Артем Довбик: що відомо про героя гри Україна-Швеція, який вивів збірну в 1/4 Євро-2020

від Стожари

Артем Довбик ще жодного разу не виходив у старті національної збірної й забив за неї один-єдиний гол під час матчу збірної України зі Швецією, і цей гол вже став легендарним. Вперше в історії Україна у чвертьфіналі Євро, а гол Довбика, забитий на 121-й хвилині (120: 37), став найпізнішим забитим переможним м’ячем в історії чемпіонатів Європи.

Раніше рекорд належав легендарному французу Мішелю Платіні в рамках Євро-1984 у ворота Португалії (118: 53).

Також гол Довбика став другим найпізнішим забитим голом на чемпіонатах Європи взагалі.

Першість продовжує тримати турок Семіх Сентюрк, який забив на 122-й хвилині у чвертьфіналі Євро-2008 у ворота Хорватії (121: 01).

Крім того, нападник Довбик став наймолодшим автором забитого голу в історії збірної України на чемпіонатах Європи.

Читайте також: Українську діаспору закликають підтримати збірну перед вирішальним матчем зі Швецією

То що ж відомо про героя драматичної гри Україна-Швеція.

Артему Довбику кілька днів тому виповнилося 24 роки.

Він народився у Черкасах, де і починав грати у професійний футбол за “Черкаський Дніпро” у 2014 році на позиції нападника.

Виступав також за “Дніпро” з однойменного міста та їздив в оренду у молдовський клуб “Зоря” з міста Бєльці.

А у 2018-2020 роках грав у Данії за команди “Мідтьюлланн” та “Сеннер’юск”, з якими вигравав чемпіонат та кубок країни.

Згодом повернувся до України у СК “Дніпро-1”, за який і виступає зараз. У минулому чемпіонаті забив за дніпрян шість голів та відзначився одним асистом.

У національну збірну його почали викликати ще з 2017 року, але до 2021 року на полі у жовто-синій формі він так і не з’являвся.

Дебютом за збірну став вихід на заміну на останні 9 хвилин гри проти Казахстану навесні 2021 року (1:1).

Також на заміну він вийшов у другому таймі товаристської гри проти Бахрейну, у якій Артем Довбик зміг віддати гольовий пас на Циганкова, що врятувало українців від поразки.

На Євро-2020 він значився у заявці, але жодного разу на полі не з’являвся.

Тож до 1/8 фіналу зі шведами у нього значилося лише дві гри за збірну, 55 хвилин сукупно на полі за ці два виходи на заміну та нуль забитих голів.

Рекордний гол Довбика під час матчу збірної України зі Швецією.

Артем Довбик з’явився на полі на 106 хвилині – на початку останнього овертайму проти Швеції, коли напруга гри досягла свого піку.

GLASGOW, SCOTLAND – JUNE 29: Artem Dovbyk of Ukraine scores their side’s second goal during the UEFA Euro 2020 Championship Round of 16 match between Sweden and Ukraine at Hampden Park on June 29, 2021 in Glasgow, Scotland. (Photo by Robert Perry – Pool/Getty Images)

Причому шанс вийти на останні 15 хвилин з’явився у нього, скоріше за все, після травми іншого нападника українців Артема Бєсєдіна

Стало відомо, що Бєсєдин через пошкодження залишає склад збірної і не зможе зіграти проти Англії.

У самому кінці другого овертайму, коли всі подумки вже готувалися до серії пенальті, Артем Довбик зміг замкнути подачу Зінченка і вивести українців у чвертьфінал Євро-2020.

Тепер збірна України зустрінеться в 1/4 Євро з Англією. Гра пройде у суботу, 3 липня, у Римі на “Стадіо Олімпіко” (початок – о 22:00 за Києвом). Але українські вболівальники не зможуть прилетіти на матч через карантинні обмеження.

Нагадаємо, в Україні пройде діаспорний Чемпіонат світу з футболу та Перші Всесвітні діаспорні спортивні ігри «Україніада»

IX Чемпіонат Світу з футболу серед українських діаспорних команд та Перші Всесвітні діаспорні спортивні ігри «Україніада»

Схожі публікації