Українська економіка почала відновлюватись – американська компанія Bloomberg

від Стожари

Вартість збитків і втрат від російської агресії вже сягають рекордних величин, а падіння реального ВВП в Україні є більш глибоким, ніж у більшості країн, які мали досвід збройних конфліктів. У той же час Україні вдалося утримати макрофінансову стабільність і залучити значні обсяги міжнародної допомоги, що позитивно впливатиме на перспективи поствоєнного відновлення.

Економіка України у 2023 покаже зростання в 2,9% ВВП. Це стало можливим на тлі стабілізації настроїв усередині країни та збільшення видатків населення. Як йдеться у публікації компанія Bloomberg, після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну українці встигли адаптуватися до нових умов. Витрати збільшуються, що приводить до запуску економіки.

Bloomberg зазначає, що зростання відбувається після глибокого падіння 2022-го. Тобто таке збільшення частково пояснюється низькою порівняльною базою. Проте повноцінне відновлення економіки неможливе без вирішення проблем із морським експортом товарів.

Крім того, війна на території країни, постійний обстріл інфраструктури, проблеми з електроенергією також зупиняють відновлення. Загалом 2023-го зростання економіки відбулося з двох причин:

  • низька порівняльна база (2022-го відбулося масштабне падіння, на тлі якого навіть часткове відновлення здаватиметься істотним зростанням);
  • українці поступово адаптуються до ситуації повномасштабної війни.

Як далі зазначає видання Bloomberg, також від зростання ВВП 2023-го залежить, чи Україна платитиме ВВП-варанти. Вони мають виплачуватись у разі, якщо зростання ВВП становитиме понад 3%.

Схожі публікації

Залишити коментар