Україна готується до місцевих виборів: Основні кандидати в мери найбільших міст – хто вони?

Хто візьме участь в місцевих виборах в Києві, Одесі, Львові, Харкові та Дніпрі і які в цих кандидатів шанси на перемогу? Від суботи, 5 вересня, в Україні офіційно розпочалася кампанія з проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня, але вже зараз публікуються численні прогнози стосовно персон майбутніх переможців.

Це питання аналізувало та представило у вигляді інфографіки Depo.ua.

Вибори голів та депутатів сільських, селищних і міських рад відбудуться за новим Виборчим кодексом, в якому враховується територіальна основа України і кількість виборців в громаді.

Київ

“Безумовним лідером перегонів у столиці, за даними всіх соціологічних служб, є чинний міський голова Віталій Кличко: за нього зараз готові проголосувати понад 40% киян”, – стверджує видання.

Варто зазначити, що в рейтингу пана Кличка можа відзначити певну позитивну динаміку: за останній рік його електоральна підтримка лише зростає.

Політологи прогнозують, що, вірогідно, навіть при суттєвому лідерстві чинного мера, уникнути другого туру виборів наврядчи вдастся.

“Навіть попри численні запитання, які мають до роботи свого мера жителі Києва, реальних конкурентів у колишнього славетного боксера поки немає. І це велика претензія до всіх без винятку політичних сил, жодна з яких за останнє п’ятиріччя не спромоглася виростити гідного конкурента чинному голові столиці”, – пише видання, віщуючи перемогу Кличка й у другому турі.

Цікаво, що другим з 11,6% симпатій опитаних жителів столиці досі йде шоумен Сергій Притула.

“Майже 10% опитаних підтримують кандидата від “слуг” Ірину Верещук, яка виграла партійні праймеріз. 9% мають намір проголосувати за телеведучого Андрія Пальчевського, власника медичної клініки “Євролаб”, який на білбордах, що з’явилися на вулицях Києва і в регіонах, рекламує партію імені себе – “Перемога Пальчевського”. За нардепа і кандидата від партії “Європейська солідарність” Олексія Гончаренка – 5,4%. Інші претенденти, серед яких колишній голова столичної адміністрації часів президента Януковича Олександр Попов, екс-мер Олександр Омельченко, Андрій Іллєнко від об’єднання “Свобода”, співголова партії “Опозиційна платформа – За життя” Вадим Рабінович, Віталій Нестор від “Батьківщини” та інші, поки мають менше 5% підтримки”, – дають сводну інформацію журналісти.

При цьому аналітиги прогнозують, що найбільш запекла боротьба точитиметься цієї осені на виборах до Київради – очікується, що там кличківській партії “УДАР” доведеться змагатися на рівних зі “слугами”, “Євросолідарністю”, “ОПЗЖ”, “Батьківщиною”.

Харків

Нинішній мер Геннадій Кернес на свій третій термін балотуватиметься від створеного ним “Блоку Кернеса – Успішний Харків”, а не, як очікувалося багатьма, від спільної з одеським мером Геннадієм Трухановим партії “Довіряй справам”.

“У кріслі мера Геннадій Адольфович суттєво зачистив політичне поле рідного міста від конкурентів. Зокрема, відзначають місцеві оглядачі, монополізував ринок зовнішньої реклами – лайтбокси, білборди, тому про його конкурентів якщо й буде чути, то не дуже гучно. На користь Кернеса працює імідж “міцного хозяйственника”. Складається враження, що Харків і справді достатньо доглянутий – у цьому сенсі перша столиця дає фору тому ж Києву. Харківський голова, попри непростий характер, вирізняється вмінням налагоджувати стосунки з кожною чинною, що теж посилює його позиції. Було так за Януковича, Порошенка, мало що змінилося і при Зеленському”, – констатують оглядачі.

У Харкові також очікують включення у боротьбу за посаду мера Юлії Світличної, лідерки щойно створеного іменного блоку “Разом!”. Колишня голова Харківської ОДА – впізнавана в регіоні фігура. Але деякі оглядачі вважають, що рейтинг Світличної в області вищий за показник її підтримки безпосередньо в Харкові. Хоча у березні 2020 року вона з результатом 77,5% виграла довибори до парламенту по округу в Харківській області.

“Особливістю місцевого політичного ландшафту є те, що за спиною Світличної спостерігачі вбачають постать лідера обласної організації “Опоплатформи” Ігоря Райніна. Саме їй поступився посадою глави ОДА Райнін, коли перейшов працювати главою президентської адміністрації Порошенка”, – уточнюють журналісти.

Опонуватиме Кернесу й місцевий політик і бізнесмен, народний депутат кількох скликань, колишній член фракцій “Батьківщина”, Партії регіонів, тощо Олександр Фельдман (фракція “ОПЗЖ”). 

Аналітики вважають, що “навряд чи Кернесу вдасться так просто, як 2015 року, сформувати монобільшість від своєї партії і продовжувати одноосібно ухвалювати ключові рішення”. Серед учасників майбутньої боротьби за мандати у міській раді Харківщині називають: “Блок Кернеса”, “ОПЗЖ”, “Блок Світличної “Разом”, “Євросолідарність” і “Партію Шарія”.

Одеса

Щодо ж диспозиції перед офіційним стартом виборчої боротьби у цьому регіоні, то у червні перше місце в рейтингу симпатій одеситів посідав Труханов (уперше його обрали мером Одеси 2014 року, а за рік переобрали), якого готові підтримати майже 49% опитаних виборців.

“І це попри те, що над Трухановим продовжують висіти кримінальні справи: зокрема, САП і НАБУ скерували до Вищого антикорупційного суду справу щодо подання недостовірних відомостей на 16,3 млн грн у декларації за 2017 рік. У тому ж суді триває розгляд ще двох справ, де фігурує Труханов: про декларування недостовірної інформації за 2015-2016 рр і заволодіння 92 млн грнз бюджету внаслідок придбання у власність приміщення адмінкорпусу колишнього заводу “Краян” за завищеною вартістю”, – нагадують журналісти.

Труханов перемагає і в змодельованому соціологами другому турі виборів, даючи фору всім опонентам.

У цьому “квітнику” можемо виокремити такі яскраві політичні фігури: суттєву підтримку одеситів має ексмер міста Едуард Гурвіц; як можливого кандидата від “слуг” називають й зірку телепередачі з 90-х “Джентльмен шоу” коміка Олега Філімонова; шанс здобути в Одесі чимало голосів традиційно мають представники проросійських партій -серед кандидатів у мери – колишній регіонал, ректору Юридичної академії і голова “Морської партії” Сергій Ківалов.

В цьому регіоні журналісти виокремлюють наступну трійцю, яка за прогнозами, змагатиметься за “призові” місця в Одеській міській раді: партія Труханова “Довіряй справам”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Слуга народу”. При цьому головним конкурентом Геннадія Труханова у боротьбі за вплив на Одеську міську раду нового скликання називають “Опозиційну платформу – За життя”.

Дніпро

Більшість спостерігачів резонно вважають, що нинішній мер Борис Філатов, результатами роботи якого, за данними соцопитувань, задоволені 51% дніпрян, суттєво випередить усіх конкурентів, головним з яких вважають представника “Опозиційного блоку”, невдаху президентських виборів-2019 Олександра Вілкула. Однак політаналітики уточнюють, що успіху Філатова “трохи заважатиме” його конфлікт з нинішньою владною командою і мільярдером Ігорем Коломойським, який просуватиме на виборах до місцевих рад по всій країні близьку до нього партію “За майбутнє” з Ігорем Палицею на чолі.

“Навряд чи внесе неочікувану інтригу в кампанію можливий кандидат від “Слуги народу” в мери Дніпра, головний лікар Дніпропетровської обласної лікарні іменіІ. Мечникова, депутат облради від Блоку Петра Порошенка Сергій Риженко”, – вважає видання.

У рейтингу партій на виборах до міської ради Дніпра лідерами є партія “Слуга народу” (24,3%) і “Опозиційна платформа – За життя” (22,4%). Партію Філатова “Пропозиція” підтримують 15,9%, місцеву партію “Громадська сила” – 7,4%, “Європейську солідарність” – 6,4%, партію Шарія – 5,3%, “Батьківщину” – 4,5%.

Львів

“І тут без несподіванок: виразним лідером перегонів є чинний мер Андрій Садовий, який може обійняти цю посаду вже учетверте”, – констатують оглядачі, уточнюючи, що конкуренцію Садовому можуть скласти нардеп від “Євросолідарності”, колишній голова Львівської ОДА Олег Синютка, один із лідерів партії “Свобода” Руслан Кошулинський.

За червневими даними Центру “Социс”, на виборах до Львівської міськради “Євросолідарність” висловили намір підтримати 29,1%, партію “Самопоміч” Садового – 16,2%, “Голос” – 11,1%, “Свободу” – 6,9%, “Українську Галицьку партію” – 6,4%, “Слугу народу” – 5,6%, партію “Громадянська позиція” – 5,4%.

Підсумовуючи викладені дані, варто зауважити, що повністю виключати сюрпризи на осінніх виборах не варто, хоча наразі місцеві вибори в містах-мільйонниках сенсацій не обіцяють. Вірогідно лідируватимуть чинні міські голови, які змогли сформувати потужну електоральну базу.

“Єдине “якщо” – мери повинні забезпечити собі надійну опору у вигляді більшості в міських радах. В іншому разі їх схилять до співробітництва зі “слугами”, а найбільш незговірливих “підвішуватимуть” кримінальними справами”, – резонно зауважують журналісти, добре знайомі з українськими політичними реаліями.

Одночасно розцінити ситуацію можна і в іншому ракурсі: “Місцеві вибори можуть перетворити нашу державу на країну численних місцевих феодалів – мерів, глав громад. З якими слабкому центрові ще належить домовитися”.

Також серед не надто оптимістичних характеристик сьогоднішнього політикуму є й наступна риса: “Наразі ніхто з серйозних гравців у регіонах не веде якоїсь яскравої креативної кампанії, тож загалом зберігається кричущий дефіцит сенсів, які політики можуть і повинні обмінювати на голоси на виборах. Але не пропонують, бо й самі націлені здебільшого на тактичні, а не на стратегічні речі“.

Цей тренд на примітивізацію політмеседжів та програм в нашій країні був розвинутий в останні десятиліття проведення передвиборчіх компаній.

Нагадаємо, раніше ми розповідали 5 найпоширеніших міфів Росії про НАТО.

Схожі публікації

Залишити коментар