Що має зробити українська влада для збільшення інвестиційної привабливості після COVID-19?

Після масштабного карантину введеного в країні через поширення коронавірусу Covid-19 влада України повинна вжити низку заходів для покращення можливостей для залучення іноземних інвестицій. 

Своїми міркуваннями з цього питання поділився Олександр Лопатін інвестор, засновник американо-української компанії ITW Systems, передає Економічна правда.

Офіс Національної інвестиційної Ради назвав найперспективніші сфери української економіки для залучення іноземних інвестицій.  За цими даними зараз в Україні найвигідніше вкладати гроші в:

  • текстильне виробництво, 
  • виробництво одягу, 
  • фармацевтичних продуктів, 
  • комп’ютерів, 
  • електронної та оптичної продукції, 
  • електричного устаткування, 
  • меблів, 
  • підприємства з вирощування однорічних та дворічних культур,
  • телекомунікації, 
  • комп’ютерне програмування.

Разом з тим, маючи більше десяти років інвестування в Україну, Олександр Лопатін бачить набагато ширший спектр можливостей для залучення іноземних інвестицій. Але для цього, на його думку,  потрібно забезпечити низку передумов, враховуючи нинішню реальність, в якій працює бізнес в Україні.

“Під час кризи ми на власному прикладі відчули, що в Україні інструментів для захисту інвестором своїх інвестицій критично мало. Ми це зрозуміли, зіштовхнувшись з невиплатами за виконану роботу та із випадками недобросовісної конкуренції (тут і поширення неправдивої інформації в ЗМІ і вплив деяких державних структур). Це змушує замислитись над питанням подальшого інвестування більше, ніж вплив самої епідемії та кризи. Тому зараз переді мною, як і перед рештою інвесторів, постало питання чи продовжувати інвестувати. Для нашої компанії ми прийняли ствердне рішення, але разом з тим сподіваємось побачити конкретні дії влади для створення сприятливого інвестиційного клімату, про який так багато говориться”, – вважає засновник американо-української компанії.

Для всіх очевидно, що необхідно діяти швидко і грамотно. При цьому, звичайно, починати потрібно з “a must”, тобто з найважливішого і обов’язкового. 

Для України критично важливо, особливо зараз, створити привабливий інвестиційний клімат для міжнародних донорів, кредиторів і інвесторів. На думку бізнесмена Лопатіна, серед головних умов для цього можна виокремити:

– панування верховенства права і закону;

– чесна конкуренція;

– гарантії захисту інвестицій, бізнесу і ділової репутації;

– реальна підтримка бізнесу.

Як підкреслив Лопатін, лакмусовий папірець існуючої недовіри до української судової системи – це вимога МВФ прийняття “банківського закону” як умови подальшого кредитування України. Хоча деякі українські політики і намагаються піднести це як нав’язування невигідних умов, потрібно зрозуміти, що МВФ — це не благодійна організація. 

“Міжнародний валютний фонд — це інвестиційна структура, яка хоче, щоб кредити використовувалися за призначенням і вимагає гарантій повернення наданих коштів, а не перетікання їх в кишені одіозних олігархів. Вимога МВФ — це вимушена, але необхідна умова, що є реакцією на конкретні судові рішення. А дії МВФ, в свою чергу, завжди є хорошим індикатором для інших інвесторів”, – аргументує власник бізнеса свою точку зору.

На його думку, окрім забезпечення дотримання законодавчих та правових норм, держава зобов’язана надавати допомогу і підтримку бізнесу. Адже однією з основних функцій держави є економіко-організаційна функція. Це в тому числі і визначення стратегії, і розвиток галузей, і створення найбільш сприятливих умов для розвитку. 

“Такими інструментами підтримки бізнесу державою в Україні можуть бути, наприклад, звільнення бізнесу від податку на прибуток та заміна його податком на виведений капітал. Так у бізнесу залишиться більше коштів, які будуть реінвестовані в розширення і розвиток виробництва. Ще одним досить ефективним інструментом підтримки бізнесу є виділення державою (НБУ) ліквідності банкам, які, в свою чергу, нададуть пільгові/доступні кредити бізнесу”, – розмірковує бізнесмен.

Глибина і тривалість кризи, а також початок виходу економіки з рецесії залежить як від ефективності заходів щодо стримування коронавірусу, так і від зусиль влади щодо запобігання широкомасштабним банкрутствам компаній, втратам робочих місць і критичним проблемам фінансового сектора. 

Варто зауважити, що на думку експертів, проблеми в українській економіці почались задовго до епідемії — ознаки спаду спостерігалися вже з середини 2019 року, а COVID-19 лише погіршив ситуацію.

“Наприклад, в тому, що американська економіка відновиться і стане ще сильнішою, у мене немає сумнівів. Адже, на мій погляд, те, що спад, який ми спостерігаємо зараз, — це результат впливу епідемії (зовнішнього фактору), а не слабкі місця і проблеми всередині економіки. До початку епідемії, американська економіка за всіма показниками була у відмінному стані. Так, перед Америкою стоїть завдання після зникнення зовнішнього фактору, відновити те, що добре працювало спочатку. Якщо ж розглянути Україну, то тут, якщо не створювати сприятливих умов для збереження і розвитку бізнесу, то прибравши зовнішній фактор — пандемію, українська економіка, в кращому випадку, повернеться до рівня 2019-20 років. Зараз передумов для її зростання просто немає: адже поки що незмінними залишаються причини рецесії. Отже треба докорінно змінювати підхід”, – підкреслює бізнесмен Лопатін. 

Проте, слід сказати, що Україна була в не менше, а швидше за все, в більш важкому становищі після подій 2014 року, з порожньою казною і повномасштабною війною. Проте, починаючи з 2015 року спостерігалося зростання від кварталу до кварталу. А значить і зараз ситуація не безвихідна.

COVID-19, ймовірно, призведе до фундаментальних зрушень у світовій економіці, поведінковим змінам людей і корпорацій. Ми не можемо передбачити як довго триватиме пандемія і як вона в кінцевому підсумку вплине на економіку і бізнес. Але економіка циклічна, кожен спад рано чи пізно супроводжується відновленням. Економіки більшості країн вже почали виходити з COVID-19. Обережно, поетапно, але, тим не менш, виходити. 

“Крім того, не варто розглядати кризу тільки як спад економіки. Будь-яка криза — це ще й нові перспективи і можливості. Тому немає сенсу чекати поки все повернеться на свої місця, а треба адаптувати бізнес до нових реалій і рухатися вперед. Я бачу непогані нові бізнес-можливості для України, українських компаній. Одним з висновків для бізнесу з цієї кризи є те, що доцільно географічно диверсифікувати деякі ключові бізнес-функції, такі як ланцюжок поставок, виробництво, і навіть розробки. Я вважаю, що Україна з її високоосвіченої робочої силою, промисловим досвідом і можливостями, може легко залучити міжнародний бізнес, як це зробив Китай якийсь час назад”, – зазначає досвідчений гравець ринку. 

Тож можливостей та перспектив для України, як вважає Олександр Лопатін,  наразі більше, ніж достатньо. Треба тільки створити сприятливі умови для їх реалізації. Тоді Україна стане привабливою і для нового бізнесу, і для інвестицій, і для українців, які зможуть реалізувати себе на своїй Батьківщині.

Нагадаємо, протягом трьох днів, 24-26 червня, проходив Український Економічний Ренесанс Форум. Ключові теми події — шляхи залучення інвестицій в Україну та шляхи співпраці нашої держави з реальними і потенційними партнерами.

Схожі публікації

Залишити коментар