Українка Оксана Линів стала першою жінкою, яка керувала святковим концертом до річниці ООН

від Стожари

Всесвітньо відома українська диригентка Оксана Линів стала першою жінкою, яка диригувала оркестром на святковому концерті, присвяченому річниці ООН.

Захід відбувся у Victoria Hall в Женеві, повідомила українська диригентка Оксана Линів у Facebook.

“Мені важко передати словами, що я зараз відчуваю, і більше я про це напишу вже завтра, але сьогодні відбувся історичний момент, момент, коли слово «Україна» було в кожного на вустах”, – зазначила Линів.

“На запрошення швейцарської сторони мені випала честь виступати на щорічній святковій офіційній події, організованій радою ООН і на концерт були запрошеними постійні представники 193 держав світу. І вперше за історію створення ООН мені як жінці-диригентці довелося керувати святковим концертом. Для багатьох важливих осіб в аудиторії це стало вражаючим і зворушливим фактом”, – розповіла Линів.

За словами Линів, її найбільше вразили слова мера Женеви, який зазначив, що ці звучання і музика “репрезентували сьогодні найпрекрасніший прапор свободи у світі”.

Оксана Линів – українська диригентка, народилась у Львівській області. Засновниця та художній керівник фестивалю LvivMozArt, фундаторка і головний диригент Молодіжного симфонічного оркестру України/YsOU, якому 20 жовтня у церкві Святого Маркуса в Кемніці, що в Німеччині, під час святкового концерту вручили премію Саксонського Моцартівського товариства Mozartpreis 2021. У липні цього року вона стала першою диригенткою на Байройтському фестивалі в Німеччині. Нещодавно Линів стала музичним директором італійського Teatro Comunale Bologna. Жінку запросили на таку важливу посаду в державному театрі в країні вперше в історії Італії. Під час офіційних заходів до Дня Незалежності України Президент Володимир Зеленський нагородив диригентку орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Схожі публікації

Залишити коментар