РФ відроджує культ Сталіна: СКУ закликав світ не заплющувати очі

Світовий конґрес українців (СКУ) закликав світ не заплющувати очі на реабілітацію Сталіна в РФ та репресії в тимчасово окупованих Росією Криму і на Донбасі.

Про це йдеться в розміщеній у Фейсбуці заяві СКУ до дня початку Великого терору 30-х років ХХ століття.

«5 серпня виповнюється 83 роки з початку жахливих подій – Великого терору Сталіна 30-х років XX століття. Сьогодні Росія намагається відбілити ці жахливі злочини, відроджує культ Сталіна, тривають репресії в окупованому українському Криму та Донбасі. Маємо прислухатися до уроків історії. Закликаємо світ не заплющувати очей на дії сучасного агресора», – йдеться у заяві.

Зазначимо, 5 серпня Україна вшановувала пам’ять жертв Великого сталінського терору — саме цього дня 1937 року набрала чинності постанова Політбюро ЦК ВКП(б) “Про антирадянські елементи”, яка запустила маховик масового винищення.

Як відомо, останніми роками в новинних повідомленнях серед інших ми зустрічаємо наступні факти:

  • у 2017 році опитані соціологами Левада-Центру росіяни назвали радянського диктатора Йосипа Сталіна “найвидатнішою людиною всіх часів і народів”. Про це з посиланням на дані дослідження повідомляло російське інформагентство Інтерфакс.
  • станом на квітень 2019 року за даними соцопитування кількість росіян, що позитивно ставляться до персони Йосипа Сталіна, досягло максимуму за останні 20 років. Про це з посиланням на дані “Левада-центру” теж повідомляв Інтерфакс.
  • у 2019 пам’ятник Йосифу Сталіну був встановлений в Новосибірську за адресою вул Більшовицька 29. Про це повідомляв Новосібірск.Онлайн.
  • у 2019 році главарі так званої “ДНР” випустили поштові марки із зображенням радянського диктатора Йосипа Сталіна, передавав портал Гостро з посиланням на ЗМІ сепаратистів.
  • у вересні 2019 у псевдореспубліці “ДНР” дітей зігнали на площу в шкільній формі, яку носили під час існування СРСР. На дітях були піонерські галстуки і червоні пілотки. Відповідний знімок в соцмережі опублікував офіцер ЗСУ Анатолій Штефан (Штірліц).
  • також у 2019 році правнук покійного керівника СРСР Йосипа Сталіна Яків Джугашвілі назвав “моральними виродками” і “дегенератами” жителів Росії, які вважають, що репресії були цілком виправданим методом, про це писала “Говорит Москва”.

Нагадаємо, у квітні 2020 року у російській в’язниці помер історик Сергій Колтирін, який розповідав світу про сталінські репресії.

Схожі публікації

Залишити коментар