В Чернівцях відкрили виставку унікальних настінних тарілок

від Комарі Альберт

В Чернівцях в Центрі культури “Вернісаж” відбулося відкриття унікальної виставки настінних тарілок середини ХІХ ст. – 30-их років ХХ ст. з приватних зібрань клубу “Колекціонер Буковини”.

Унікальність її полягає в тому, що вона налічує біля 500 тарілок та понад 100 горнят з рідкісними напрямками сюжетних зображень різних виробників того часу: Австрії, Угорщини, Словаччини, Чехії, Румунії, Польщі, України.

Свої приватні колекції представили Володимир Демченко, Юрій Мисько, Микола Гаць, Ігор Моравський та Валерій Селяво.

“Це спільна праця і вона тим цікава і цікава, що складається в єдину композицію. На Буковині, а можливо і в Україні це перша виставка такого масштабу. Окрім тарілок, тут представлені і горнятка того самого періоду, їх клали поряд з тарілками, вішали на стіни, але їх збереглося дуже мало. Цим люди тішилися, скрашували своє життя”, – розповів пан Мисько.

Настінні тарілки виготовлялись з фаянсу (глина, кварцовий пісок, польовий шпат). Суміш обпалювали спочатку при температурі 1280°С, потім глазурували і ще раз прожарювали при температурі 1150°С. Існували різноманітні техніки розпису тарілок і ручний розпис пензлем, губкою, штампуванням, набризком… Найбільш вживаними кольорами були: червоно-рудий, синій, зелений, брунатно-коричневий аж до світло-жовтого.

“Мені, до прикладу, найбільше подобається флористика, квіти. Вони не бувають однаковими, здається сюжет один, а намальовано зовсім по різному. Один автор, а виглядає до різному”, – каже Микола Гаць.

На Буковинській Гуцульщині “намисники” – дерев’яні полиці з святковими тарілками, прилаштовувались у житловій або у святковій кімнатах. Їх підвішували над дверима, між чільною стіною і дверима або вздовж чільної стіни над вікнами. Декоративний посуд виконував, в першу чергу, естетичну функцію – прикрашав житло.

“Я років 40 вже збираю тарілки, майже все свідоме життя. Хтось може купити за один раз цілу колекцію, а хтось складати її роками. Когось якась цікавить тематика, чи вишивка чи тваринний світ. Все життя того періоду можна прочитати на цих тарілках. В той час вони випускалися масовими тиражами, вони буди фактично в кожній селянській оселі. І чим заможніша хата – тим більше тарілок. Вони були елементами інтер’єру”, – пояснює Володимир Демченко.

Виставка триватиме з 12 по 27 лютого 2021 року в Центрі культури “Вернісаж” по вул. І. Франка,15.

Як повідомлялося, знана діаспорянка і майстриня Ніна Хаґен розповіла про українську школу в Норвегії та збереження культурної спадщини

Схожі публікації

Залишити коментар