Корбути – давній князівський рід, про яких забувати не слід

від Комарі Альберт

Від наказу кори (підкорюй) і будуй, будь підкорювачем утворилося прізвище роду Корибут, Корибуд.
Родоначальником цього роду був Великий князь Литовський Гедимін, який належав до древнього князівського роду Корбутів, що доклали чимало зусиль до становлення козаччини в Україні.

Остап Дашкевич – нащадок цього роду –  був організатором козацьких загонів, засновником і першим Кошовим отаманом Війська Запорізького (1508). Остафій Дашкевич зібрав з Дніпровських островів, розпорошених людей, які переховувалися там від татарських набігів та невеликими групами давали відсіч татарам, так як вони могли, організував їх у єдину військову силу, установив однакову для всіх єдину зброю: вогнепальну та шаблю, поділив усіх на полки, полки на сотні, призначив старшину та підстаршину.

Острів Хортицю він призначив, як основне місце для складу зброї, щоб перекрити там татарам вхід на українські землі, тому що там вони мали найкращу переправу через Дніпро.

Запорожці на літо виходили на острови, коли татари починали свої грабіжницькі напади на українські землі і на зиму розходилися по домівках. Вони називали себе черкаси. Їх озброєння було (шабля, стріли з луком, ніж за поясом).

Татари мали таку саму зброю, тому Дашкевич вирішив озброїти своїх козаків вогнепельною зброєю, крім того використовувалася до 17 ст. і стара зброя (стріли з луком та ніж (кинджал) за поясом).

О. Дашкевич – український меценат. Він записав Києво-Печерській Лаврі у Києві власні землі: Трахтемирів (перша козацька столиця) із Зарубинецьким монастирем. Йому належав великий земельний наділ у Києві, що отримав назву Воскресенка, «Воскресенська слобідка, простягалася між Дніпром і сучасним бульваром Перова. На честь Воскресіння Христового він подарував цей наділ Воскресенській церкві (цей храм на Подолі побудований коштом Дашкевича).

До старовинного волинського шляхетського роду Корибутів належав і небіж Остапа Дашкевича – Дмитро Вишневецький (Байда), засновник Запорізької Січі. У 1563 році на сеймі він заявив, що соромно воякам платити данину туркам і запропонував утворити Січ на Дніпрі.

Нащадок цього роду Олександр Корибут – скарбник (1769 р.) землі Галицької руського воєводства.

До цього роду належать також Роман і Ярослав Дашкевичі.

Раніше ми розповідали про Мстислава Скрипника, патріарха Київського і всієї України.

Схожі публікації

Залишити коментар