Майже 50% українських біженців у Німеччині надмірно кваліфіковані – дослідження німецьких фахівців.

від Стожари

Німеччина прийняла з кінця лютого 2022 року понад один мільйон громадян України, які залишили свою країну через повномасштабну російську агресію, і посідає за цим показником друге місце в ЄС після Польщі. Серед прибулих до ФРН українських біженців у працездатному віці від 18 до 64 років частка жінок становить 80 відсотків. Абсолютна більшість із них має вищу освіту. Приблизно половина приїхала з малолітніми дітьми.

Майже половина українських біженців у Німеччині мають надмірну кваліфікацію для роботи, яку вони виконують. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на дослідження Нюрнберзького інституту досліджень зайнятості (IAB) .

Згідно з дослідженням, майже половина працевлаштованих українських біженців працюють у професіях, для яких вони формально мають зависоку кваліфікацію. Близько 68% українських біженців працездатного віку в Німеччині мають вищу освіту, ще 16% – професійно-технічну освіту. Дослідження також показало, що 18,1% працездатних українських біженців мають оплачувану роботу. Серед біженців, які понад рік перебувають у країні, ця цифра зростає до 28,1%. Лише 39% працевлаштованих українських біженців працюють повний робочий день, 36% – неповний робочий день, 18% зайняті несуттєво, а 7% проходять навчання або стажування.

Дослідження IAB з’ясувало, що середній місячний заробіток українців, зайнятих повний робочий день, становить 2 550 євро, що майже на одну тисячу євро нижче від середнього заробітку всіх працівників у Німеччині, в яких повний робочий день. За словами представника IAB Герберта Брюкера, «переважна більшість українців працездатного віку (80%) – жінки, половина з яких мають дітей». Він додав, що належний догляд за дітьми призводить «до більшої кількості соціальних контактів з німецькими сім’ями, сприяє соціальній інтеграції і, таким чином, також опосередковано полегшує доступ до ринку праці».

Зазначене дослідження ґрунтується на репрезентативному опитуванні близько шести тисяч українських біженців працездатного віку від 18 до 64 років, які перебувають у Німеччині з лютого 2022 року.

Схожі публікації

Залишити коментар