InStrum Fest Kremenets: Фестиваль на честь кременчанина Айзека Стерна, що здобув 7 Ґреммі

У Тернопільській області в місті Кременець 18-19 липня пройде фестиваль інструментальної та симфонічної музики InStrum Fest Kremenets. Завдяки онлайн-трансляції послухати виступи зможуть всі охочі.

Про ідею та програму заходу розповіла ініціаторка фестивалю, консультант з питань розвитку внутрішнього туризму Тетяна Воронова, передає Gazeta.ua.

Концепція фестивалю InStrum Fest полягає в тому, що це є національний проєкт, його мета – популяризувати туризм через культуру. Він проводиться в унікальних місцинах України, які мало відомі, щоб привернути до них увагу. Це вже третій фестиваль. В серпні минулого року його було проведено в Заліщиках Тернопільської області. Взимку, 14 лютого, – в Чернівцях.

“Щоразу обираємо нове місце. І кожен фестиваль має свою регіональну специфіку та концепцію. В Заліщиках була фотовиставка, присвячена місту, екскурсії, кінопокази. Виступали піаніст Євген Хмара, гурт Rockoko, симфонічний рок-оркестр Brevis. Це єдине місто на заході України, яка має лагідний середземноморський клімат. Завдяки тому, що з трьох сторін огорнуте водами Дністра. В Чернівцях фестиваль проходив до Дня закоханих, тому акцентували на романтичній музиці”, – розповіла пані Воронова.

Фестиваль в Кременці присвячений 100-річчю з дня народження американського скрипаля Айзека Стерна. Чому обрали саме цього музиканта? Музикант єврейського походження Айзек Стерн – всесвітньовідомий та отримав сім премій Греммі. Але мало хто знає, що він народився в Кременці у 1920 році.

Також скрипаль був громадським діячем, врятував від знесення концертний зал в Нью-Йорку Карнегі-Хол. В середині 1950-х років будували новий концертний зал, хотіли знищити конкурента. Айзек Стерн зробив там навчальний центр, таким чином пам’ятку не змогли знести. Навпаки, ці події дали поштовх до збільшенню кількості глядачів Карнегі-Холу. Також він підтримував Ізраїль, влаштовував концерти в госпіталях для поранених. У 1991 році під час війни у Перській затоці на концерті в Єрусалимському театрі, коли пролунав сигнал повітряної тривоги, присутні одягли газові маски і продовжували слухати його гру.

“Оскільки Стерн був скрипалем, акцент на фестивалі ми робимо на струнну музику. Зв’язалися з нащадками Стерна. Його синами-диригентами в Америці. Вони знають про наш фестиваль, підтримують його, і будуть дивитися онлайн”, – зазначила ініціаторка фестивалю.

Серед музикантів, які виступатимуть на InStrum Fest організатори планують поєднати відомих виконавців і талановиту молодь. Так,зокрема, виступить знаний український скрипаль Олександр Божик. Він увійшов до Книги рекордів України за гру на чотирьох скрипках одночасно, був суперфіналістом програми “Україна має талант”. На фестивалі представить програму з дружиною піаністкою. Також буде Dz’ob з Дніпра – унікальний для Європи формат, який поєднує інструментальну та електронну музику.

“Зібрали молодих музикантів, які народилися чи вчилися в Кременці. Гратимуть зі своїми колективами. Клавесиністка Ганна Іванюшенко, яка зараз проживає у Львові, приїде з флейтисткою Наталією Павлів та скрипалем Андрієм Кушніром. Скрипалька Наталія Житницька, яка закінчила Кременецьку школу мистецтв, виступатиме з київським віолончелістом Арсенієм Ставицьким та луганською скрипалькою Лолітою Меленчук. Музиканти зберуться у нас з різних регіонів України”, – уточнила організаторка культурної події.

Основна музична програма проходитиме ввечері на Замковій горі, яка є візитівкою Кременця.

Денна програма фестивалю включає поетичні виступи, майстер-класи, зустріч дітей зі скрипалем Олександром Божиком та читання трагедії поляка Юліуша Словацького “Балладина” у виконанні молодих чернівецьких поетів.

“Його сім’я родом також з Кременця, тут похоронена його мати, є музей. У Польщі цей автор шанується як Тарас Шевченко в Україні”, – підкреслила пані Тетяна.

Варто зазначити, що у Кременці був спалах коронавірусу ще в червні, за період до 9 липня зафіксований лише один новий випадок зараження. Тому фестиваль все ж таки було вирішено провести. Але він пройде переважно в природних локаціях, просто неба.

В рамках фестивалю також будуть влаштовані екскурсії. Одна з них – по Кременецькому ботанічному саду. Саме звідси були привезені рослини для ботсаду Фоміна в Києві.

В перший день звучатиме сучасна музика. Зокрема, Олександр Божик виконає знані хіти в авторському аранжуванні. Таких гуртів як Kazka, Без обмежень, Metallica.

Другий день присвячений класичній музиці. В програмі – твори Паганіні, Равеля, Шумена, Бетховена, Лігеті, Шопена, шедеври бароко. І поруч з ними прозвучать твори українських композиторів Жанни Колодуб, Миколи Ластовецького і Михайла Вериковського, який теж родом з Кременця.

До фестивалю залучають також і місцеві колективи. Так, у зі світовими хітами виступатиме Кременецький камерний оркестр.

“Місто розвивається, має культурний потенціал. Тут є власні дитячий, симфонічний, камерний оркестри. Але водночас з 2008 року музична школа міста знаходиться на ремонті. Це соромно, майбутні музиканти вимушені вчитися в інших приміщеннях. На фестивалі ми хочемо привернути увагу до цієї проблеми. І збираємо кошти на ремонт школи, щоб прискорити цей процес”, – поділилася пані Воронова.

Як повідомлялося раніше, з нагоди 50-річча музею під відкритим небом в Ужгороді в ці липневі дні відзначили “Свято народних талантів”.

Схожі публікації

Залишити коментар