Відносини України та Північної Македонії у 2024 році: перспективи взаємодії після травневих президентських й парламентських виборів

від Стожари

Після аналізу підсумків позачергових парламентських виборів у Хорватії для відносин з Україною, варто окремо зупинитися на викликах реалізації песимістичного політичного післявиборчого сценарію у Республіці Північна Македонія.

Але для початку загальна інформацію про країну, про історію та сьогодення, особливо під новою офіційною назвою, певно, що значна частина українців мало, що знає. Чи краще б було написати мало знала, бо те, що позиція Республіки Північна Македонія по підтримці України проти широкомасштабної агресії рф варта не тільки окремої уваги, але й поваги.

Станом на 2021 рік, у Північній Македонії постійно проживало приблизно 550 українців. У столиці країни Скоп’є офіційно зареєстровано організацію – Громада українців в Республіці Македонія ім. Лесі Українки. Станом на 2021 рік членами Товариства є близько 80 громадян з числа етнічних українців.

Вже 2 березня 2022 р. на 19 сесії Уряд Республіки Північна Македонія ухвалив рішення щодо надання громадянам України тимчасового притулку. Так, на початок листопада у Північній Македонії було зареєстровано 6,2 тис. українських вимушених переселенців (при населенні в 2058 тис. мешканців на початок 2022 року).

Про активну національну позицію української громади в цій країні, наприклад, свідчить потужна акція на підтримку України та проти військової агресії рф, проведена 12 червня 2022 року.

Відносини України та Північної Македонії у 2024 році: перспективи взаємодії після травневих президентських й парламентських виборів

Акція української громади Північної Македонії

Кілька фактів про військово-технічну допомогу цієї країни Україні. Так, на наприкінці липня 2022 року північномакедонським урядом було прийняти рішення про передачу Україні усіх танків Т-72 . За даними місцевих видань, на озброєнні армії Північної Македонії перебувала 31 машина такого типу. Ці танки влада Скоп’є отримала від рф у 2000 році під час збройного протистояння македонської влади із албанськими повстанцями.

Відносини України та Північної Македонії у 2024 році: перспективи взаємодії після травневих президентських й парламентських виборів - фото 2

Колона македонських танків Т-72 перед відправкою до України

У кінці березня 2023 року міністр оборони Північної Македонії Славянка Петровська підтвердила, що в 2022 році її країна віддала ЗСУ свої чотири штурмовики Су-25, які до початку минулого року стояли на зберіганні під відкритим небом.

Північна Македонія в минулому році мала оборонний бюджет лише в 200 мільйонів доларів, при чисельності збройних сил лише в 8 тисяч військовослужбовців. Звідки в неї взялось аж чотири Су-25 (три одномісні та один навчально-бойовий) та вісім Мі-24 на зберіганні, відповідь наче очевидна – цю авіатехніку македонці в 2001 році придбали в України. Але тут обставини поставки цікаві.

В тому ж 2001 році, Македонія мала свою війну з албанськими повстанцями, які раптом вирішили, що північ Македонії – це “споконвічно албанські території”. На початок цієї війни, македонці не мали боєздатного війська, мобілізовуватись та озброюватись довелось в “пожежному порядку”. І міжнародна ситуація виглядала так, що на той момент лише Україна серед всіх потенційних постачальників зброї могла доставити усе необхідне відносно швидко.

Таким чином, переходимо до актуального внутрішньо- та зовнішньополітичного становище цієї держави в першій чверті ХХІ ст.

Але для початку варто вказати на спір між Грецією і колишньою югославською республікою щодо назви. Він тривав із 1991 року, коли балканська країна проголосила незалежність і взяла собі назву Республіка Македонія. Афіни вважали, що назва “Македонія” може спричинити територіальні претензії щодо однойменного грецького регіону, який межує з колишньою югославською республікою, тому греки наполягали на зміні назви країни-сусіда.

У 2018 році Афіни та Скопʼє домовилися про те, що країна, яка офіційно на міжнародному рівні називалася “Колишня югославська республіка Македонія”, буде перейменована на Республіку Північна Македонія.

12 лютого 2019 року Македонія повідомила, що змінила свою назву на Північну Македонію, як це передбачала угода з Грецією. Після цього Греція зняла свої заперечення проти приєднання Північної Македонії до НАТО та подання заявки країни на членство в Європейському союзі.

27 березня 2020 року Північна Македонія офіційно стала 30-м членом НАТО.

Північна Македонія має статус кандидата на вступ до ЄС із 2005 року, але їхні спроби вступу наштовхнулися на тривалу суперечку з Грецією щодо назви, яка була вирішена у 2019 році.

Вони також опинились у глухому куті через вето Болгарії, яка є членом ЄС. У 2022 році Скоп’є неохоче поступилося вимогам Болгарії щодо цих змін, аби переконати Софію зняти вето на початок рамкових переговорів Північної Македонії з Європейським Союзом. Це вето триває попри компроміс 2022 року, що вимагає поправки до преамбули Конституції Македонії. Але для внесення поправок до Конституції потрібна більшість у дві третини голосів, яку жодна сторона, здається, не виграє, і тоді опозиційна правоцентристська Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія за македонську єдність (ВМРО-ДПМНЕ) постійно блокує цей крок.

24 квітня 2024 року в Північній Македонії у першому турі президентських виборів найбільшу кількість голосів набрала підтримувана опозицією Гордана Силяновська Давкова. За даними після обробки 89,98 % протоколів, за опозиційну кандидатку віддали свої голоси 39,9 % виборців.

Чинний президент Стево Пендаровський заручився підтримкою 19,9 % виборців.

Відносини України та Північної Македонії у 2024 році: перспективи взаємодії після травневих президентських й парламентських виборів - фото 3

Стево Пендаровський

Третє місце посів чинний глава МЗС Буяр Османі.

Явка виборців у першому турі склала 49,75%.

Лідер ВМРО-ДПМНЕ Христіян Міцкоскі після сильного результату Силяновської-Давкової у першому турі виборів заявив, що “не здивується”, якщо опозиційна партія отримає 61 мандат у парламенті зі 120 депутатів.

Очікується, що пріоритети наступного уряду стосуватимуться обіцянки змінити конституцію, щоб відкрити шлях до відкриття повноцінних переговорів Північної Македонії з ЄС. ВМРО-ДПМНЕ виступала за те, що рамки переговорів з ЄС можна змінити.

Силяновська-Давкова раніше критикувала обіцянку влади запровадити конституційні зміни, які закріпили б болгар як один із народів Північної Македонії, але визнала, що не блокуватиме цю зміну, якщо для схвалення буде потрібна кількість голосів.

Під час голосування в 2-у турі президентських виборів 8 травня ц.р. Кандидатка від ВМРО-ДПМНЄ професорка Гордана Сільяновська-Давкова у другому турі виборів очільника держави обійшла чинного президента, висуванця соціал-демократів Стево Пендаровського (29,25 % голосів), отримавши більше 65 % голосів і стала першою жінкою на чолі Північної Македонії.

“Моя концепція багатоетнічної Македонії, країни, повністю інтегрованої в євроатлантичні структури, на жаль, не отримала підтримки. Проте я глибоко впевнений, що тільки така Македонія може бути успішною”, – заявив ввечері 8 травня ц.р. президент Північної Македонії Стево Пендаровський.

Проте ще більш важливою стала поразка нинішньої влади на парламентських виборах.

Соціал-демократичний союз Македонії (СДСМ) – партія, з якою асоціювалися переговори про вступ до ЄС, зайняла лише третє місце. Якщо на виборах 2020 року коаліція, очолювана СДСМ, отримала 46 мандатів, то тепер – лише 18 (зі 120 місць у парламенті Північної Македонії).

Не набагато кращим став результат коаліції “Європейський фронт”, що складається з албанських партій, що входять до коаліції – сумарно вони матимуть 19 мандатів.

Натомість перемогу, причому – із величезним відривом, святкує права опозиція із ВМРО-ДПМНЄ. Коаліція “За Македонію”, очолювана цією партією здобуває 59 мандатів. І для здобуття більшості потребує лише двох. Для порівняння, на виборах 2020 року, ВМРО-ДПМНЄ здобула лише 44 мандати.

Такий результат означає, що ВМРО-ДПМНЄ майже гарантовано формує нову більшість. Для цього їм достатньо залучити до коаліції будь-яку опозиційну партію.

Зокрема, у ВМРО-ДПМНЄ вже оголосили про початок консультацій із блоком “Варто” (македонська назва “Вреди”, албанська Vlen). Це опозиційні албанські сили, які очолюють мери двох найбільших міст країни із албанською більшістю: Арбен Тарварі (Гостівар) та Білал Касамі (Тетово).

У новому парламенті “Варто” матиме 13 мандатів, що гарантуватиме такій коаліції стійку більшість.

А якщо цей варіант не спрацює, у ВМРО-ДПМНЄ в запасі є опції створення коаліції із рухом “Знам” (5 мандатів) або партією “Лівиця” (6 мандатів).

Останній варіант – найменш бажаний, оскільки “Лівиця”, утворена колишніми комуністами, використовує відверто антизахідну риторику.

Втім, навіть без варіанту коаліції із “Лівицею”, результат виборів у Північній Македонії став поразкою не лише чинної коаліції, але й ЄС.

Для спостерігача, який не кожного дня цікавиться політичним життям маленької балканської країни, такий поворот подій може здатися дивним. Адже соціал-демократам вдалося вирішити давню суперечку із Грецією щодо конституційної назви країни, добитися вступу до НАТО, наблизитися до переговорів щодо прийняття до ЄС. А їхні опоненти втратили владу на тлі гучного скандалу із прослуховуванням опозиційних політиків. Останньому премʼєру від ВМРО-ДПМНЄ Ніколі Груєвському довелося переховуватися від македонського правосуддя у свого давнього приятеля, угорського премʼєра Віктора Орбана.

Новообрана Силяновська-Давкова, серед іншого, заявила, що “поважатиме” зміну назви країни, яка дозволила скасувати грецьке вето, але не буде її використовувати. Тому прогнозовано 12 травня 2024 року Президент Північної Македонії Гордана Силяновська-Давкова під час складання в парламенті присяги назвала країну просто “Македонією”, що викликало протест з боку посла Греції Через це посол Греції Софія Філіппіда на знак протесту пішла з інавгурації.

Відносини України та Північної Македонії у 2024 році: перспективи взаємодії після травневих президентських й парламентських виборів - фото 4

Президент Північної Македонії Гордана Силяновська-Давкова зачитує текст присяги в парламенті, Скопʼє, 12 травня 2024 року

Міністерство закордонних справ Греції оприлюднило заяву, в якій стверджує, що дії нового президента Північної Македонії порушують угоду між країнами і поставили під загрозу як двосторонні відносини, так і перспективи балканської країни приєднатися до ЄС.

Отже, можна погодитися із зауваженнями багатьох експертів, що в Північній Македонії програли не тільки партії правлячої коаліції. Програв Захід, який допоміг Росії і Китаю посилити свій вплив на Балканах і у Європі в цілому. Голова КНР Сі Цзіньпін та президент Сербії Александар Вучич мали всі приводи підняти келихи за переможців виборів у Північній Македонії під час своєї зустрічі у Белграді.

Але ж це не їхня заслуга. Це результат діяльності тих у Європі, хто висував Північній Македонії безглузді вимоги щодо зміни назви, а згодом – щодо зміни історичної політики та ідентичності. Тих, хто майже 20 років протримав країну за дверима Євросоюзу з вимогами, які не мають нічого спільного із європейськими стандартами і правилами прийняття до ЄС. Тих, хто послідовно посилював позиції євроскептиків і друзів Орбана і Вучича.

Той, хто вважає, що європейській інтеграції України аналогічні ситуації не загрожують, хай згадає про протест польських фермерів і вимоги до України. І як до вимог Польщі щодо обмеження ввезення сільгосппродукції з України несподівано приєдналася Франція – та сама Франція, яка свого часу запропонувала Північній Македонії компроміс щодо вимог Болгарії про зміни в історичній політиці й конституції країни.

Політичне і економічне посилення Китаю на континенті буде проблемою для всіх європейців, що варто розглянути в окремому дописі за результатами травневого турне лідера КНР до Європи.

Повертаючись до власне македонського контексту, важливе уточнити, що ВМРО-ДПМНЄ не є антизахідною чи проросійською політичною силою. Щоправда, попередній лідер партії товаришував із угорським прем’єром Віктором Орбаном, а зараз – ховається в Угорщині від правосуддя. Також часто стверджується, що ВМРО-ДПМНЄ частину фінансування отримує від Угорщини.

Тож скоріш ця партія займе нішу “м՚яких євроскептиків”, вимагаючи, щоб процес вступу до ЄС відбувався без болючих поступок. Саме через це, перебуваючи в опозиції, ВМРО-ДПМНЄ критикувала нинішню владу – і за угоду з Грецією, і за компроміс із Болгарією.

У ВМРО-ДПМНЄ вже заявляють, що будуть добиватися перегляду угоди з Болгарією. Проте це може стати великим викликом для ЄС, де, навіть визнаючи, що вимоги Болгарії є несправедливими, не стала тиснути на Софію, захищаючи проєвропейський уряд Північної Македонії.

Таким чином, результати травневих президентських та парламентських виборів у Республіці Північна Македонія 2024 року свідчать про помітні зміни у внутрішньо- та зовнішньополітичних орієнтирах македонського суспільства. Одночасно не варто прогнозувати виникнення істотних проблем у відносинах між оновленою за результатами травневих голосувань політичною елітою Північною Македонію та українською владою у ставленні до широкомасштабної агресії рф проти нашої держави із відповідними наслідками, які відчуває македонський народ, прийнявши понад шість тисяч українських біженців. В той же час не варто очікувати на подальше отримання північно-македонської військово-технічної допомоги Україні винятково з прагматичних міркувань, як нового македонського уряду, так його попередників, з огляду на вичерпні ресурси військової техніки й озброєнь, котрі можуть бути передані нашій держави, без істотних втрат для оборонного потенціалу самої Північної Македонії.

ДЖЕРЕЛА:

1. Богданьок О. У Північній Македонії відбуваються президентські вибори. Режим доступу: https://suspilne.media/730969-u-pivnicnij-makedonii-vidbuvautsa-prezidentski-vibori/

2. В яких країнах Європи найбільше українських біженців. Режим доступу: https://www.slovoidilo.ua/2022/11/08/infografika/suspilstvo/yakyx-krayinax-yevropy-najbilshe-ukrayinskyx-bizhencz

3. Грчките медиуми со реакција за употребата на терминот „Македонија“ од страна на Давкова. Режим доступу: https://novamakedonija.com.mk/makedonija/grchkite-mediumi-so-reakcija-za-upotrebata-na-terminot-makedonija-od-strana-na-davkova/

4. Гуріна А. Вибори в Північній Македонії: перемогу здобула опозиція. Режим доступу: https://zn.ua/ukr/WORLD/vibori-v-pivnichnij-makedoniji-peremohu-zdobula-opozitsija.html

5. Кутєлєва І. Вибори президента Північної Македонії: перший тур виграла опозиційна кандидатка. Режим доступу: https://www.eurointegration.com.ua/news/2024/04/25/7184586/

6. Панченко Ю. Втома від компромісів. Які наслідки матимуть помилки ЄС у відносинах із Північною Македонією. Режим доступу: https://www.eurointegration.com.ua/articles/2024/05/9/7185573/

7 . Портніков В. Македонський розгром і євроінтеграція України. Показовий урок для ЄС? Режим доступу: https://www.radiosvoboda.org/a/vybory-pivnichna-makedoniya/32942280.html

8. Посолка Греції на знак протесту залишила інавгурацію президентки Північної Македонії. Режим доступу: https://www.radiosvoboda.org/a/news-grecija-protes-pivnichna-makedonija/32943236.html

9. Україна отримає танки, літаки від Північної Македонії – ОПУ. Режим доступу: https://www.radiosvoboda.org/a/news-pivnichna-makedonia-litaky-tanky/31976678.html

10. Українська громада провела акцію у Північній Македонії. Режим доступу: https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/3505705-ukrainska-gromada-provela-akciu-u-pivnicnij-makedonii.html

11. Українці у Північній Македонії. Режим доступу: https://macedonia.mfa.gov.ua/spivrobitnectvo/93-ukrajinci-u-makedoniji

12. У Північній Македонії пройшли парламентські та президентські вибори: опозиція має шанси на більшість. Режим доступу: https://www.radiosvoboda.org/a/news-pivnichna-makedoniia-vybory/32938621.html

13. Чому Македонія спочатку купила в Україні аж чотири Су-25 та 12 Мі-24, а тепер віддає “просто так”. Режим доступу: https://defence-ua.com/people_and_company/chomu_makedonija_spochatku_kupila_v_ukrajini_azh_chotiri_su_25_ta_12_mi_24_a_teper_viddaje_prosto_tak-11051.html

14. Severna Makedonija – tenkovi u Ukrajini, agenti u Skoplju. Режим доступу: https://www.rts.rs/lat/vesti/region/4904230/makedonija-rusija-ukrajina-rat-tenkovi-spijuni.html?fbclid=IwAR1HFe0N1ValvjHE88cAa6CTNr8uO5hezZkvL70rEZ1wIKBySiAFbRGBeio

Відносини України та Північної Македонії у 2024 році: перспективи взаємодії після травневих президентських й парламентських виборів - фото 5


Василь Гулай, доктор політичних наук, професор,

завідувач кафедри міжнародної інформації

Національного університету “Львівська політехніка”/

голова правління ГО “Центр інформаційно-комунікативного менеджменту”

[email protected]

Схожі публікації

Залишити коментар