекають нові, не менш цікаві відкриття!

Схожі публікації