У Тбілісі презентували «Голоси Сакартвело» – книгу про Грузію Людмили Скирди

від Комарі Альберт

Цього року в столиці Грузії  Тбілісі відбулася визначна подія у культурному житті України та Грузії. Всесвітньовідома українська поетеса, вчений-літературознавець, літературний критик, культуролог, член Спілки письменників України, лауреат літературних премій імені Андрія Малишка, Григорія Сковороди, Володимира Винниченка, Івана Кошелівця, Заслужений діяч мистецтв України Людмила Скирда презентувала двомовну книгу своєї поезії, присвячену Грузії, під назвою «Голоси Сакартвело».

Про це повідомило Посольство України в Грузії на свой сторінці у facebook.

Переклав книгу грузинською мовою відомий поет, перекладач і літературознавець грузинського походження, Заслужений діяч мистецтв України, доктор філологічних наук, професор та дипломат Рауль Чілачава.
Посол України в Грузії Ігор Долгов вітальним словом урочисто відкрив цей захід культурної дипломатії, на якій завітали представники Спілки письменників Грузії та видатні грузинські поети, докторанти Інституту Україністики та викладачі Тбіліського державного університету ім.І.Джавахішвілі, Сухумського державного університету м.Тбілісі та Державного Технічного університету, представники Культурної палата Грузії, Національної Парламентської бібліотеки м.Тбілісі, Тбіліської державної консерваторії ім. В.Сараджішвілі, представники Посольства України в Грузії, української діаспори та громадськість.


Людмила Скирда виступила з яскравою промовою, в якій українська поетеса не тільки розповіла про свою любов до Грузії, її культури, краси та народу, але провела історичні та культурні паралелі між українським та грузинським народом, згадала видатних особистостей культури та літератури двох народів, які відіграли визначальну роль у формуванні національної свідомості та духовності України та Грузії. На завершення промови Людмила Скирда особисто прочитала свою поезію.
Дуже радісною для присутніх стала участь відомого та улюбленого в Україні та Грузії актора, який зіграв понад 100 ролей у театрі та кіно, Заслуженого артиста Грузії, Лауреата державних та міжнародних премій, двічі лауреата професійної премій «Кращий актор року»”, Кавалер ордена честі Вано Янтбелідзе, який чуттєво та з грузинським колоритом продекламував поезію Людмили Скирди у перекладі грузинською мовою.


У своєму відгуку Директор Інституту Україністики Тбіліського державного університету імені Іване Джавахішвілі, президент Академії літературознавства Грузії, академік Отар Баканідзе високо оцінив талант української поетеси, її проникливе око та чуттєвість у висловлюванні.
Справжньою прикрасою українсько-грузинської презентації книги «Голоси Сакартвело» були виступи дуже талановитих молодих виконавців оперного співу Тбіліської Державної консерваторії ім.В.Сараджішвілі.

У рамках презентації українська поетеса Людмила Скирда дала інтерв’ю Першому національному телеканалу та Національному радіо Грузії.

Схожі публікації

Залишити коментар