Серед великої плеяди українських митців, яких доля розкидала по світах, однією з яскравих зірок сучасного національного мистецтва є Катерина Кричевська-Росандіч (1926 р.н.).

Прізвище Кричевських відоме в Україні та світі. Батько художниці Василь Васильович (1901 – 1978) — відомий маляр, графік та декоратор, дід Василь Кричевський (1872 – 1952) — видатний архітектор, маляр, графік, театральний художник, автор малюнка державного герба України — Тризуба (1918 р.). Брат батька — Федір Кричевський (1879 – 1947) широко відомий маляр, один із перших ректорів Української академії мистецтв. А інший брат – Микола (1898 – 1961) — відомий аквареліст, який з 20-х років минулого століття жив і працював у Парижі і здобув визнання серед мистецького світу Франції.


Катерині Кричевській-Росандіч дороге все, що пов’язане з долею національної культури. В Америці художниця створила велику серію робіт на українську тематику. У Каліфорнії, де жила сім’я художниці, Катерині довелося писати без натури, але будучи добре обізнаною з ілюстративними матеріалами, з роботами батька, матері й, зберігаючи пам’ять дитинства, вона створила чудові образи України, різних її регіонів.

1993 р. вона разом із чоловіком відвідала Україну. Одна виставка художниці відбулася в Полтавському краєзнавчому музеї (колишньому будинку губернського земства, збудованому за проектом її діда Василя Кричевського), а друга — в Національному музеї українського образотворчого мистецтва у Києві.

Вона передала до музеїв Києва, Полтави, Канева, Сум, Лебедина велику кількість своїх робіт, а також картини матері та батька.

Катерину Кричевську-Росандіч обрано почесним професором Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, удостоєно премії Фонду імені Т.Шевченка.

В 2006 р. у Києві вийшла книга «Мої спогади», в якій К. Кричевська-Росандіч розповіла про свій і батьківський творчий шлях, про життя у Чехії, Німеччині та США.

Лариса Курущак

Схожі публікації

Залишити коментар