Пластуни виявили у Відні поховання отамана українського війська

У Відні на Мацлайнсдорфському лютеранському цвинтарі австрійські пластуни відшукали могилу начальника штабу корпусів Української галицької армії Фердинанда Льонера.

Про це повідомив історик Юрій Юзич, передає «Історична правда».

Варто зазначити, Фердинанд Льонер (1886-1956) – за походженням австрійський німець. Він добровольцем вступив до Української Галицької армії, дуже швидко вивчив українську мову. Був одружений з українською націоналісткою Іреною Вахнянин (1898-1978), подругою розвідниці УВО Ольги Басараб. Брав участь у поході на Київ і боях з армією Котовського під Житомиром. У 1930-х роках працював у Москві – військовим аташе Австрії та Німеччини. Писав спогади про українську визвольну боротьбу.

«Вихованець львівського Пласту Тарас Піняжко, тепер – віденський архітектор, буквально за кілька годин розшукав могилу, керуючись отриманою від мене інформацією. Могила Льонера в стадії ліквідації із 1999 року (не проплачена). Поховання знаходиться на Мацлайнсдорфському лютеранському цвинтарі, що у 10-й дільниці Відня. У цій же могилі упокоєна також й дружина – Ірина Вахнянин», – написав пан Юзич.

Для врятування поховання українського офіцера і його родини історик просить звертатись на адресу Пласту у Австрії.

Нагадаємо, Пластовий осередок у Франції у травні провів «Свято Весни-2020».

Схожі публікації

Залишити коментар