Ханна Орлова – французька скульпторка єврейського українського походження

від Комарі Альберт

Цього дня, 132 роки тому, а сьогодні, нагадуємо, 12 липня, народилася ХАННА ОРЛОВА (1888, Костянтинівка – 1968, Тель-Авів) – французька скульпторка єврейського українського походження.

Майбутня мисткиня з’явилася на світ у Новокостянтинівці на Хмельниччині в єврейській родині. У віці 17 років сім’ я Ханни емігрувала до Палестини. У Яффі дівчина заробляла на життя, шиючи одяг. Після п’яти років перебування в країні Хана стала вчителькою крою та шиття в гімназії “Герцлія”.

У 1910 році Орлова виїхала в Париж з метою навчитися моделювати одяг, але натомість вступила до скульптурного класу Школи декоративних мистецтв Марії Васильєвої. У 1913 році мисткиня вперше виставила дві свої роботи на Осінньому салоні.

У 1926 році вона отримала французьке громадянство. До війни багато працювала і виставлялася. З приходом до Франції німців Орлова з сином виїхала до Швейцарії. Після закінчення війни повернулася в Париж, де за воєнні роки значна частина її робіт була викрадена або знищена.

Після утворення Ізраїльської держави Ханна часто приїздила туди, брала участь у виставках, працювала над новими скульптурами. У 1961 році в Ізраїлі відбулася ретроспективна виставка творів Орлової, створених нею за останні 50 років.

Померла мисткиня 18 грудня 1968 року в Тель-Авіві, там і похована. Більшість її скульптур зберігається в музейних колекціях Ізраїлю.

Схожі публікації

Залишити коментар