Лицар української незалежності з династії Габсбургів (пам’яті Василя Вишиваного)

від Стожари

Із постанням незалежності України до нас повертаються із забуття імена часів Української революції 1917–1921 рр., тож варто сьогодні згадати ім’я одного з легендарних лицарів української незалежності – Вільгельма Франца фон Габсбурга (1895–1948), австрійського архікнязя (ерцгерцога) династії Габсбургів. Його знали в Україні як Василя Вишиваного – відомого українського військового діяча, політика, дипломата, поета, полковника Легіону Українських Січових Стрільців, які вписали сторінки нев’янучої слави в історію нашого народу та мали велике значення для відновлення військових традицій і зростання українського патріотизму. Метою УСС була деколонізація України та об’єднання українського народу, створення єдиної самостійної та соборної української держави. І хоч роки боротьби у Визвольних змаганнях не принесли перемоги, ця славна сторінка української історії наблизила нашу незалежність.

«Я сильно надіюсь, що прийде хвилина,
Весь світ запалає огнями –
І воля народів, щаслива година
Братерство воскресне між нами»
(«Надія», В. Вишиваний)

Василя Вишиваного вважали одним з неофіційних претендентів на український трон у разі утворення монархічного ладу, хоча він сам офіційно ніколи не проголошував свої наміри бути українським монархом. Він прославився не тільки своїми військовими та дипломатичними здібностями, але й своїм захопленням красою української землі, волелюбністю нашого народу, милозвучністю мови, любов’ю до України, що стала йому за другу матір, і яку він оспівував у своїх віршах.

Він до кінця життя вважав себе українцем і закінчив своє славне життя у Києві, але, на жаль, як арештант, якого радянська влада звинуватила у співпраці з ОУН і західними розвідками. Його земний шлях скінчився 18 серпня 1948 р. – Вільгельм Габсбурґ помер у в’язничній лікарні, похований на Лук’янівському цвинтарі, але місце його останнього прихистку й по сьогодні залишається невідомим.

У часи перебудови і переоцінки діяльності Сталіна та його секретних служб справа Габсбурга-Вишиваного знов була переглянута комісією з реабілітації незаконно засуджених в СРСР. 16 січня 1989 р. його було посмертно реабілітовано. Відтоді розсекречено багато документів у справі Габсбурга-Вишиваного. Наразі в українському суспільстві йде переоцінка його діяльності і внеску в історію України.

Не народжений українцем, подовжувач роду стародавніх європейських династій Габсбургів та Лотарингів, Василь Вишиваний є чи не найбільшим прикладом у новітній історії України, коли особа з таким родоводом свідомо стала на захист українства і через все життя з гідністю пронесла тяжкий український хрест та зберегла вірність ідеї соборної і суверенної України.

Пропонуємо ознайомитися з декільками листами Василя Вишиваного, які розкривають його погляди на творення Української Держави, що свого часу були опубліковані у статті відомого українського громадського діяча в США, мемуариста Степана Куропася «З листів полковника Василя Вишиваного» (газ. «Вільне слово», Торонто, ч. 6, лютий 1982 р., ЦДАЗУ, бібл. ф. № 3, інв. № 6457-О).

Підготовлено: Надія Лихолоб (ЦДАЗУ)

Схожі публікації

Залишити коментар