Грантова допомога: Створено електронний варіант рідкісної книги про історію Буковини

У Чернівцях створили електронний варіант рідкісної книги про історію української Буковини – «Буковина. Її минуле і сучасне». Проект перевидання книги та створення її електронного варіанту отримав грант від благодійного фонду «Кращим бути». Книгу уже можна прочитати на сайті Муніципальної бібліотеки.

Про це у коментарі ІА АСС розповів автор проекту Павло Колядинський.

Він вважає, що книга є найкращою з усіх, що нині існують, які описують саме історію Буковини. Її автори – це відомі громадські та культурні діячі: Аркадій Жуковський, Теофіл Бриндзан, Денис Квітковський. Книга була видана у 1956 році у Парижі.

«Я взяв цю книгу в руки у бібліотеці імені Анатолія Добрянського. Там є всього два примірники, одна книга була у дуже поганому стані, адже видана вона ще у 1956 році у Парижі. Видавалася вона нашою діаспорою, тому що у Радянському Союзі був свій погляд на викладення історії і ця книжка була заборонена, звичайно», – розповів пан Колядинський про виникнення ідеї проєкту.

Дехто ще має ці книги у приватних бібліотеках, але якщо їх усіх зібрати разом, то набереться в середньому два десятки. Ця книга може дуже стати у пригоді студентам, та й науковці у своїх працях використовують саме книгу «Буковина. Її минуле і сучасне», тому що там багато цінних відомостей, зазначає Колядинський.

«Ми вирішили, що якщо цієї книги вже немає і важко знайти, то її треба перевидати. Ми порахували, що для того, щоб видати її тиражем у тисячу екземплярів, потрібно 200 тисяч гривень. Книга уже перевидавалася на початку 90-х років зусиллями Українського народного дому у скороченому вигляді у двох частинах. Перша частина мала 100 сторінок, друга частина мала 200 сторінок. А вся книга має близько тисячі сторінок», – розповідає автор проекту перевидання.

Він додає, що з 1994-го до 2020 року історія Буковини не перевидавалася взагалі. Багато написано про єврейські Чернівці, румунський та австрійський періоди, а саме історії української Буковини немає. Свого часу Чернівецька обласна адміністрація виділила на підтримку проекту перевидання книги 30 тисяч гривень. Потім Павло Колядинський звернувся до благодійного фонду «Кращим бути» та виграв грант на 65 тисяч гривень. Автору запропонували оцифрувати книгу, щоб вона була доступною в електронному варіанті широкому колу читачів.

Наразі електронна версія книги вже готова та розміщена на сайті Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського. Втім планів щодо перевидання книги Павло Колядинський не скасовував, тож планується, що тисячу примірників книги «Буковина. Її минуле і сучасне» надрукують у вересні. Автор проекту хоче також зробити презентацію перевиданої книги та її електронного варіанту.

«Планується, що книгу надрукують у вересні. Вже закуплений папір, наразі у видавництві працюють над обкладинкою, шукаємо ще решту коштів. І у вересні-жовтні хотіли б презентувати книгу та її електронний варіант», – каже Павло Колядинський. Автор проекту перевидання книги хоче, аби вона також була у вільному доступі у книгарнях.

Як повідомлялося, у Львові відкрили перший в Україні інноваційний інтерактивний музей історії міста Лева в постатях. Він стане унікальною туристичною локацією.

Схожі публікації

Залишити коментар