Видатна жінка з українським корінням, яка двічі підкорила Космос

від Стожари

Восьма жінка в світі, яка вийшла у відкритий космос, одна з найуспішніших та найвідоміших в Україні американських астронавток українського походження – Гайдемарі Стефанишин-Пайпер народилася 7 лютого 1963 року у м.Сент-Пол, Міннесота (США). Вона здійснила дві космічні місії у 2002 та 2008 рр., під час яких п’ять разів виходила у відкритий космос, загальний час – 33 години 42 хв.

Батько Гайді народився у селі Якимів на Львівщині, а мати – у Німеччині, де вони і зустрілися після Другої світової війни, а звідти емігрували до США. І хоча Гайді прожила все своє життя у США, вона досить добре володіє українською мовою, адже змалку ходила до української недільної школи, навчалася українським народним танцям й була пластункою.

Згодом, беручи шлюб, вона залишила українське прізвище, а чоловікове поставила на друге місце – Стефанишин-Пайпер. Пізніше в інтерв’ю “Голосу Америки” вона пояснить це так:

“Коли я виходила заміж, а це було у юному віці одразу після коледжу, я все ще залишалася у тісних зв’язках з українською громадою. Мій батько родом з України. Наша родина дотримувалася багатьох українських традицій. Ми ходили до української церкви. Я ходила в суботню українську школу… Належала до Пласту. Українська культура тоді була невід’ємною частиною мене”.

Після школи Гайді навчалася у Массачусетському технологічному інституті. У червні 1985 р. почала службу у ВМС США, де пройшла підготовку у Вишкільному центрі рятувальних та підводних операцій ВМС у Флориді і займалася підводним ремонтом океанських лайнерів. Зрозумівши, що ця робота подібна до завдань астронавтів у Космосі, Гайдемарі, яка змалку мріяла літати, вирішила працювати у NASA, куди її прийняли в 1996 році.

27 лютого 2002 року її обрали спеціалістом місії STS-115, старт якої було заплановано на весну 2003. Проте через катастрофу шатлу «Колумбія» старт цієї місії кілька разів відкладався. Зрештою, через 10 років після зарахування до NASA, 9-21 вересня 2006 року на кораблі “Атлантіс” вона здійснила свій перший політ тривалістю 11 днів, під час якого відповідала за встановлення сонячних батарей.

Через два 2 роки, її космічна місія на шатлі “Ендевор” тривала вже 2 тижні (15-30 листопада 2008 року). На питання, про найкращий день у Космосі, Гайдемарі сказала: “Найкращим днем у своїй кар’єрі астронавта я вважаю… кожен день, який я провела у космосі. Адже це просто фантастичне місце”. Навіть діставшись до зірок (у прямому та переносному сенсах), Гайдемарі залишається відкритою та простою у спілкуванні людиною, не забуває про своє українське коріння і при нагоді спілкується з українською громадою. Так, перебуваючи в центрі НАСА у Кремнієвій долині в період між своїми польотами в Космос, вона неочікувано для української громади завітала в Український дім греко-католицької громади у Сан Хосе.

“Без якогось там запрошення, та ми і не знали що вона перебувала тут, як би і знали, то ні у кого не було контактів-телефонів до неї, – розповів про цю незвичайну подію її учасник Ігор Москаль у коментарях на фейсбук-сторінці Diaspora.ua. – А вона по своїй ініціативі знайшла нашу адресу і приїхала… Просто поспілкуватися з українцями. Одна, без охорони і супроводжуючих. Без якихось претензій та зверхності… Спілкувалася залюбки з усіма присутніми, фотографувалася… Спілкувалася дуже хорошою українською!”

Так само тепло згадують про зустріч з нею і в Україні. Вперше Гайдемарі побувала на малій батьківщині свого батька та зустрілася з ріднею на початку 2007 р. Наприкінці січня вона відвідала села Якимів та Новий Яричів на Львівщині, де народився її батько та живуть її двоюрідні брати і сестри. 1 лютого 2007 року відбулася зустріч Гайдемарі Стефантшин-Пайпер із Президентом України Віктором Ющенком, який нагородив її Орденом княгині Ольги III ступеню – “за мужність і відвагу, виявлені в освоєнні космічного простору, зміцнення дружби між українським та американським народами”.

У тому ж році вона стала лауреаткою Всеукраїнської премії “Жінка ІІІ тисячоліття” в номінації “Знакова постать”. Під час цього приїзду до України вона завоювала симпатію всього українського народу своїм знанням української мови та приязним ставленням до звичайних українців. У неї, за її словами, також залишилися “дуже приємні і теплі враження від України” і вона висловила бажання “бувати там частіше”. Приїхати вдруге до України їй вдалося в жовтні 2019 року. Гайдемарі виступила з серією лекцій у навчальних закладах Харкова, Києва, Житомира та Львова. І в кожному з міст це стало справжньою подією – виявлилося чимало охочих прийти на зустріч з Гайдемарі.

“Мені дуже подобається приїздити до України. Я давно тут не була, але повертатися в Україну — це завжди щось особливе, бо звідси родом мій батько, – сказала Гайдемарі в інтерв’ю “Громадському”.- Я рада, що можу відвідати ці місця і просто бути тут”.

Ось така вона – американська астронавтка Гайдемарі Стефанишин-Пайпер, яка двічі підкорила Космос, розмовляє українською та любить Україну.

А чи відомо вам що прапор України, за роки незалежності вже тричі розгортали на орбіті Землі? Першим з прапором на борту американського БТКК “Колумбія” у складі місії STS-87, в 1997 році, був наш земляк, Герой України, Леонід Каденюк. А другою людиною в космічному просторі, яка розгорнула національний прапор України – стала американка українського походження Гайдемарі Стефанишин-Пайпер, яка була нагороджена Орденом Княгині Ольги III ступеня “За мужність і відвагу, виявлені в освоєнні космічного простору, зміцнення дружби між українськими та американськими народами” в 2007 році. Третьою людиною став американський астронавт Рендольф Брезнік, син якого народився в Україні.

Схожі публікації

Залишити коментар