У Кракові (Польща) відбувся традиційний Міжнародний фестиваль українського театру

від Стожари

Промоція української культури під час війни з імперською і варварською Росією є надзвичайно важливою, адже вона демонструє світу самобутність та історичну глибину українського народу. Це спростовує російські наративи про те, що Україна не має права на існування як окрема держава, а також підкреслює унікальну культурну спадщину, яка сягає тисячоліть.

Українська діаспора та вимушені мігранти, які розсіяні по всьому світу, також відіграють важливу роль у збереженні та поширенні української культури. Вони організовують культурні заходи, діляться традиціями та знаннями з молодшими поколіннями, а також знайомлять з українською культурою людей в інших країнах.

У Кракові з 22 по 28 квітня 2024 проходив традиційний Міжнародний фестиваль українського театру «Схід – Захід». Цього року захід відбувся вже водинадцяте і проводився під гаслом «Загартовані». У ньому взяло участь понад 200 учасників з України, Польщі, Німеччини, Угорщини та Вірменії. Серед виконавців були представники як професійних, так і аматорських театральних команд. Усі вистави відбувалися у двох театр – «Ґротеска» та КТО, повідомляє польський ресурс Nasze Slowo.

На початку тижневого свята театру в Кракові відбулася пресконференція з учасниками цьогорічного фестивалю, де режисери та актори поділилися тим, що спонукало їх приїхати на захід. А в офіційній церемонії відкриття ХІ Міжнародного фестивалю українського театру «Схід – Захід» узяв участь третій секретар Посольства України в Польщі Василь Мельничук. Вітаючи учасників, дипломат звернув увагу на те, що російська федерація вже пошкодила та знищила тисячі обʼєктів культурної інфраструктури в Україні. Він нагадав, що десятки українських акторів театру та кіно приєднались до лав Збройних сил України та боронять свою державу. Василь Мельничук також подякував за підтримку, надану польським народом та Польщею. Слід додати, що в усі дні фестивалю у театрах стояли скриньки на збір коштів для ЗСУ.

Фестиваль «Схід – Захід» – зараз єдиний фестиваль у Європі, який презентує мистецтво українського театру. Його головна мета – підтримка та популяризація українського театру та створення міжнародної платформи культурного обміну для аматорських та професійних театральних груп.

Схожі публікації

Залишити коментар