Рекордна акція в підтримку України пройшла в Парижі

24 лютого 2024 року акції на підтримку України пройшли у понад 50 містах Франції.

У Парижі у день других роковин російського повномасштабного вторгнення в Україну  понад 10 тисяч людей долучилися до ходи та мітингу, передає кореспондентка “Стожарів” з місця подій. Люди пронесли український прапор довжиною 260 метрів від площі Республіки до площі Бастилії. 

Подія відбулася за участі українських асоціацій, громадських організацій, французьких профспілок, представників влади, депутатів та мерій різних округів Парижу. Серед присутніх також були представники громад Польщі, Грузії, асоціації «Свобода Росії».

Перед початком заходу “Стожари” поспілкувались з віце-президентом Об’єднання українців Франції Володимиром Когутяком: 

Протягом цих двох років ми регулярно організовуємо по дві маніфестації на тиждень. Ну і звісно на ці маніфестації останнім часом приходить 100-150, 200 людей. Тобто звичайно масштаб на багато менше ніж буде сьогодні. Ми розраховуємо сьогодні, мінімум на 5-6 тисяч.

Сьогодні ми запросили багато людей… У нас є президент,  Іван Пастернак, який має чудову філософію, він об’єднує всіх, кого тільки можна об’єднувати (звісно крім пані Ле Пен, або пана Мелоншона, які повністю не підтримують Україну). Крім цих двох партій, ми запросили повністю всіх. І у нас будуть всі – ліві, праві, центристи, як з Асамблеї так і з Сенату Франції, і, звісно, із різних мерій, міста Парижу, само собою, ну, і з усього регіону – мери і депутати також прийдуть на цю маніфестацію. Тобто ми об’єднуємо усі повністю партії.

І крім того будуть різні асоціації, великі, маленькі, дуже відомі й нові, звісно серед них переважатимуть українські, але і дуже багато французьких.

Сьогодні будуть присутні деякі політики і асоціації, які навіть між собою ніколи не спілкуються! І вони сьогодні разом будуть іти. Тому що, як нам сказали в Асамблеї – Україна, то мабуть, єдина тема, стосовно якої усі партії сідають на круглий стіл і починають розмову. Тому надзвичайно важливо було всіх їх сьогодні запросити, і наголосити на тому, що незалежно від того, хто яких поглядів, якої релігії, з якої країни – неважливо. Всі ми будем іти в підтримку України!

Єдині гасла для українців на акції 24 лютого 2024 року були затверджені оргкомітетом з організації заходів Світового конгресу українців. На організаційному етапі для полегшення комунікації  по Франції було створено спеціальний сайт «Разом 24 лютого» з інтерактивною мапою.

У ході мітингу євродепутат Рафаель Глюксманн наголосив: «Українці, б’ються та вмирають за свою свободу, але й за нашу! Воюють і вмирають за мир для себе, але й за мир для нас!».

 

Нагадаємо, що з середини лютого Світовий Конґрес Українців (СКУ) —  організував глобальну кампанію StandWithUkraine. Її анонсували заздалегідь та закликали долучитися українців з усього світу. Щоб скоординувати, дії активістам запропонували зареєструвати свої заходи, а також створили спеціальну інтерактивну карту, на якій позначено країни, міста, локації, дата та час їх проведення.

За даними СКУ, заявки подали українці із понад 400 міст світу з Європи та Північної Америки, а також ОАЕ, Індії, Таїланду, Південної Кореї, Японії, Перу, Бразилії та Аргентини.

Загалом, акції на підтримку України відбулися в 69 країнах, найбільш масові мітинги пройшли у Німеччині, США, Франції, Великобританії та Канаді.

Схожі публікації

Залишити коментар