У Бельгії діаспора вшанувала козаків та всіх захисників України

від Стожари

14 жовтня християни світу святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. В Україні це ще й національне свято, там відзначають День українського козацтва, а Українська Повстанська Армія обрала свято Покрови за День зброї – це і День Української зброї і всіх захисників України.  Це свято є надзвичайно популярним в Україні і в діяспорі.

Як розповіла Порталу української діаспори “Стожари” знана в діаспорі журналістка, співачка, громадська діячка української діаспори в Австралії Марічка Галабурда-Чигрин: “українська спільнота в Бельгії, в всіх містах поселення відзначала свято Покрови й постання УПА святочними сходинами. Та вже від кількох років таких вшанувань не було, лише у церквах підчас панахид”.

В суботу 15.10.2022  Об’єднання Українок (ОУБ) відділ в Бруселі, голова Ірена Хапко, влаштувало свято в пошану вище згаданих військових формацій.

Вже з самого ранку місто Ґенк й околиці сяяли не тільки ласкавим осіннім сонячним промінням, а сонце всміхалося теплом і розсипається золотом! На багатьох деревах вже пожовкло листя. Жовто-багряний лист опадав на землю. Чудові околиці тепер. Навколо – золоті килими під деревами, обабіч дороги. Золотиста осінь. Дуже приємно було нам їхати на свято. Дарка, моя сестра, зауважила перед одним будинком синьо-жовтий прапор. Каже – це ми на місце приїхали.


МІНІ БАЗАР

З вже приїжджими людьми перекинулися ми в розмові кількома реченнями. При вході з правої сторони стояли столики міні базару, з всячиною. Вареники, сало, сметана, різне печиво, вино. Вишивки, прапори, сорочки, плетені звірятка, хустки, віночки для дівчаток, мед з України, бранзолетка, сувеніри з України, полотняні торбочки з різними написами й прикраси до волося…І почалося тургування.

КОНЦЕРТ МИ З УКРАЇНИ

І врешті заповнилася заля.

Ведуча свята  АЛЬБІНА БОГУН заповіла, що свято відкривається національним гимном України. Виконав його невеличкий склад молодих музик.

Відтак молитву заспівала МАРІЯ КУЧУРЯН.  

Ведуча свята нагадала, що сьогодні 63 -тя річниця загибелі Степана Бандери: коли то «15 жовтня 1959 року в Мюнхен, Німеччина,  агентом «кгб», фізично був вбитий символ сучасної боротьби за державну незалежність, легендарний ПРОВІДНИК УКРАЇНИ СТЕПАН БАНДЕРА.»

Попросила хвилиною мовчанки вшанувати Його пам’ять та всіх тих, які загинули в боротьбі з ворожими катами. «За потоптану честь України, за землю святу, тих, хто боролись, щоб підняти з руїни Українську Державу!”

Присутні стоячи вислухали прекрасно виконаний музиками твір композитора Мирослава Скорика «Мельодія». Це замість жалібного «Вічна пам’ять». Мене це дуже емоційно зрушило. Це була прекрасна ідея.


Кажуть, щоб концерт був гарним,  потрібно його окрасити приємними  і хорошими творами! Заповіли, що в програмі: козацькі та повстанські пісні у виконанні українських співаків і музикантів.

А між їх виконанням Альбіна Богун читала тексти, нагадала, що «культ Богоматері, як покровительки нашого народу, існує від княжих часів. На Запорізькій Січі була Церква Святої Покрови. Тут кожного року всім козацтвом відзначалося це свято й відбувалися вибори нового отамана. За народним переказом, після зруйнування Січі в 1775 році козаки, які пішли за Дунай, взяли з собою і образ Покрови Пресвятої Богородиці. Козацьку традицію вшанування Покрови продовжили воїни УПА, обравши 14 жовтня днем зброї і заснування Української армії. Сьогодні ми і відзначили  80- річчя створення УПА!

Музики, дуже гарно виконали твори  з альбому народних пісень та УПА кілька відомих мельодій, «Лента за лентою», «Ой у лузі червона калина» і з десяток інших. Всіх неназиваю.  Хотілося з ними співати, але не наважилися!  

Після завершення музичної частини представляють публиці музик і Директорку музичної  академії BRIMA – Brussels International Music Academy – Наталія Чепуренко.

Якщо чесно, то я мимохіть бачила їх сторінку на інтернетській мережі, але чомусь не заглиблювалася в зміст. Тому була дуже здивована почути, що то дуже плідний й активний ансамбль музик. Директорка Наталія Чепуренко розповідає:…

“Брюссельська міжнародна музична академія найбільша приватна музична школа в Бельгії з 2002 року: індивідуальні та групові уроки гри на кількох інструментах у поєднанні з теорією музики для дорослих та дітей (від 2 з половиною до 99 років!) різними мовами. Заняття проводять професійні та досвідчені викладачі з усього світу. Наші творчі проекти допоможуть вам вивести ваші музичні таланти на новий рівень. Одним iз проектiв є: CAMERATA BRIMA Камерата Брiма Ансамбль камерної музики, що складається з талановитих молодих музикантів (від 10 до 25 років), які беруть участь у численних концертах і фестивалях у Бельгії та за кордоном. Кількість учасників змінюється залежно від музичних творів. Усі учасники проходять попередній відбір адміністрацією BRIMA та мають міжнародний рівень. Більшість музикантів є лауреатами кількох міжнародних конкурсів. Цей колектив молодих музикантiв CAMERATA BRIMA вже заробив грошi, на якi були закупленi матерiали для украiнських вiйськових та переслатi беспосередньо на фронт.

Наталія народилася в Києві, здобувши базову музичну освіту в музичній школі для обдарованих дітей ім. Миколи Лисенка, отримала диплом музичної школи імені Глієра та закінчила Консерваторію імені Чайковського, Королівську консерваторію в Брюселі і Льєжі (Бельгія). Наталія багато років була головним балетним піаністом Королівського балету Фландрії (Бельгія). Зараз Наталія: – засновник, викладач Брюссельської міжнародної музичної академії (www.brima.be) – засновник, президент Міжнародного конкурсу молодих піаністів «Merci, Maestro!» www.mercimaestro.be – засновник, викладач Літньої «Музичної Академії FORTE» (www.musicacademy.be). З 2019 року Наталія є президентом WPTA Бельгія (Всесвітня асоціація викладачів фортепіано).

Музиканти, що прийматили участь ( субота 15.10.2022) у концертi

Зоряна Милявска, скрипалька 19 р з Києва. Навчалася в консерваторii в Києвi. З березня навчається в консерваторii Брюселі.

Олександра Новосельцев скрипалька 14 рокiв, бельго-украiнка, народилася в Бельгii. Сама молода з колективу Навчалася в консерваторii молодих талантiв в Антверпенi а зараз в академii Андерлехт.

Валерiя Iвануха, вiолончель 22 р з мiста Днiпро. Другий рiк навчається в консерваторii Брюселю.

Ярослав Крижанiвський, пiанicт, 23 р, з Києва. Навчалася в консерваторii в Києвi Отримав дозвiл вiд мiнiстераства щоб мати можливiсть приїхати до Бельгii у квiтнi, щоб прийняти участь в мiжнародному конкурсi MERCI,Maestro! Виборов перше мiсце та отримав можливiсть продовжити навчання в Бельгii. З вересня навчається в консерваторii Антверпену.  Зробив обробки 2х укр пicень що сьогоднi в програмi.

Ганна Шевчук 20 р,mezzo – soprano з Хмельницьку Почала навчання в академii в Києвi. В Бельгii з березня

Оксана Стечишин – піаністка, композиторка, лауреата всеукраїнських та міжнародних конкурсів, лекторка та активна пропагандистка української музики. Закінчила навчання у ЛНМА ім. М. Лисенка Зараз вивчає психологію. З початку війни зіграла більше 20 благодійних концертів на підтримку 68 окремої єгерської бригади, в якій її батько отримав важке поранення. Зробила обробки майже всiх укр пicень, що сьогоднi в програмi.

Так цікаві молоді люди  дуже віддані музиці зачарували нас.

В дальшій програмі виступав, казали присутні, головний артист – ІЛЛЯ АНДРЄЄВ, його мама ДАР’Я БІЛА, яка акомпанювала йому на скрипці.  Думаю, що буде бракувати відповідних слів описати виступ дивовижного, відважного хлопця. З першої пісні було видно, що він переживає, але коли співав «Стефанія» – пісня нагороди конкурсу ЕВРОБАЧННЯ 2022, пішло, поїхало…І стрічки, і реп, і публіка співала з ним, а як пішов у танець в присядки – опески були дуже гучні. Артиста і ще який, в нього велике майбутнє. А яка в нього прекрасна українська мова.

А коли відбувалася роззігра квитків льотереї, Ілля приговорював таке, і про кулі і ракети і загибіль ворогів. Досі не можу надивуватися! Нехай творчість б‘є ключем тобі, Ілля, подальших творчих перемог!!!

Наталія Чумак читала вірш своєї мами – Надії Сотник. Книжечка продавалася на міні базарі.

АННА_КРІСТІНА ОВЧАРУК – дівчинка, яка співала з телефону.

ЛЕНАРА ОСМАНОВА – для багатьохз нас новість. Кримська татарка. Співачка, актриса театру та кіно, заслужена артистка України, Заслужена артистка АР Крим,фіналістка українського національного відбору “Євробачення- 2019”, доцент кафедри естрадного співу КМАЕЦМ, лауреат премії “Гордість та краса України. Співала українською і свої власні твори  й татарською мовою. Чарувала публіку, діти й деякі пані пішли у танок…

Леся Ільчишина – співвласниця залі і членкиня Брюссельського осередку ОУБ, ходила по залі впевнялася, що всі присутні задоболені. Вона на  знимці  біля прапора  від 72 бригади ЗСУ, якому Відділ ОУБ недавно купили машину.

Співали кілька пісень і  то дуже гарне виконання – Хаїм Розенбаум й Катруся Теслевич до їх нас кількох прилучилося ( хлопці, прекрасні співаки, ви не казали мені своїх прізвищ!) і співали, «Черемшина», «Іванку», «Гуцулко, Ксеню», «Чом ти не прийшов» і ще і ще.  І співам майже не було кінця. Слава мистецькому фронту! Ще при нагоді зійдемося й заспіваємо!

Провели ми час у змістовних, навіть жартівливих розмовах з новими знайомими, які сиділи біля нашого стола, і в приємних родинних споминах.

Враження з концерту чудові, люди привітні, панували емоції патріотичні, і дух був піднесений.

ВСІМ  виконавцям і добровольцям (обслуга при роздачі харчів, напитків) які брали участь  в відмінно гарному концерті, з оригінальною програмою –  дякуємо! Нехай творчість б‘є ключем подальших творчих перемог!!!


Сердечно
вітаємо  новоприбулих братів і сестер які долучилися до свята і до ОУБ в Бруселі!

Хочемо зазначити, що всі виручені кошти підуть на допомогу Збройним Силам України.

МАРІЧКА ГАЛАБУРДА – ЧИГРИН

ҐЕНК 16.10.2022

Схожі публікації

Залишити коментар