Україна готується до місцевих виборів: Основні кандидати в мери найбільших міст – хто вони?

Хто візьме участь в місцевих виборах в Києві, Одесі, Львові, Харкові та Дніпрі і які в цих кандидатів шанси на перемогу? Від суботи, 5 вересня, в Україні офіційно розпочалася кампанія з проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня, але вже зараз публікуються численні прогнози стосовно персон майбутніх переможців.

Це питання аналізувало та представило у вигляді інфографіки Depo.ua.

Вибори голів та депутатів сільських, селищних і міських рад відбудуться за новим Виборчим кодексом, в якому враховується територіальна основа України і кількість виборців в громаді.

Україна готується до місцевих виборів: Основні кандидати в мери найбільших міст – хто вони?

Київ

“Безумовним лідером перегонів у столиці, за даними всіх соціологічних служб, є чинний міський голова Віталій Кличко: за нього зараз готові проголосувати понад 40% киян”, – стверджує видання.

Варто зазначити, що в рейтингу пана Кличка можа відзначити певну позитивну динаміку: за останній рік його електоральна підтримка лише зростає.

Україна готується до місцевих виборів: Основні кандидати в мери найбільших міст – хто вони? - фото 2

Політологи прогнозують, що, вірогідно, навіть при суттєвому лідерстві чинного мера, уникнути другого туру виборів наврядчи вдастся.

“Навіть попри численні запитання, які мають до роботи свого мера жителі Києва, реальних конкурентів у колишнього славетного боксера поки немає. І це велика претензія до всіх без винятку політичних сил, жодна з яких за останнє п’ятиріччя не спромоглася виростити гідного конкурента чинному голові столиці”, – пише видання, віщуючи перемогу Кличка й у другому турі.

Цікаво, що другим з 11,6% симпатій опитаних жителів столиці досі йде шоумен Сергій Притула.

“Майже 10% опитаних підтримують кандидата від “слуг” Ірину Верещук, яка виграла партійні праймеріз. 9% мають намір проголосувати за телеведучого Андрія Пальчевського, власника медичної клініки “Євролаб”, який на білбордах, що з’явилися на вулицях Києва і в регіонах, рекламує партію імені себе – “Перемога Пальчевського”. За нардепа і кандидата від партії “Європейська солідарність” Олексія Гончаренка – 5,4%. Інші претенденти, серед яких колишній голова столичної адміністрації часів президента Януковича Олександр Попов, екс-мер Олександр Омельченко, Андрій Іллєнко від об’єднання “Свобода”, співголова партії “Опозиційна платформа – За життя” Вадим Рабінович, Віталій Нестор від “Батьківщини” та інші, поки мають менше 5% підтримки”, – дають сводну інформацію журналісти.

При цьому аналітиги прогнозують, що найбільш запекла боротьба точитиметься цієї осені на виборах до Київради – очікується, що там кличківській партії “УДАР” доведеться змагатися на рівних зі “слугами”, “Євросолідарністю”, “ОПЗЖ”, “Батьківщиною”.

Харків

Нинішній мер Геннадій Кернес на свій третій термін балотуватиметься від створеного ним “Блоку Кернеса – Успішний Харків”, а не, як очікувалося багатьма, від спільної з одеським мером Геннадієм Трухановим партії “Довіряй справам”.

“У кріслі мера Геннадій Адольфович суттєво зачистив політичне поле рідного міста від конкурентів. Зокрема, відзначають місцеві оглядачі, монополізував ринок зовнішньої реклами – лайтбокси, білборди, тому про його конкурентів якщо й буде чути, то не дуже гучно. На користь Кернеса працює імідж “міцного хозяйственника”. Складається враження, що Харків і справді достатньо доглянутий – у цьому сенсі перша столиця дає фору тому ж Києву. Харківський голова, попри непростий характер, вирізняється вмінням налагоджувати стосунки з кожною чинною, що теж посилює його позиції. Було так за Януковича, Порошенка, мало що змінилося і при Зеленському”, – констатують оглядачі.

У Харкові також очікують включення у боротьбу за посаду мера Юлії Світличної, лідерки щойно створеного іменного блоку “Разом!”. Колишня голова Харківської ОДА – впізнавана в регіоні фігура. Але деякі оглядачі вважають, що рейтинг Світличної в області вищий за показник її підтримки безпосередньо в Харкові. Хоча у березні 2020 року вона з результатом 77,5% виграла довибори до парламенту по округу в Харківській області.

“Особливістю місцевого політичного ландшафту є те, що за спиною Світличної спостерігачі вбачають постать лідера обласної організації “Опоплатформи” Ігоря Райніна. Саме їй поступився посадою глави ОДА Райнін, коли перейшов працювати главою президентської адміністрації Порошенка”, – уточнюють журналісти.

Опонуватиме Кернесу й місцевий політик і бізнесмен, народний депутат кількох скликань, колишній член фракцій “Батьківщина”, Партії регіонів, тощо Олександр Фельдман (фракція “ОПЗЖ”). 

Україна готується до місцевих виборів: Основні кандидати в мери найбільших міст – хто вони? - фото 3

Аналітики вважають, що “навряд чи Кернесу вдасться так просто, як 2015 року, сформувати монобільшість від своєї партії і продовжувати одноосібно ухвалювати ключові рішення”. Серед учасників майбутньої боротьби за мандати у міській раді Харківщині називають: “Блок Кернеса”, “ОПЗЖ”, “Блок Світличної “Разом”, “Євросолідарність” і “Партію Шарія”.

Одеса

Щодо ж диспозиції перед офіційним стартом виборчої боротьби у цьому регіоні, то у червні перше місце в рейтингу симпатій одеситів посідав Труханов (уперше його обрали мером Одеси 2014 року, а за рік переобрали), якого готові підтримати майже 49% опитаних виборців.

“І це попри те, що над Трухановим продовжують висіти кримінальні справи: зокрема, САП і НАБУ скерували до Вищого антикорупційного суду справу щодо подання недостовірних відомостей на 16,3 млн грн у декларації за 2017 рік. У тому ж суді триває розгляд ще двох справ, де фігурує Труханов: про декларування недостовірної інформації за 2015-2016 рр і заволодіння 92 млн грнз бюджету внаслідок придбання у власність приміщення адмінкорпусу колишнього заводу “Краян” за завищеною вартістю”, – нагадують журналісти.

Труханов перемагає і в змодельованому соціологами другому турі виборів, даючи фору всім опонентам.

У цьому “квітнику” можемо виокремити такі яскраві політичні фігури: суттєву підтримку одеситів має ексмер міста Едуард Гурвіц; як можливого кандидата від “слуг” називають й зірку телепередачі з 90-х “Джентльмен шоу” коміка Олега Філімонова; шанс здобути в Одесі чимало голосів традиційно мають представники проросійських партій -серед кандидатів у мери – колишній регіонал, ректору Юридичної академії і голова “Морської партії” Сергій Ківалов.

Україна готується до місцевих виборів: Основні кандидати в мери найбільших міст – хто вони? - фото 4

В цьому регіоні журналісти виокремлюють наступну трійцю, яка за прогнозами, змагатиметься за “призові” місця в Одеській міській раді: партія Труханова “Довіряй справам”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Слуга народу”. При цьому головним конкурентом Геннадія Труханова у боротьбі за вплив на Одеську міську раду нового скликання називають “Опозиційну платформу – За життя”.

Дніпро

Більшість спостерігачів резонно вважають, що нинішній мер Борис Філатов, результатами роботи якого, за данними соцопитувань, задоволені 51% дніпрян, суттєво випередить усіх конкурентів, головним з яких вважають представника “Опозиційного блоку”, невдаху президентських виборів-2019 Олександра Вілкула. Однак політаналітики уточнюють, що успіху Філатова “трохи заважатиме” його конфлікт з нинішньою владною командою і мільярдером Ігорем Коломойським, який просуватиме на виборах до місцевих рад по всій країні близьку до нього партію “За майбутнє” з Ігорем Палицею на чолі.

“Навряд чи внесе неочікувану інтригу в кампанію можливий кандидат від “Слуги народу” в мери Дніпра, головний лікар Дніпропетровської обласної лікарні іменіІ. Мечникова, депутат облради від Блоку Петра Порошенка Сергій Риженко”, – вважає видання.

Україна готується до місцевих виборів: Основні кандидати в мери найбільших міст – хто вони? - фото 5

У рейтингу партій на виборах до міської ради Дніпра лідерами є партія “Слуга народу” (24,3%) і “Опозиційна платформа – За життя” (22,4%). Партію Філатова “Пропозиція” підтримують 15,9%, місцеву партію “Громадська сила” – 7,4%, “Європейську солідарність” – 6,4%, партію Шарія – 5,3%, “Батьківщину” – 4,5%.

Львів

“І тут без несподіванок: виразним лідером перегонів є чинний мер Андрій Садовий, який може обійняти цю посаду вже учетверте”, – констатують оглядачі, уточнюючи, що конкуренцію Садовому можуть скласти нардеп від “Євросолідарності”, колишній голова Львівської ОДА Олег Синютка, один із лідерів партії “Свобода” Руслан Кошулинський.

Україна готується до місцевих виборів: Основні кандидати в мери найбільших міст – хто вони? - фото 6

За червневими даними Центру “Социс”, на виборах до Львівської міськради “Євросолідарність” висловили намір підтримати 29,1%, партію “Самопоміч” Садового – 16,2%, “Голос” – 11,1%, “Свободу” – 6,9%, “Українську Галицьку партію” – 6,4%, “Слугу народу” – 5,6%, партію “Громадянська позиція” – 5,4%.

Підсумовуючи викладені дані, варто зауважити, що повністю виключати сюрпризи на осінніх виборах не варто, хоча наразі місцеві вибори в містах-мільйонниках сенсацій не обіцяють. Вірогідно лідируватимуть чинні міські голови, які змогли сформувати потужну електоральну базу.

“Єдине “якщо” – мери повинні забезпечити собі надійну опору у вигляді більшості в міських радах. В іншому разі їх схилять до співробітництва зі “слугами”, а найбільш незговірливих “підвішуватимуть” кримінальними справами”, – резонно зауважують журналісти, добре знайомі з українськими політичними реаліями.

Одночасно розцінити ситуацію можна і в іншому ракурсі: “Місцеві вибори можуть перетворити нашу державу на країну численних місцевих феодалів – мерів, глав громад. З якими слабкому центрові ще належить домовитися”.

Також серед не надто оптимістичних характеристик сьогоднішнього політикуму є й наступна риса: “Наразі ніхто з серйозних гравців у регіонах не веде якоїсь яскравої креативної кампанії, тож загалом зберігається кричущий дефіцит сенсів, які політики можуть і повинні обмінювати на голоси на виборах. Але не пропонують, бо й самі націлені здебільшого на тактичні, а не на стратегічні речі“.

Цей тренд на примітивізацію політмеседжів та програм в нашій країні був розвинутий в останні десятиліття проведення передвиборчіх компаній.

Нагадаємо, раніше ми розповідали 5 найпоширеніших міфів Росії про НАТО.

Схожі публікації

Залишити коментар