В Україні працюють над створенням державного ландшафтно-паркового музею Історії українського війська

В Генеральному штабі Збройних сил України 26 серпня відбулась міжвідомча нарада щодо створення державного ландшафтно-паркового музею Історії українського війська.

Про це пише АrmyІnform.

“Втілення проєкту зі створення державного ландшафтно-паркового музею Історії українського війська є важливою часткою національно-патріотичного виховання та увічнення пам’яті учасників російсько-української війни” — зазначив заступник начальника Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗС України полковник Олександр Тарнавський.

Про необхідність збереження ландшафтно-архітектурного комплексу «Садиба Даховських» та створення на його базі державного ландшафтно-паркового музею Історії українського війська йшлося у виступі народного депутата України Антона Яценка.

На етапах реалізації проєкту та вирішенні проблемних питань щодо підготовки необхідної проєктно-кошторисної документації та юридичної реєстрації зосередив увагу присутніх заступник міністра оборони України Ігор Халімон.

Представник Міністерства у справах ветеранів Василь Павлов презентував міжнародний досвід створення та подальшого функціонування подібних проектів у країнах-членах НАТО, підвищення ролі музеїв у військово-патріотичному вихованні громадян, залучення особового складу військ, громадян до надбань національної військової історико-культурної спадщини. Зокрема він запропонував номінативно розширити контексти функціонування комплексу «Садиба Даховських», змінивши запропоновану назву на державний ландшафтно-парковий музей Мілітарної Історії України. Василь Павлов розповів про Данський музей військової історії в Копенгагені, Музей війська Польського у Варшаві, новостворений Національний музей історії Сухопутних військ ЗС США.

Нагадаємо, комплекс «Садиба Даховських» перебуває на балансі Міністерства оборони України. У липні цього року Верховна Рада ухвалила звернення до Кабінету міністрів щодо необхідності збереження ландшафтно-архітектурного комплексу “Садиба Даховських” та створення на його базі державного ландшафтно-паркового музею Історії українського війська. За постанову №3581 проголосувало 335 народних депутатів. З цією метою передбачається передати з балансу квартирно-експлуатаційного відділу міста Біла Церква Міністерства оборони державному ландшафтно-парковому музею Історії українського війська на праві оперативного управління 41 будівлю та земельну ділянку площею 88,8 га, які входять до складу «Садиби Даховських».

Тимчасово виконувач обов’язків начальника Управління цивільно-військового співробітництва Генерального штабу ЗС України полковник Володимир Лямзін представив створення рекреаційних зон для проведення військово-патріотичних та мистецьких заходів, зокрема «Сокіл», «Джура», продовження реалізації пластових та скаутських програм.

Представник Департаменту фінансів Міністерства оборони України та Директор інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя Микола Проданчук окреслили порядок державного фінансування проєкту та залучення додаткових джерел фінансування.

На завершення заступник начальника Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗС України полковник Олександр Тарнавський підсумував результати проведеної міжвідомчої наради та зазначив, що створення державного ландшафтно-паркового музею Історії українського війська стане одним із прикладів успішної реалізації стратегії трансформації Збройних Сил України.

За результатами наради керівництву Міністерства оборони України та Збройних Сил України буде надано пропозиції щодо подальшої реалізації проєкту.

Варто зазначити, палац збудований у 1850-х роках в неоготичному стилі. На початку 19 сторіччя у селі Леськовому (сучасний Монастирищенський район), жив польський магнат Маріан Даховський. Чотири покоління творили в селі розкішний маєток, який не втратив цінності й у наші дні. Маріан Даховський збудував на березі річки Конелки двоповерховий будинок із флігелем для садівника. Наступне покоління – Олександр і Гонората – скупили землі навколишніх сіл і накопичили кошти для будівництва. Їхні сини Казимир і Карл збудували першу частину замку, посадили парк, обнесли садибу цегляним муром. Шляхтич Тадеуш Даховський переїхав у Леськове й збудував другу частину замку – круглі, чотирикутні й шестикутні вежі.

На першому й третьому поверхах було по 8 великих залів для ігор, балів, прийому гостей. На 2-ому – 9 залів та ванна. Східний вхід був парадним. Перед ним стояли бетонні вази для квітів, а поруч – будиночок для прислуги. Сам пан Тадеуш був людиною поміркованою, вів тверезий спосіб життя і пропагував його серед селян. Для цього він збудував у селі безкоштовну чайну, де пригощали чаєм із цукерками та печивом.

Тадеуш Даховський захоплювався всім англійським, тож не тільки парк розбив у класичному англійському стилі, а й захоплювався кіньми – більше сотні англійських скакунів мав. Він був спортсменом-жокеєм, виборював призові місця на змаганнях у Європі. За інформацією, всередині ж замку, коли нащадки Даховського змушені були тікати за кордон від більшовиків, залишилися венеціанські люстри, каміни, картини, багаті меблі, статуетки римських патриціїв та гладіаторів і безліч книг польською, англійською, німецькою та французькою мовами.

Відомо, що знаменитий польський дослідник Роман Афтаназі писав після Жовтневого перевороту: “Скоріше за все, після 1917 року від маєтку в Леськовому не лишилося навіть руїн”. Однак він помилився – замок уцілів, тому що у місцевих селян, що поважали своїх панів Даховських, не було й думки зруйнувати їхнє родинне гніздо.

Розповідають, що в 20-х роках минулого століття, в часи петлюрівської Директорії, один із Даховських приїздив до палацу з Варшави і мріяв перевезти до замку сім’ю. Та не судилося… Із 1934 року тут був піонерський табір, потім диспансер для психічно хворих, для хворих на туберкульоз, пізніше – військовий санаторій, склад військових медикаментів, а згодом – військовий склад. У радянський період садиба набула статусу режимного об’єкта, – її передали радянським військовим, – і була виключена з переліку пам’яток архітектури.

Нині, садиба у занедбаному стані, потребує серйозної реконструкції, однак збереглися і сам палац, і комплекс споруд, і дерева колишнього англійського парку.

Як повідомлялося, український бізнесмен Валерій Галан розповів про свій унікальний інноваційний історичний музей – він стверджує, що інвестувати в духовний розвиток нації вигідно. 

Схожі публікації

Залишити коментар