Яким буде статус українських біженців у Франції 2025 року?

В країнах Європейського союзу наразі перебуває понад 6 мільйонів українських біженців, які вимушені були покинути Батьківщину з початком повномасштабного вторгнення російських окупантів на нашу землю.

Восени 2023 року Рада ЄС продовжила тимчасовий захист людей, які тікають від цієї війни – з 4 березня 2024 року до 4 березня 2025 року. Відомо, що Директива ЄС про тимчасовий захист дає притулок не довше, ніж на три роки, і не може бути продовжена весною наступного року. Уряди країн ЄС та їхні Міграційні управління зараз обговорюють правила, які діятимуть для тих, хто не зможе повернутися до України після цієї дати.

Зокрема у Франції наші громадяни покищо отримують  документ l’Autorisation provisoire de séjour (APS)  (посвідку на тимчасове проживання). 

Чисельні наші співвітчизники, що зараз мешкають у Франції, зазначають, що останнім часом соціальні працівники стали їм активно радити подавати заяви на отримання статусу біженця (при цьому запевняють, що українців ніхто не позбавить права на роботу).

Варто зазначити, що зараз з документом APS українці (!) на відміну від статусу звичайних demandeur d’asile (“просителів біженства”) мають ширші права, зокрема:

    • право залишати при собі власний паспорт та інші документи, 

    • право на роботу,

    • та право на поїздки до рідної країни.

Тож деякі українські вимушені переселенці хвилюються, мовляв: “якщо людина добровільно переходить в статус біженця, то ніхто не застрахований від того, що завтра владою не буде прийняте рішення – “всіх біженців  позбавити права працювати”, чи “всіх біженців розселити по гуртожиткам”. Тобто люди переживають, що це “найбезправніший стан, який тільки може бути“. 

Проте, представниця асоціації українців регіону Бордо (Merignac) La Maison Ukrainienne Олена Чумач запевняє, що у Франції ніхто не опиниться в безправному положенні, і подібні побоювання даремні. За її словами французькі соціальні працівники (наприклад від таких організацій як Groupe SOS Solidarites CADA Bordeaux) зараз активно радять українцям подаватися на статус azile через те, що вони, як організації спеціалізцються саме на роботі з біженцями (тобто вони мають всі директиви й механізми допомоги саме цій категорії людей, а ситуація з українськими APS для них ускладнює роботу).

Які ж є альтернативи для українців у Франції в 2025 році?

Стосовно цього питання в інтернеті вже є багато матеріалів від експертів та звичайних блогерів (довіряйте лише надійним джерелам інформації!):

https://www.youtube.com/watch?v=KqfJmETgD8I

Можемо звіритися із загальною інформацією – як, взагалі, іноземці можуть отримати un titre de séjour  (вид на жительство) у Франції? 

SudOuest.fr пише, що “карти проживання можуть бути тимчасовими (терміном дії максимум один рік), багаторічними (терміном дії максимум 4 роки) й поновлюваними”.

Серед них виділяють такі категорії:

“Дозвіл на проживання «приватного та сімейного життя»: доступний на певних умовах іноземцям, пов’язаним родинними зв’язками у Франції.

Дозвіл на проживання працівника/тимчасового працівника: призначений для іноземців, які приїжджають на роботу до Франції.

Карта “талант”: дозволяє вам працювати більше трьох місяців у Франції. Ця картка видається, якщо ви бажаєте створити бізнес або інвестувати у Франції, якщо ви маєте високу кваліфікацію, якщо ви митець або людина з міжнародним визнанням.

Сезонна посвідка на проживання: тривалість роботи не повинна перевищувати 6 місяців на рік.

Дозвіл на проживання працівника у відрядженні: призначений для працівників, які перебувають у Франції  від компанії, яка працевлаштовує їх за кордоном, на посаді вищого керівництва чи експерта.

Дозвіл на проживання для відвідувачів: видається, якщо ви бажаєте залишитися у Франції як неактивна особа. Для цього ви повинні взяти на себе зобов’язання не працювати під час вашого перебування та мати достатні ресурси, щоб бути в змозі прожити протягом усього періоду вашого перебування.

Дозвіл на проживання пенсіонера або дружини пенсіонера: дозволяє бенефіціарам залишатися у Франції протягом максимум 1 року без необхідності подавати заяву на отримання візи, але за умови, що вони проживають у Франції з картою резидента, що ваше звичайне місце проживання знаходиться за кордоном і що ви отримуєте пенсію по базовій французькій схемі соціального забезпечення.

Нарешті, якщо ви є іноземним студентом або стажером, ви можете отримати дозвіл на проживання залежно від вашої ситуації (студентський дозвіл на проживання, дозвіл на проживання стажера, дозвіл на проживання для пошуку роботи/створення бізнесу).

Отже, якщо ви є звичайним середньостатистичним українським біженцем, якщо ви не збираєтеся заміж за француза, не маєте у Франції родичів, не маєте 300 тисяч для інвестицій в економіку цієї країни та не є студентом, які у вас є альтернативи APS?

У випадку якщо ви вже певний час стабільно працюєте у Франції, та маєте певний рівень знання мови, можливо, найперспективнішим варіантом буде запит дозволу на проживання як працівника – La carte de séjour salarié/travailleur temporaire. При цьому одним із важливих пунктів підготовки документів буде запит для вас від вашого роботодавця так званого дозволу на роботу.

Тут детально перераховано усі необхідні документи (ви можете увімкнути там субтитри українською):

https://www.youtube.com/watch?v=Jx90W-jW4VU

Державна Association ADA може надати консультацію стосовно того, який перелік документів необхідно подавати у вашому конкретному випадку:

https://www.youtube.com/watch?v=ar7JS40OyDA

https://www.youtube.com/watch?v=apCr2EukmQg

У цьому контексті важливо зазначити, що у кінці 2023 року після рішення Конституційної Ради президент Франції Еммануель Макрон ухвалив новий закон про імміграцію. Ознайомитись з повним текстом можна на Legifrance.

Серед основних оновлень наступні пункти:

🔸 Тепер іноземні працівники у сферах з дефіцитом кадрів (навіть ті, що були у статусі нелегалів) можуть запросити робочий ВНЖ без повідомлення роботодавця. Вимоги: проживання у Франції не менше 3 років та 12 місяців роботи за останні 2 роки.

🔸Новий ВНЖ для медичних працівників: Введено «Паспорт таланту» для лікарів, стоматологів, акушерів-гінекологів не з ЄС. також затребуваними є фармацевтичні спеціальності.

🔸Рівень мови для ВНЖ: Заявники на багаторічний ВНЖ повинні володіти французькою на рівні А2, для 10-річної карти резидента – B1, для натуралізації – B2.

Тож ставлячи питання, чи варто українським біженцям у Франції вже зараз турбуватися про те, на що міняти APS, ми маємо розуміти:

    1. протягом 2024 року більшість з них зможе без проблем ще 2 рази встигнути продовжити дію своїх l’Autorisation provisoire de séjour;

    1. протягом 2024 року Рада Європейського Союзу напевно ще прийме нове рішення стосовно правового статусу українських біженців у Європі після 4 березня 2025 року;

    1. крім того, залежно від персональної ситуації, дехто з українців незабаром матиме вже необхідні 3 роки перебування у Франції та зможе спокійно, без зайвих проблем подавати документи на отримання La carte de séjour salarié/travailleur temporaire.

Отже, звичайно, кожен робитиме на власний розсуд, але, можливо, не варто поспішати подавати заяви на статус аsile. 

Але, якщо людині й до 2025 року не вдастся засвоїти основи французької мови, й не вийде влаштуватися на стабільну роботу – тоді наврядчи лишаться інші варіанти крім подаватися на біженство.

Однак, оскільки тема є досить обширною, усі нюанси по кожному окремому випадку варто уточнювати беспосередньо у ваших соціальних працівників та напряму, звертаючись до місцевих  органів влади.

Схожі публікації

Залишити коментар