Найбільша в Європі земляна фортеця у Києві запрошує на віртуальну прогулянку

Київська фортеця запрошує на віртуальну прогулянку музеєм.

Про це повідомляє Великий Київ.

Київська фортеця знаходиться у самісінькому центрі столиці, в одному з найпрестижніших її районів — Печерському, займає площу близько 20-и гектарів. Вона, не зробивши жодного пострілу, свого часу зруйнувала половину міста – при її будівництві довелося відселяти мешканців цілого району. Фортеця будувалася у декілька етапів – з 1706 по 1870-і роки. Основна частина споруд (Нова Печерська фортеця) зведена у 1830-50-х роках, за імператора Миколи Першого. Київ став тоді найбільш укріпленим великим містом імперії.

На сайті є можливість віртуально відвідати Госпітальне укріплення (1836-1851 рр.). Онлайн-подорож доступна за посиланням.

Північна півбашта була основною оборонною спорудою Північного фронту фортеці. До середини ХХ ст. у башті діяла фельдшерська школа, а нині – адміністрація музею та поліклініка військового. На територію Госпітального укріплення потрапляли через Північні ворота (1843-1844 рр.).

Київська фортеця є однією з найбільших кам’яно-земляних фортець Європи. Її частинами є такі роз’єднані сьогодні між собою споруди:

  • як Києво-Печерська Лавра,
  • Мистецький Арсенал,
  • Завод “Арсенал”,
  • круглі башти в районі бульвару Лесі Українки.

Однією з оборонних споруд укріплення є Косий капонір (1844-1845 рр.). Оскільки у військових діях фортеця участі не брала, після Січневого повстання 1863 р., яке поляки, литовці, білоруси і правобережні українці здійняли за незалежність від Російської імперії, капонір переобладнали під в’язницю. Вона проіснувала до 1918 року, ставши учасницею низки трагічних подій в історії України. Наразі в капонірі діє експозиція “Історія використання споруд Київської фортеці” та виставка “Від ядра до снаряду”, присвячена історії артилерії.

​У Капонірі ІІ полігону (1843-1844 рр.) розміщується експозиція “Історія розвитку фортифікації на теренах України”, а в його Камінній залі проходять освітні заходи та концерти. Також, зараз у Капонірі діє виставка “Зимові візерунки”, підготовлені фотозони.

Найбільша земляна фортеця Європи та друга за величиною в світі – такою є київська фортеця.

Як повідомлялося, українські екскурсоводи створили онлайн-тури містами на час карантину.

Схожі публікації

Залишити коментар