У ворожій російській економіці МВФ вбачає ознаки як і у колишнього СРСР. Саме перед розпадом СРСР

від Стожари

З початку великої війни варварської Росії західні союзники України систематично запроваджували суворі обмеження проти економіки агресора. В санкційні пакети потрапили російська банківська система, промисловість, енергоносії, ін. Заборони стосувалися продажу росіянам товарів подвійного призначення, які ті можуть використовувати для виробництва зброї. З російського ринку почали масово виходити міжнародні корпорації.

Директорка Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва 12.02.2024 зазначила в інтерв’ю CNBC, що в Росії стикаються зі значними труднощами. Втім, МВФ наприкінці січня більш ніж удвічі перевищив свій прогноз щодо темпів російського економічного зростання цього року, підвищивши його з 1,1% у жовтні до 2,6%.

У ворожій російській економіці МВФ вбачає ознаки як і у колишнього СРСР. Саме перед розпадом СРСР

Водночас, в МВФ зазначають й суттєві існуючі загрози для економіки терористичної Росії. «Це воєнна економіка. Якщо ви подивитеся на росію, то сьогодні виробництво зростає, переважно для військових цілей, споживання падає. Приблизно так виглядав радянський союз», — зазначила Георгієва.

Витрати РФії на оборону стрімко зросли з початку повномасштабної геноцидної війни у 2022 році. У листопаді минулого року путін схвалив державний бюджет, який збільшив військові витрати приблизно до 30%, що становить майже 70% зростання з 2023 по 2024 рік.

Згідно з аналізом Reuters, витрати на оборону та безпеку цього року становитимуть близько 40% загальних бюджетних витрат Росії. У той же час понад 800 тис людей покинули росію, згідно з оцінками вчених у вигнанні, зібраними минулого жовтня. Серед тих, хто втік, багато висококваліфікованих працівників у таких галузях, як ІТ та наука.

«Я насправді вважаю, що російську економіку чекають дуже важкі часи через відтік людей і через обмежений доступ до технологій, який приходить із санкціями», — сказала Георгієва. Вона також додала, що хоча «цифри виглядають позитивно, але за ними криється не дуже хороша історія».

Схожі публікації

Залишити коментар