ПАРЄ прийняла найжорсткішу резолюцію щодо Криму

від Стожари

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) у резолюції про порушення прав людини, вчинені проти кримських татар, закликала не застосовувати закони РФ на території окупованого Росією Криму, а натомість керуватись на півострові актами, чинними в Україні.

Відповідна резолюція ПАРЄ “Порушення прав людини, скоєні проти кримських татар у Криму” була прийнята у Страсбурзі 23 червня голосами 73 делегатів.

“Росія має нести відповідальність за порушення прав людини, скоєні на території, що де-факто перебуває під її контролем, і без зволікань покласти край насильницьким зникненням та катуванням кримських татар, до яких, ймовірно, причетні правоохоронці та сили Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії”, – йдеться у резолюції ПАРЄ.

У резолюції, авторкою якої є депутатка з Ісландії Торхільдур Сунна Еварсдоттір, котра представляє фракцію соціалістів, наголошується, що ПАРЄ “рішуче засуджує триваючу тимчасову окупацію частини території України – Криму – Російською Федерацією та не визнає її анексії”. “Порушення міжнародного гуманітарного права у Криму” особливо негативно впливає на становище кримських татар. У зв’язку з цим ПАРЄ закликала російську владу звільнити усіх тих, хто були “незаконно затримані та ув’язнені через жорстке застосування російського законодавства”, припинити примусовий призов жителів Криму до армії РФ, покласти край практиці переведення ув’язнених із Криму до місць позбавлення волі на території Росії.

Резолюція містить кілька основних тез:

  • Крим є частиною України, російська окупація півострова і Севастополя незаконна;
  • окупація Криму супроводжувалася насильством щодо кримських татар, яке триває і понині;
  • злочини російського режиму стосовно кримських татар включають убивства, тортури, викрадення, заборону мирних мітингів, приниження гідності та інші порушення прав людини;
  • необхідно скасувати заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, а його лідерам Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову дозволити повернутися до Криму;
  • у Криму необхідно припинити застосування російського законодавства (особливо щодо тероризму та екстремізму) і почати застосовувати міжнародне право і закони України.

Москва не має наміру виконувати резолюції ООН та ПАРЄ щодо Криму, тому у ситуації на анексованому півострові “немає жодного прогресу”, відзначив позафракційний турецький депутат Галіл Оджавлі. Він нагадав, що Меджліс кримськотатарського народу внесений російською владою до переліку екстремістських організацій, а щодо його лідерів Джемілева та Чубарова в РФ заочно винесені вироки, і тепер вони не можуть відвідувати Крим. “Кримські татари не можуть використовувати свої політичні права, не можуть брати участь в ухваленні політичних рішень, бо у цьому їм відмовляє російська влада”, – наголосив політик.

У підготовці тексту резолюції члени російської делегації у ПАРЄ участі не брали, оскільки вважають його повністю неприйнятним.

Разом з тим, керівник російської делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Петро Толстой вважає, що прийнята жорстка резолюція щощо Криму не буде мати ніяких наслідків для Росії. Про це він написав у Telegram.

“Вчора ввечері в ПАРЄ була прийнята чергова антиросійська резолюція – Асамблея закликала не застосовувати російське законодавство у Криму. Як і більшість русофобських вигуків останніх років, вона має рекомендаційний характер, і ніяких практичних наслідків ні для Криму, ні для татар нести не буде. Але черговий удар по об’єднавчому потенціалу та авторитету Парламентської асамблеї Ради Європи завдано”, – заявив Толстой.

Член української делегації Євгенія Кравчук назвала нову резолюцію ПАРЄ найжорсткішою з усіх прийнятих раніше. За її словами, ця резолюція ПАРЄ – це ще один міжнародний документ, який зможуть використовувати і адвокати, і громадські організації, і правозахисні організації, а потім може бути використаний і в позовах до Росії в міжнародних судах.

Нагадаємо, що це вже не перша резолюція Асамблеї про порушення прав людини на півострові. Наприклад, у 2018 році організація визнала Росію агресором, її дії в Криму – військовим злочином, а захоплені райони Донбасу – окупованими.

Як ми повідомляли, Голова Меджлісу кримськотатарського народу закликав українські телеканали розмістити 26 червня на телеекранах одночасно Державний прапор України і національний прапор кримськотатарського народу.

Щороку 26 червня кримські татари відзначають День національного прапора. Датою святкування обрали перший день другого Курултаю кримськотатарського народу, що відбувся 26-27 червня в Сімферополі 1991 року.

Саме в цей день, 26 червня, кримськотатарський прапор планують запустити на півострів з адміністративного кордону Криму з материковою частиною України.

Схожі публікації

Залишити коментар