Верховного комісара ООН з прав людини просять захистити українців в Росії

від Стожари

Колишній голова Світового конгресу українців, нью-йоркський адвокат Аскольд Лозинський надіслав лист Верховному комісару ООН з прав людини Мішель Бачелет, в якому вказує, що українці в Росії зазнають «жорстокого переслідування», російська держава перешкоджає «діяльності громадянського суспільства, реалізації релігійних та етнічних прав, самому їхньому існуванню».

У своєму листі Лозинський, посилаючись на дані представників українських організацій в Росії, говорить, що і раніше, але особливо протягом останніх 15 років «українські організації в Росії та активісти громади зазнають репресій, тиску та переслідувань з боку російської влади», – про це повідомляє Радіо Свобода.

Читайте також: Українці Росії: Як знищують український громадський рух у РФ

Аскольд Лозинський просить офіс Верховного комісара ООН з прав людини провести незалежне розслідування, «довести його результати до відома самого Путіна, оскільки в Росії нічого не відбувається без його відома та схвалення», та «довести висновки до відома держав-членів ООН на Генеральній Асамблеї та Раді Безпеки».

Серед фактів переслідування українських організацій та українських активістів Лозинський наводить широко відомі події, такі як

  • ліквідація Верховним Судом РФ двох головних громадських організацій, що об’єднували локальні українські організації в Росії – Федеральної національно-культурну автономію українців Росії та Організацію українців Росії,
  • закриття єдиної в своєму роді Бібліотеки української літератури в Москві,
  • ліквідацію судом РФ Омської обласна громадської організації «Сірий Клин»,
  • ліквідацію Української організації Новосибірської області – культурно-освітнього фонду «Союз українців Сибіру», а також маловідомі в Україні факти вбивства проукраїнських активістів, ймовірно, за їхню проукраїнську позицію.

Аскольд Лозинський називає імена члена Ради Об’єднання українців Росії, голову Тульської регіональної організації «Батьківська стріха» Володимира Сенишина, бізнесмена, мецената і члена Українського культурного товариствр «Мрія» Володимира Побуринного з Іванова та організатора і голову Українського музично-літературного товариства «Горлиця» Анатолія Криля з Владивостока.

Також Аскольд Лозинський згадав про те, що Генеральна прокуратура та Міністерство юстиції РФ внесли Світовий конґрес українців до списку «небажаних» організацій у Російській Федерації (РФ), а за контакти з СКУ громадянам Росії загрожує кримінальна відповідальність. Він називає це рішення російської влади «навмисною спробою ізолювати українську громаду в Росії від решти світу».

Нагадаємо, нещодавно Світовий конгрес українців повідомив про припинення членства своїх локальних організацій, через впровадження кримінальної відповідальності для російських громадян за зв’язки з так званими «небажаними» організаціями.

«Таке рішення було ухвалене на прохання складових організацій СКУ та членів Ради Директорів з Росії, яким сьогодні загрожує кримінальна відповідальність за співпрацю з СКУ після того як президент РФ Володимир Путін 28 червня 2021 року підписав Федеральний закон № 230-ФЗ. Цим законом відтепер поширено заборону громадянам Росії брати участь у діяльності організацій, визнаних у РФ «небажаними», і поза межами території РФ. Раніше така заборона діяла лише на території РФ», – йдеться в роз’ясненні СКУ.

Президент СКУ Павло Ґрод коментуючи дії російської влади заявив, що «призупинення нашої співпраці зі складовими українськими організаціями у Росії було дуже складним, але необхідним рішенням. Це – ще один приклад грубого порушення Росією прав людини і продовження переслідувань української національної меншини, яка є найбільшою національною меншиною Росії. Світовий Конґрес Українців засуджує російське репресивне законодавство, метою якого є ізоляція та асиміляція українців у Росії».

СКУ оскаржив у Московському міському суді рішення Тверського районного суду Москви про відмову СКУ в позові щодо його визнання «небажаною організацією в РФ», відзначивши, що організація, яка об’єднує українців у понад 60-ти країнах світу, не порушував законодавство РФ та міжнародне право, а також наголосивши, що Генеральна прокуратура і Міністерство юстиції РФ порушили законодавство РФ, визнавши СКУ небажаною організацією на території РФ.

Тоді, СКУ закликав міжнародну спільноту засудити такі дії Кремля та вжити конкретних кроків задля захисту демократичних цінностей та прав людини.

Читайте також: Сірий клин: Як Кремль знищує українську діаспору в Росії

В свою чергу, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, коментуючи закриття організації «Сірий клин», заявив, що «це ж не якийсь поодинокий випадок».

«Останні роки Росія планово зачищає свою територію від незалежних українських організацій. Тобто все, що не інфільтровано, не контролюється повністю ФСБ, – все піддається знищенню. Так було з бібліотекою українською в Москві. І так зараз сталося з «Сірим клином», – сказав глава української дипломатії.

Він також наголосив, що хоче сказати українцям Росії, що «українська держава завжди пам’ятатиме про вас, про ваших прадідів, які будували цілі міста, розбудовували, приносили цивілізацію на окремі території Російської Федерації».

За словами міністра, «Україні взагалі потрібно дуже серйозно переосмислити свою політику щодо закордонних українців, «зокрема щодо того, як ми можемо допомагати українцям в Росії в тих умовах майже тотального контролю ФСБ, під яким вони перебувають». Як сказав Кулеба, «це дуже серйозна задача», але «інструментарій дій в Росії» для України є «дуже обмежений».

Схожі публікації

Залишити коментар