Українські мігранти в Європі і світі – людський капітал і перспективи (частина 2) / Ukrainian migrants in Europe and the world – human capital and prospects (part 2)

від Стожари

Українські мігранти та біженці збагачують культурне життя країн, які їх приймають після початку у лютому 2022 агресивної кривавої війни імперської Росії. Їхні знання та досвід можуть допомогти подолати стереотипи та розширити світогляд приймаючих світових спільнот. Окрім того, українські мігранти мають високий рівень освіти та кваліфікації, що може стимулювати економічне зростання в приймаючих країнах, допомогти заповнити нестачу робочої сили в деяких секторах економіки.

Примітно, що українські мігранти можуть стати рупором України на міжнародній арені. Їхні голоси можуть допомогти привернути увагу до проблем українства та зберегти міжнародну підтримку. Важливість українських біженців зростатиме з часом і їх інтеграція в приймаючі суспільства буде мати довгостроковий позитивний вплив на всі аспекти життя – економіку, культуру, демографію, політику та гуманітарну сферу. Українські мігранти та біженці – це не тягар для приймаючих суспільств, а цінний ресурс.

Особливо важливо зазначити, що не всі українські мігранти та біженці планують залишатися в країнах, де вони знайшли притулок. Значна частина з них згодом повернуться до України, коли закінчиться спровокована терористичною Росією війна. Знання та досвід, здобуті ними за кордоном, будуть корисними для відновлення України.

Про деякі умови для українських мігрантів та біженців у 2024 році редакція СТОЖАРИ зреферувала й оприлюднила основні тези в допомогу українцям, зазначена публікація – 2 частина матеріалу.

Литва. Згідно з повідомленням посольства України у Литовській Республіці, посвідку на тимчасове проживання у Литві можна отримати строком на один рік з можливістю продовження до трьох років.

Посвідка на проживання надає доступ до:

  • медичного страхування,
  • ринку праці,
  • освіті,
  • соціальної допомоги.

Також українці можуть безкоштовно зупинитись у помешканнях, які добровільно надають громадяни Литви тимчасово переміщеним громадянам України строком до 3-х місяців. Термін проживання може бути продовжений за індивідуальним рішенням власника.

Згідно з даними на порталі SuUkraina.lt, українці можуть отримати соціальну грошову допомогу, коли середній дохід на одну особу становить менше 141,9 євро на місяць. Також доступні компенсації витрат на комунальні послуги залежно від доходу біженця. Окрім того, передбачаються виплати на дітей, пенсіонерам, людям з обмеженими можливостями, вагітним тощо. Детально ознайомитися із видами допомоги, яку можуть отримати українці у Литві, можна за посиланням.

Як зазначається на офіційному сайті Департаменту міграції Литви, іноземці, які мають дозвіл на тимчасове або постійне проживання у країні, повинні подати заяву на продовження дозволу за 4 місяці до закінчення строку його дії.

Латвія. Як повідомляє Посольство Латвійської Республіки в Україні, українці, які прибули до Латвії після 1 січня 2023 року, можуть отримати посвідку на тимчасове проживання у країні строком на два роки. Для тих жителів України, які набули статусу тимчасового захисту у Латвії у 2022 році, довгострокові візи та посвідки на тимчасове проживання будуть дійсними до 4 березня 2025 року, незалежно від зазначеного у документах терміну дії.

Громадяни України у Латвії можуть отримати одноразову грошову допомогу у кризовій ситуації — 343 євро на дорослого і 240 євро на дитину; з 1 січня 2024 року додаткова щомісячна допомога становить 137 євро на одну людину та 96 євро на кожного наступного члена родини. До 30 червня 2024 року біженці, які зареєструвалися в Ризькому центрі підтримки жителів України можуть безкоштовно користуватися громадським транспортом у латвійській столиці після отримання електронного проїзного квитка.

Латвія також надає безкоштовне проживання та харчування для жителів України протягом перших 120 днів тим, хто почав отримувати послуги до 24 травня 2022 року, та 120 днів безкоштовного проживання і 30 днів безкоштовного харчування для тих, хто почав отримувати послуги з 25 травня 2022 року.

Естонія. Як повідомляє Естонська рада з питань біженців, оформити тимчасовий захист у країні можна у бюро обслуговування Департаменту поліції та прикордонної охорони (PPA).

Тимчасовий захист у Естонії надає доступ до:

  • освіти,
  • ринку праці,
  • медичної страховки,
  • соціальної допомоги.

Допомога розраховується відповідно до кількості членів сім’ї: 150 євро для першого члена сім’ї, 120 євро для другого дорослого та 180 євро для неповнолітніх дітей. На дітей також надається окрема допомога: 60 євро на місяць на першу та другу дитину і 100 євро на третю та кожну наступну дитину. Безробітним працездатного віку за необхідності виплачується допомога по безробіттю у розмірі 292 євро на місяць.

Данія. У листопаді 2023 року Данія вирішила продовжити дозволи на проживання біженців з України до березня 2025 року. Як повідомляли у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, до березня 2024 року Міністерство імміграції та інтеграції Данії планує перевірити справи українців, які отримали дозволи на проживання. Якщо вони й надалі відповідатимуть умовам тимчасового захисту, то їх продовжать автоматично. Відповідну картку надсилатимуть поштою. Українцям не потрібно буде повторно надавати свої біометричні дані: фотокартку та відбитки пальців.

Як повідомляє Посольство України в Данії, оформлення статусу тимчасового захисту відбувається згідно з Законом «Про посвідку на тимчасове проживання особами, переміщеними з України». Заява про отримання посвідки на тимчасове проживання в Данії подається з використанням онлайн-форми «SL1».

Тимчасовий захист у Данії дає можливість працювати у країні без додаткового дозволу, а також отримувати грошову допомогу. У 2024 році, згідно з порталом «Допомога українцям у Данії», виплати (без урахування податків) становитимуть:

  • Одинока мати/батько з дитиною, що має право на додаткову допомогу на дитину — 13105kr (71667 гривень)
  • Мати/батько з дитиною, що не має права на додаткову допомогу на дитину — 9170kr (50148 грн),
  • Дорослий без дітей — 6553kr (35836 грн),
  • Дорослий до 30 років, що проживає разом з батьками — 2823kr (15438 грн).

Норвегія. Шукачі притулку, прибувши до Норвегії, мають зареєструватися в Національному центрі реєстрації в Східному поліцейському окрузі. Зареєструватися можна також у містах Кіркенес, Тронхейм, Берген, Ярен і Торп. Для узгодження часу реєстрації варто звернутися до поліції.

Як повідомляє Директорат у справах іноземців, З 1 січня 2024 особи, які потребують розміщення в притулку для біженців, повинні зареєструвати свою заявку про захист в Національному центрі реєстрації в муніципалітеті Роде. Після отримання посвідки на проживання тимчасово виїжджати до України можна лише з поважних причин, інакше є ризик втратити тимчасовий захист. Посвідка надається на один рік і може бути продовжена до трьох років.

Українці, що отримали тимчасовий захист та відповідно ідентифікаційний код під назвою D-номер, мають право на медичну допомогу. Водночас як повідомляється на порталі «Visit Ukraine», дорослі після відвідування лікаря мають сплачувати персональну частку, згідно з встановленими тарифами. Сума коливається переважно в межах 15-35 євро.

Згідно з інформацією на порталі, щомісячні виплати по курсу з норвезької крони становлять приблизно 1800 євро на дорослу людину, але програма може коригуватися. При цьому Норвегія за рівнем вартості проживання належить до «найдорожчих» країн світу.

Швеція. Заяву на отримання тимчасового захисту у Швеції можна подати на сайті Міграційної служби. Українці, які мають посвідку на проживання, термін якої завершується 4 березня 2024 року, можуть подати заяву на її продовження онлайн з 29 січня по 4 березня.

Одну заяву можна подати на всю сім’ю (двох дорослих і максимум десятьох дітей). Після подання електронної заявки всі члени родини мають особисто відвідати Міграційне управління, аби сфотографуватися та залишити відбитки пальців для нових карток посвідки на проживання.

Як писала на своїй сторінці у Facebook українська письменниця та перекладачка Анна Топіліна, дорослий громадянин України, що не працює, отримує у Швеції приблизно 180 євро на місяць, дитина, залежно від віку, — від 110 до 150 євро. «Це дуже мало, враховуючи нашу шалену інфляцію, але на абсолютному мінімумі, та використовуючи допомогу благодійних організацій прожити можна. Хоч і дуже, дуже важко. Виплати не обмежені часом, але їх забирають, якщо ви почали працювати. Якщо вас звільнили — можете знову подаватися», — каже Топіліна. За її словами, українці у Швеції також мають доступ до безкоштовного вивчення мови та до пільгового лікування термінових захворювань (але не хронічних).

Схожі публікації

Залишити коментар