СКУ закликає доопрацювати законопроєкти про множинне громадянство в Україні

від Стожари

Світовий конґрес українців (СКУ) після попереднього аналізу пакету останніх законодавчих ініціатив щодо множинного громадянства в Україні вважає, що подані до Верховної Ради законопроєкти потребують суттєвого доопрацювання.

Про це йдеться в заяві на сайті СКУ.

“Світовий Конґрес Українців (СКУ), за підсумком попереднього аналізу пакету останніх законодавчих ініціатив щодо множинного громадянства в Україні, вважає, що подані до українського парламенту законопроєкти потребують суттєвого доопрацювання. 2 грудня на розгляд Верховної Ради України за поданням Президента України надійшли 5 законопроєктів, “спрямованих на протидію загрозам національній безпеці у сфері громадянства”. Цими законопроєктами пропонується внести зміни до Закону України “Про громадянство України” та 58 інших законів”, – йдеться у повідомленні.

У СКУ зазначили, що “подані нині на розгляд Верховної Ради України законодавчі ініціативи лише частково враховують пропозиції СКУ. З одного боку, вони, до певної міри, лібералізують норми закону про громадянство, а з іншого – не враховують ряд суттєвих пропозицій діаспори щодо впровадження ефективних безпекових запобіжників, що є не менш важливою для СКУ складовою законопроєктів, особливо у нинішніх умовах російської гібридної агресії проти України”.  

Наголошується, що подані законопроєкти також створюють нерівність прав громадян в залежності від наявності чи відсутності іноземного громадянства. Зокрема, пропонується ще більш широке коло необґрунтованих обмежень для громадян України, які мають або набули громадянства іноземної держави. Це стримує мільйони громадян України із західними паспортами, знаннями та досвідом від додаткових можливостей активної участі у розбудові України та її євроатлантичній інтеграції. 

Світовий Конґрес Українців закликає Президента України та Верховну Раду України суттєво доопрацювати подані на розгляд парламенту законопроєкти. СКУ, разом з громадською, науковою та експертною спільнотою, готовий активно долучитися до такої конструктивної співпраці на всіх її рівнях. 

 

Схожі публікації