Українська студентка стала призеркою престижного конкурсу молодих науковців в Іспанії

від Кравців Ігор

Студентка кафедри програмного забезпечення Чернівецького національного університету Яна Головацька виборола спеціальний приз Міжнародного конкурсу молодих науковців «The European Union Contest for Young Scientists 2020-2021», що проходив 17-19 вересня в університеті іспанського міста Саламанка.

Хоча конкурс засновано країнами Євросоюзу, він є відкритим і для інших країн. Цього разу крім України були представлені молоді науковці з Канади, Кореї, Туреччини, Єгипту, Тунісу, Китаю, Грузії, Білорусі та Росії. 158 учасників представили наукові роботи з різних областей науки: математики, фізики, хімії, біології, медицини, інженерії, комп’ютерних наук. Журі складалося з 25 експертів-науковців.

Конкурсанти мали можливість, використовуючи технологію віртуальної реальності, «ходити» по виставковому залу, переглядати дослідження конкурсантів та спілкуватись з ними. Це нагадувало 3D-гру, хоча спілкування було суто наукове. На завершення конкурсу перед учасниками виступив з лекцією лауреат Нобелівської премії з фізики 1997 року Вільям Деніел Філліпс.

Конкурсна робота Яни Головацької присвячена дослідженню та моделюванню пружини на основі кільцевих магнітів, яка має унікальні характеристики. Моделювання виконано з використанням системи Wolfram Mathematica і опубліковано в репозиторії розробника системи.

Спеціальний приз Конкурсу містить студентську ліцензію на пакет Wolfram Mathematica та WolframAlfa Pro, а також персональну тижневу поїздку в Німеччину до наукової лабораторії з найбільшим в світі Х-променевим лазером на лінійному прискорювачі вільних електронів м. Шенефельд (біля Гамбургу).

Схожі публікації

Залишити коментар