«Якось місяць жив у гробниці»: художник із Буковини подорожує світом на велосипеді та малює картини

від Комарі Альберт

Художник-мандрівник із міста Заставна Чернівецької області Андрій Ковалик вже два роки подорожує світом на велосипеді та малює картини.

“Я малював із дитинства, вчився в художній школі в Заставні. Коли ходили в поле з сім’єю, задивлявся на природу. Батьки кричали, щоб я йшов працювати, а я не міг відірватися від краєвидів. Це і вплинуло на вибір професії. Потім я навчався в Чернівецькому училищі №5 на художника. Бувало, що нецікаві пари прогулював, щоб побігти на Прут помалювати. Згодом навчався в іконописній школі в Сергієвому Посаді, в Росії. Деякий час займався іконописом”, – розповідає пан Андрій.

“До подорожі не готувався”

Переломним моментом у житті художника став 2018 рік, коли чоловік вирішив втілити в життя юнацьку мірю та почати подорожувати й малювати.

Першою країною, яку відвідав Андрій, стала Грузія. Тоді він ще подорожував без велосипеда, автостопом.

“Я глянув майстер-клас одного художника, який подорожував автостопом, і він порадив початківцям почати подорож саме з Грузії. І справді, для тих хто планує подорожувати самостійно, краще їхати в Туреччину або Грузію. Там точно не пропадете: вас і нагодують, і підкажуть дорогу, і житло дадуть, там дуже гостинні люди. Пізніше я ще бував у Грузії тричі і їхав на місяць”, – каже художник.

«Якось місяць жив у гробниці»: художник із Буковини подорожує світом на велосипеді та малює картини

У 2019 році Андрій почав подорожувати на велосипеді. Побував у Індії, Італії, Туреччині, Німеччині, Йорданії, Білорусі. Планує ще об’їздити європейське Середземномор’я – від півдня Італії до Португалії, хоче також побувати в Японії і Вірменії.

«Якось місяць жив у гробниці»: художник із Буковини подорожує світом на велосипеді та малює картини - фото 2

“Ночую в наметах чи в гостях”

Під час подорожей Андрій зупиняється в гостях або ж ночує в наметах. Каже, що особливо запам’яталася остання подорож до Туреччини, коли місяць прожив у гробниці.

“Я був на півдні Туреччини в місті Фетхіє. Спочатку жив у знайомих, яких знайшов через групу у фейсбуку. Та довго залишатися в них не міг, тож знайшов місце для себе в гробниці 5 століття до н.е., це такий куб. Ці гробниці дуже відомі у світі, туди часто приїжджає багато туристів. Там я жив два місяці в наметі, тоді зима в Туреччині була дощова, вітряна, а це стало оптимальним варіантом для ночівлі”, – з посмішкою каже Андрій.

Додає, що основне завдання подорожей – не кількість проїханих кілометрів, а кількість гарних картин, привезених із подорожі.

“Я не планую подорожі детально, бо зрозумів, що не завжди все так складається. Обираю місця, де хочу побувати, а далі просто збираюся та їду. Наприклад, до Туреччини я їхав паромом із Одеси до міста Карасу, далі 180 кілометрів проїхав велосипедом до Стамбула, там був два тижні. Далі поїхав на південь, до Бурси, потім до Фетхіє.

«Якось місяць жив у гробниці»: художник із Буковини подорожує світом на велосипеді та малює картини - фото 3

“Багато їздив Карпатами”

Серед способів пересування пан Андрій обрав саме велосипед, адже це найбільш мобільний і бюджетний транспорт.

“Для мене важливо, щоб під час подорожі я був самостійний і мобільний. Щоби будь-якого моменту я міг зупинитися, переночувати чи намалювати картину. До того ж це дешево, бо я годую тільки себе. І що найбільше мені подобається, я максимально близький до природи. У майбутньому мрію придбати будиночок на колесах, де зможу облаштувати і житло, і майстерню. Ще мрію податися на ньому в кругосвітню подорож.”

Під час карантину художник подорожував Україною, багато їздив Карпатами. Жартує, що мав найкращу самоізоляцію, адже весь час жив у наметах.

“Побував у Києві, Одесі, Чернігові, містах Західної України. Знайшов дуже багато гарних архітектурних споруд. Багато людей з інших країн, писали, дякували, що я їм показав красу України. В Україні я проїхав найбільшу відстань на велосипеді за один день – від Почаєва до Заставни – понад 200 кілометрів”.

Усім, хто має мрію подорожувати, художник радить не зволікати.

«Якось місяць жив у гробниці»: художник із Буковини подорожує світом на велосипеді та малює картини - фото 4

“Ви ніколи не будете повністю готовими, завжди чогось не вистачатиме. Тому потрібно просто одного дня таки вирушити в омріяну подорож. І ви не пожалкуєте”, – каже Андрій.

Схожі публікації

Залишити коментар