Українське мистецтво відзначає 113 років від Дня народження мисткині-емігрантки Людмили Морозової

від Комарі Альберт
Людмила Морозова, відома українська художниця-емігрантка, вчилася у майстерні професора Федора Кричевського в Київському художньому інституті. За те, що вона «любила писати церкви», її кілька разів виключали з навчання, проте це не вплинуло на розвиток її особистості як мисткині.

Вона стала першою художницею, яка на запрошення професора Моргілевського потрапила в складі археологічної експедиції на Кавказ, де написала багато майстерних гірських пейзажів.

Народилася мисткиня 6 липня (1907, Київ – 1997, Гантер). в адвокатській родині в Києві.

Морозова також була однією з небагатьох, хто наважився виступити свого часу проти знесення Михайлівського золотоверхого собору в Києві. І коли стало зрозуміло, що руйнування пам’ятки неминуче, вона ввійшла до складу ініціативної групи, яка зосередилася на збереженні бодай частини собору – його фресок і мозаїк. Пізніше, будучи у США, художниця продавала свої картини й виручені кошти відправляла в Україну на відбудову Михайлівського золотоверхого собору.

У роки Другої світової війни Морозова емігрувала й згодом оселилася в невеличкому містечку Гантер в США. Там вона займалася викладацькою діяльністю, час від часу їздила на пленери до Греції.

Одним із останніх бажань художниці було поховати її на батьківщині. Воля мисткині була виконана, сьогодні її прах покоїться в українській землі.

Фото: nashiusa.com, малюнки – Музей української діаспори/Facebook

Схожі публікації

Залишити коментар