Ініційовано запуск Глобальної коаліції українських студій

від Стожари

Вивчення історії та розвитку українського суспільства може дати світові цінні знання про те, як будувати стійкі та інклюзивні суспільства, особливо в умовах геополітичної напруги та конфліктів. Історія України пронизана прикладами мирного співіснування та взаємозбагачення цих різноманітних груп. Вивчення українського досвіду може допомогти іншим країнам у пошуку шляхів подолання етнічної та релігійної ворожнечі та сприяти розвитку толерантного та інклюзивного суспільства.

Стійкість України перед російською агресією дає надію всім, хто вірить у свободу, демократію та верховенство права. Вивчення українського досвіду може допомогти зміцнити глобальну єдність у протистоянні авторитарній агресії та захисті основоположних принципів міжнародного права.

Глобальна коаліція українських студій створюється за підтримки першої леді Олени Зеленської та є спільною ініціативою, МЗС, Фонду Президента з підтримки освіти, науки та спорту, Українського інституту та Офісу Кримської платформи, повідомляє сайт МОН.

Про запуск цієї ініціативи було оголошено у Вашингтоні під час заходу «Українсько-американське партнерство в освіті та науці: сильніші разом», що був організований за сприяння першої леді України Олени Зеленської Посольством України у США, МЗС України, МОН України, Фондом Президента України підтримки освіти, науки та спорту та Українським інститутом. МОН на заході представив Євген Кудрявець, перший заступник міністра освіти і науки України.

Ініційовано запуск Глобальної коаліції українських студій

Мета студій — об’єднати всі ініціативи, спрямовані на вивчення та дослідження української культури, історії, мови та літератури. Коаліція створить ефективну платформу для координації та розвитку українських студій. Це своєю чергою сприятиме зміцненню суб’єктності України на міжнародній арені, руйнуванню російських наративів та поширенню української м’якої сили в інших країнах.

«П’ятдесят років тому Український науковий інститут Гарвардського університету став першим закладом, який займався вивченням історії та культури України. Але потім чимало американських університетів наслідували цей приклад, відкриваючи українські курси та стипендії з україністики. Дякую та сподіваюся, що їх буде все більше», — зазначила Олена Зеленська.

На сьогодні Український інститут зібрав дані про 160 осередків у 30 країнах, що займаються вивченням та дослідженням україністики. У Північній Америці (Канада та США) таких університетів з українськими студіями наразі 28. І наше завдання — сприяти їхньому розвитку, щоб поширювати правду про Україну та популяризувати знання про неї. «Розвиток досліджень України в світі — протиотрута від російської дезінформації та маніпуляцій. Ми прагнемо створити потужну спільноту, яка, як і сто років тому з першими українськими мігрантами, буде нести правдивий погляд на нашу історію та культуру», — зазначив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Ініційовано запуск Глобальної коаліції українських студій - фото 2

Коаліція працюватиме за трьома основними напрями:

Об’єднання ініціатив та обмін досвідом:

  • Коаліція має стати центром для обміну досвідом, ресурсами та ідеями між програмами українських студій.
  • Коаліція сприятиме розвитку академічних програм, культурних заходів та наукових досліджень.

Розвиток нових інструментів:

  • Програми підтримки відкриття українських студій.
  • Підтримка створення центрів для вивчення української мови, літератури, історії та культури.
  • Запуск стипендій для роботи постійного складу викладачів.
  • Онлайн-платформа для обміну матеріалами та досвідом.
  • Спеціалізовані тренінги та курси для підвищення кваліфікації викладачів і дослідників.
  • Організація конкурсу проєктів із дослідження україністики.
  • Програми обміну для викладачів та студентів між університетами США та України.
  • Гранти та стипендії для підтримки дослідницької діяльності.

Створення легких форм участі:

  • Виставки та презентації.
  • Онлайн-лекції та метод case study.
  • Реєстраційні форми на сайті з детальним описом всіх доступних проєктів.
  • Можливості для волонтерської діяльності та фінансової підтримки коаліції.
  • Віртуальні та офлайн-зустрічі для обговорення, а також планування подальших дій.

Коаліція шукатиме підтримки партнерів для забезпечення програм грантів та проведення заходів тощо. Започаткування Глобальної коаліції — це важливий крок у розвитку міждисциплінарних досліджень України та формуванні об’єктивного розуміння української історії, культури та сучасності у світовому академічному просторі.

Схожі публікації

Залишити коментар