Білий Дім запропонував G7 план конфіскації російських активів на 300 млрд доларів /// White House proposes $300 billion plan to confiscate Russian assets to G7

від Стожари

США запропонували робочим групам “Групи семи” (G7) вивчити шляхи арешту заморожених російських активів на суму 300 мільярдів доларів, оскільки союзники поспішають узгодити план до другої річниці повномасштабного вторгнення Москви в Україну.

Про це пише видання Financial Times.

Пропозиція має прискорити підготовку до лютневого саміту, щоб продемонструвати солідарність з Україною. “Хоча жодних рішень не було прийнято і це питання залишається предметом гарячих дискусій у європейських столицях, прискорення роботи над конфіскацією московських активів для України підкреслює її зростаючу важливість для Заходу”, — пише видання FT.

Що відомо про вилучення російських активів на користь України. Наприкінці квітня 2022 року Палата представників Конгресу США схвалила законопроєкт, який передбачає конфіскацію заморожених активів російських підсанкційних юридичних та фізичних осіб. Вилучені кошти пропонується спрямувати для надання додаткової військової та гуманітарної допомоги Україні.

24 червня 2022 року Сенат Канади схвалив законопроєкт, який передбачає можливість конфіскації російських активів. 18 листопада 2022 року Європейський Союз заморозив 68 мільярдів євро російських активів, згідно з внутрішнім документом Єврокомісії. Наразі Євросоюз вивчає можливість направити деякі із заморожених активів банку Росії на відновлення України. Обговорення перебуває в ранній стадії, тому що для таких кроків потрібен перегляд правової основи.

30 листопада 2023 року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що до Конгресу Сполучених Штатів внесено законопроєкт про арешт заморожених активів Росії на користь відновлення України.

У липні 2023 року повідомлялось, що лідери Європейського союзу підтримують плани, які передбачають введення податку на непередбачений прибуток, отриманий від заморожених активів Центробанку РФ сумою понад 200 мільярдів євро, для допомоги у відновленні України.

Вже у жовтні цього року влада Естонії схвалила і направила до парламенту поправку до закону про міжнародні санкції, яка серед іншого передбачає використання російських заморожених активів для відшкодування збитків, завданих Україні через війну.

Схожі публікації

Залишити коментар