Українські мігранти для Європи – цінний людський капітал (частина 1) / Ukrainian migrants for Europe – valuable human capital (part 1)

від Стожари

Українські мігранти в Європі, котрі вимушено шукають прихистку від геноцидної агресії Росії, – не тягар, а цінний людський капітал. Вимушені переселенці з України надають додаткового імпульсу європейській економіці. Українці (а в цьому випадку переважно українки) не звикли сидіти склавши руки та активно інтегруються до ринку праці. Зокрема, вдаються до підприємництва в країнах свого вимушеного перебування.

Для Європи такі мігранти – скоріше знахідка й здобуток, для українського суспільства – колосальна втрата. Сподіваємося, що тимчасова – до завершення війни й Перемоги українства. І ми зобов’язані зробити все, аби наші громадяни повернулися додому.

Станом на січень 2024 року, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, у світі зафіксовано понад 6,3 млн біженців з України, найбільше — майже 60% — прийняла Польща. Водночас у вересні 2023 року Рада Європейського союзу продовжила термін дії механізму тимчасового захисту для українців, які рятуються від війни, до березня 2025 року.

Про деякі умови для біженців у 2024 році, як продовжити тимчасовий захист, та яким буде розмір грошових виплат у різних країнах повідомило «Суспільне» й редакція СТОЖАРИ зреферувала основні тези в допомогу українцям.

Німеччина. Згідно з інформацією Посольства Німеччини в Україні, біженці з України станом на зараз можуть в’їхати до Німеччини без візи та без біометричного паспорта та подати заявку на тимчасовий захист. Посвідка про право перебування з метою тимчасового захисту видається строком на два роки. Федеральне міністерство внутрішніх справ і комплексного територіального розвитку Німеччини також повідомило, що дозволи на тимчасове перебування з метою тимчасового захисту для українців автоматично продовжуються до 4 березня 2025 року. Для отримання тимчасового захисту потрібно подати заяву в компетентному відділі Федерального відомства з міграції та біженців.

Українці у Німеччині, які не мають власного доходу або цього доходу недостатньо для покриття витрат, мають право на соціальні виплати. Уточнюється, що працездатні українці можуть отримувати цивільну допомогу від центру зайнятості (нім. Jobcenter), а обмежено працездатні або пенсіонери можуть отримувати соціальну допомогу від органу соціального забезпечення (нім. Sozialamt).

Як цивільна, так і соціальна допомога може включати грошові виплати, а також ваучери, зокрема на придбання продуктів харчування, одягу, засобів гігієни й оренди житла. Також українці, що перебувають під тимчасовим захистом, будуть застраховані за програмою обов’язкового медичного страхування.

Згідно з інформацією на порталі «Germany4Ukraine», щомісячні виплати українцям становлять:

  • 502 євро одиноким батькам,
  • 451 євро дорослим,
  • 402 євро дорослим до 25 років, які ще не мають власного домогосподарства,
  • 420 євро підліткам від 14 до 17 років,
  • 348 євро дітям від 6 до 13 років,
  • 318 євро дітям до 6 років.

Ірландія. З кінця січня 2024 року уряд Ірландії вирішив скоротити щотижневі виплати українським біженцям: з 232 до 38,80 євро (понад півтори тисячі гривень на тиждень і близько 6400 гривень на місяць). Водночас як пише видання Irish Independent, зміни не стосуються українців, які вже перебували в Ірландії станом на початок року. Також новоприбулим біженцям надаватимуть лише 90 днів у державному житлі, а потім вони самі відповідатимуть за пошук житла.

Соціальні виплати в Ірландії розраховані на перший час, допоки людина не знайде собі підробіток чи фултайм роботу. «Для людей старше 24 років це 232 євро на тиждень, для людей віком 18-24 роки це близько 141.70 євро. Якщо в родині є дитина, то можна додатково отримувати 46 євро на утримання малечі до 12 років і 54 євро на старших дітей. Якщо людина працює до 3 днів на тиждень, є можливість зберегти частину виплати залежно від кількості відпрацьованих годин, заплати тощо», — пояснює українка Анастасія Дорошенко, яка нині проживає в Ірландії.

При цьому ірландський уряд обіцяє забезпечити українців, які рятуються від війни, навчанням та підтримкою у пошуку роботи. Як зазначається на офіційному сайті Посольства України в Ірландії, дозвіл на тимчасовий захист дозволяє проживати в Ірландії протягом 1 року, після цього дозвіл може бути продовжений на наступні періоди. Захист продовжується автоматично, оновлювати паперові документи не потрібно. Наразі директива про статус тимчасового захисту продовжена до 4 березня 2025 року.

Для того, щоб отримати доступ до соціального забезпечення, необхідно отримати номер PPS (номер Ірландських персональних державних послуг). «PPSN — це що ідентифікаційний номер або номер платника податків в Україні. Без нього нікуди. PPSN потрібен, аби влаштуватися на роботу, сплачувати податки, вступати до закладів освіти, отримувати різні соціальні виплати від уряду, отримувати медичну допомогу тощо. Цей номер також дозволяє отримати житло за різними програмами допомоги: чи то зареєструватися із хостами, компенсувати оренду або ж проживати в житлі від уряду (це переважно готелі)», — пояснює А. Дорошенко.

Іспанія. Як повідомляє Міністерство інклюзії, соціального забезпечення та міграції Іспанії, тимчасовий захист для українців у країні продовжений до березня 2025 року. Тимчасовий захист буде продовжений автоматично, й українці відповідно матимуть доступ до ринку праці, право на медичне обслуговування, соціальну допомогу і можливість навчання в навчальних закладах для дітей і підлітків.

Водночас, отримати якусь допомогу у країні зараз важко, і люди переважно їдуть до Іспанії жити за власний рахунок. Для оформлення тимчасового захисту необхідно звернутися до одного з центрів прийому, догляду та направлення для переселенців з України (CREADE).

Італія. Як повідомляє Генеральне консульство України в Мілані, прибувши до Італії, українці мають врегулювати свою присутність протягом восьми днів. Для цього необхідно звернутися в будь-яке представництво поліції. Після подачі документів для отримання посвідки на проживання в Італії, громадянину буде присвоєно ідентифікаційний номер (codice fiscale), необхідний для доступу до державних послуг.

Зазначається також, що громадяни України, які після 24 лютого 2022 року прибули в Італію, самостійно знайшли житло і звернулися до компетентних органів з клопотанням про тимчасовий захист, зможуть отримати фінансову допомогу. Максимальний термін, на який таку допомогу надаватимуть — 3 місяці. Водночас згідно з інформацією на порталі «Visit Ukraine», заявку на отримання грошової допомоги можна було подати лише до кінця вересня 2022 року.

Як каже українка Євгенія Рудківська, яка отримувала тимчасовий захист в Італії у 2022 році, зараз оформити посвідку на проживання також можна, однак щодо грошових виплат конкретної інформації немає. Водночас за словами Євгенії, крім виплат на початку війни (щомісячна виплата становила 300 євро), є велика кількість програм для біженців з безкоштовним житлом, безкоштовними продуктами, одягом тощо.

Польща. Отримавши сертифікат тимчасовий захист, українці мають право також отримати номер PESEL (аналог українського ідентифікаційного номера платника податків). Оформити PESEL можна у в районних делегаціях Бюро Адміністрації та Справ Громадян (Delegatur Biura Administracji i Spraw Obywatelskich). Оформлення безкоштовне.

Для українців номер PESEL має спеціальну відмітку UKR. Термін дії PESEL UKR – 18 місяців з можливістю виїхати з країни на строк до 30 днів. Наявність PESEL UKR дає українцям можливість отримувати соціальні виплати, користуватися державними медичними послугами, офіційно працювати та навчатися. Крім того, з номером PESEL можна отримати так званий довірений профіль. Як пояснюється на Юридичному порталі для біженців з України, довірений профіль — це цифровий інструмент, який дозволяє вирішувати офіційні справи онлайн, не виходячи з дому. Довірений онлайн-профіль працює як документ, що посвідчує особу, і має таку саму юридичну силу. Це дозволяє підписати електронний документ підписом, який юридично еквівалентний власноручному підпису (тільки для державних установ).

Як зазначила українка Анна, яка нині живе у Польщі, станом на 2024 рік дорослі працездатні українці не отримують грошових виплат у країні — лише одноразову допомогу у 300 злотих (близько 2800 гривень) при перетині кордону та оформленні тимчасового захисту. Водночас у Польщі продовжує діяти програма «40+», згідно з якою поляки, які на безкоштовній основі надають житло та харчування для громадян України, можуть отримувати щоденну державну допомогу у розмірі 40 злотих. Наразі більш ніж на 120 днів програма може бути продовжена лише для представників вразивих груп населення: вагітних, жінок з дітьми до одного року, пенсіонерів, осіб з обмеженими можливостями тощо.

Франція. У Франції первинний тимчасовий захист можна отримати строком на 6 місяців. Надалі дозвіл на тимчасове проживання (APS) із зазначенням «одержувач тимчасового захисту» можна продовжити максимально до трьох років. Як повідомляє портал «Франція для України» (Pour l’Ukraine), щоб отримати APS, необхідно звернутися до префектури департаменту за місцем проживання або перебування, або до пунктів «Accueil Ukraine».

APS надає право на медичне обслуговування завдяки медичній страховці Assurance Maladie в рамках універсальної системи захисту здоров’я (Puma) та додаткового солідарного медичного страхування (CSS). Крім того, маючи APS, можна відкрити банківський рахунок та зареєструвати дітей у навчальних закладах. Зазначається, що видача APS також дозволяє отримувати грошову допомогу, розмір якої розраховується відповідно до складу сім’ї.

Допомога для шукача притулку (ADA) становить на день:

  • 6,80 євро на одну людину,
  • 10,20 євро на двох людей,
  • 13,60 євро на трьох людей.

Також можна отримати додаткову допомогу, якщо біженець не проживає у безкоштовному державному житлі.

Як пояснює українка Олександра Петренко, яка нині живе та навчається у Франції, станом на 2024 рік, аби отримувати повну суму допомоги, потрібно надсилати у Французький офіс міграції та інтеграції (Ofii) докази сплати за житло та комунальні послуги. При цьому, як каже Олександра, картка, на яку виплачується допомога, видається одна на родину. Жити разом з кимось, але оформлюватися окремо, не можна — зареєструватися можливо лише як родина.

«Не можна комбінувати допомогу зі стипендією… З цього року відмінили допомогу різним асоціаціям, які раніше прилаштовували українців у різні центри, тепер українці самі напряму мають шукати, де їм прихиститися, і мають вчити французьку мову», — додає Олександра Петренко. Крім того, за словами Олександри, останнім часом французький уряд частіше перевіряє штампи вʼїздів та виїздів з країни, аби біженці не могли виїхати з Франції, при цьому продовжуючи отримувати соціальну допомогу від держави.

Чехія. У Чехії українці можуть отримати тимчасовий захист або так звану візу толерантності, яка надається тим громадянам України, які не мають права на тимчасовий захист та не мають куди повернутися, крім України. Як повідомляє чеська неурядова організація «Людина в біді» (Člověk v tísni), оформити тимчасовий захист потрібно протягом трьох днів після прибуття до Чехії у Поліції у справах іноземців (Cizinecká policie).

Українці, які вже мають тимчасовий захист, мають подати заявку на його продовження через онлайн-форму до 15 березня 2024 року. Після цього до 30 вересня 2024 року прийти до Міграційної служби і отримати нову візову наклейку. З 1 січня 2024 року у Чехії змінилася процедура надання державного безкоштовного гуманітарного житла. Відтепер біженці мають право на безкоштовне житло лише протягом перших 150 днів тимчасового захисту. Винятком є так звані «вразливі особи», серед яких неповнолітні, студенти, вагітні, люди похилого віку, особи з інвалідністю та люди, що здійснюють догляд за особами з інвалідністю. Люди, що підпадають під ці категорії зможуть безкоштовно проживати у державному житлі.

Очікується, що 1 вересня 2024 року набудуть чинності нові зміни, згідно з якими державне гуманітарне житло буде надаватись лише новоприбулим особам з тимчасовим захистом. Термін проживання в безкоштовному житлі буде скорочено до 90 днів усім без винятку. Виняток для вразливих осіб буде скасовано і вони більше не матимуть право на безкоштовне державне гуманітарне житло.

Маючи тимчасовий захист від Чехії, українці також мають право отримувати грошову допомогу. Наразі ця допомога відповідає прожитковому мінімуму країни:

  • 4860 крон (8012 гривень) на дорослого,
  • 3490 крон на дитину;
  • представники вразливих груп можуть отримувати
  • 7290 крон (12 019 гривень) на дорослого,
  • 5235 крон на дитину.

Австрія. З ID-карткою для переміщених осіб українці мають у країні мають певні переваги, зокрема:

  • доступ первинної медичної допомоги шляхом після реєстрації у лікарні та сплати внесків,
  • можливість працювати без спеціального дозволу на роботу,
  • можливість відвідувати безкоштовні курси німецької мови.

За даними Федерального агентства Австрії з догляду та підтримки, українці в Австрії також мають право на субсидії та виплати на дітей: сума такої допомоги становить від 114 до 165 євро на місяць залежно від віку дитину. На дитину з особливими потребами виплачується додаткова допомога у розмірі 155,9 євро на місяць.

Схожі публікації

Залишити коментар