Науковиця українського походження пише в Латвії посібник про відтворення української топоніміки латиською мовою без посередництва російської мови

від Комарі Альберт

Підготовкою та виданням першого в Латвії практичного посібника з відтворення українських власних назв латиською мовою без посередництва російської мови наразі займається активістка української діаспори в Латвії, науковиця Вікторія Притуляк. Вона вирішила вступити в докторантуру «Мовознавство» Вентспілського та Лієпайського університетів.

Про це повідомляє видання Укрінформ.

«Уявіть собі, вже пройшло три десятки років після розпаду СРСР і поновлення незалежності Латвії та України, а українські власні назви, включно з топонімічними, в латиській мові передаються за посередництва російської, як це було з давніх імперських часів», – уточнює Притуляк.

Читайте також: Україна-Латвія: Школярі двох країн обміняються досвідом в рамках освітнього проєкту

З огляду на це, а також ситуацію, яка склалася в Україні після Революції Гідності, науковиця у 2019 році взялася за роботу «Відтворення українських власних назв латиською мовою. Соціолінгвістичний аспект». Дослідження було розпочато на базі магістратури факультету перекладознавства Вентспілського Університету, кафедра перекладу юридичних текстів, керівник – професор Яніс Сілис.

Робота була завершена на початку поточного року. Вона отримала високу оцінку та викликала неабиякий інтерес у науковому та громадському суспільстві Латвії, а також в українській спільноті країни. Робота Вікторії зацікавила й офіційні установи, зокрема Державний Центр мовлення Латвійської республіки, у якому зараз Притуляк працює на волонтерських засадах як радник з питань відтворення українських власних назв.

Читайте також: Українці Латвії записали відеовітання у зв’язку з ювілеєм Конституції України

Вікторія Притуляк закінчила Латвійську академію музики ім. Язепса Вітолса, займалася науковими дослідженнями в музикології. З 2018 року працює в Посольстві України в Ризі. Тому з власного досвіду знає, наскільки важливою є проблема відтворення, транслітерації латиською мовою українських власних назв, включно з топонімічними.

Нагадаємо, як ми повідомляли, що українська діаспора в Латвії попередила владу країни про антиукраїнську кампанію проросійської організації. Раніше, у Латвії українку позбавили статусу закордонного українця за антиукраїнську діяльність.

Схожі публікації

Залишити коментар