Вчених країни-ізгоя – «Russia Error 404» – позбавляються в міжнародних наукових колективах / Scientists of the rogue country – «Russia Error 404» – are deprived of international scientific teams

від Стожари

Обмеження доступу вчених з терористичної і варварської Росії до міжнародних наукових досліджень та колективів – це необхідний крок для захисту світового наукового співтовариства, принципів академічної доброчесності та етики, а також для підтримки України.

Російська Федерація використовує науку як інструмент гібридної війни, просуваючи дезінформацію, пропаганду та технології для підриву демократії та безпеки в світі. Доступ до міжнародних досліджень та колективів дає російським вченим можливість легалізувати свою діяльність, отримувати доступ до чутливих даних та технологій, а також поширювати дезінформацію.

Недопущення дослідників імперської РФії до цивілізованого співтовариства наукових досліджень – це не лише питання безпеки, але й питання моралі та етики. Світове наукове ком‘юніті має чітко окреслити свою позицію щодо російської агресії та вжити заходів для захисту своїх цінностей.

Європейська організація з ядерних досліджень (CERN) припинить співпрацю з сотнями фахівців, які «пов’язані з будь-якою російською організацією». Про це повідомляє ESPRESO.TV з посиланням на представник CERN Арно Марсольє.

За його словами, йдеться приблизно про 500 вчених, які не мешкають у Швейцарії. «Зупинення дії угоди про співпрацю набуде чинності з 30 листопада цього року», – зазначив Марсольє. Він також нагадав, що CERN не отримує фінансування від Росії. «І ми готуємося до того, щоб завдання на Великому адронному колайдері в майбутньому взяли на себе інші групи», – додав Марсольє.

CERN є найбільшою у світі лабораторією фізики високих енергій. Вона розташована на кордоні Швейцарії та Франції, поряд із Женевою. У CERN входять 23 країни, але Росії у цьому переліку немає – до початку війни в Україні Росія мала статус спостерігача. Влітку 2022 року CERN вирішила не продовжувати угоди про співпрацю з Москвою та Мінськом після закінчення їх термінів дії у 2024 році.

Принагідно зазначається, що восени 2022 року CERN розробляла план зупинки своїх прискорювачів часток, зокрема й великого адронного колайдера, якщо у Франції не вистачить електрики через енергетичну кризу в Європі, спричинену гібридною війною Росії.

Схожі публікації

Залишити коментар