Українські спортсмени мають говорити державною мовою

від Комарі Альберт

Українські спортсмени під час виступів, коментарів чи пресконференцій повинні говорити державною мовою.

Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Кожен громадянин України на міжнародних змаганнях – приклад професійності, спортивної майстерності, гордості та поваги до свого народу, держави, шанувальників з різних куточків світу.

Саме тому публічні виступи, коментарі чи пресконференції, в яких беруть участь наші спортсмени, їхні тренери, представники федерацій чи клубів, в тому числі, по завершенню кар’єри, передовсім мають бути державною мовою, а ось переклад мають здійснювати організатори змагань”.

Мовний омбудсмен додав, що статус державної мови у сфері спорту закріплено у статті 34 закону про забезпечення функціонування української мови як державної.  

Читайте також: Президент України підписав закон про меценатську діяльність у спорті

Кремінь нагадав, що ще у 2020 році надіслав інформаційно-роз’яснювальні листи щодо положень закону 156 спортивним федераціям, товариствам, закладам і клубам.

Він також зазначив, що мова приватного спілкування спортсменів не є сферою дії закону, але “підготовка спортсменів повинна бути комплексною і концентруватися як на досягненні спортивного результату, громадянській позиції, так і принципах спортивної дипломатії”.

За словами Креміня, “спорт має національну ідентичність, тому він ніколи не був і не стане поза політикою, сучасним життям держави та її майбутнім”.

Читайте також: Футболіст збірної України профінансував з призових за Євро-2020 приїзд до Львова німецького хірурга, який оперуватиме дітей з вадами

Він додав, що задля “неухильного дотримання мовного законодавства, всебічного захисту і розвитку української мови”, він повторно надав рекомендації всім без винятку спортивним федераціям, асоціаціям, товариствам, закладам і клубам.

Кремінь також наголосив на важливості затвердження Держпрограми сприяння опануванню державної мови та організації курсів з української мови.

Нагадаємо, напередодні матчу з Англією гравці Збірної України перейшли на українську в соцмережах та під час публічних виступів.

Схожі публікації

Залишити коментар