18 травня – свято української вишиванки. Світ готується до Всесвітнього дня вишиванки!

від Стожари

Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня.

У 2023 році всесвітній день вишиванки припадає на 18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, а також 18-20 травня – річницю виходу українських захисників з Азовсталі.

Вишиванка для українців це не просто одяг, а це щось дуже особливе – символ здоров’я, краси, щасливої долі, родової пам’яті, порядності, чесності, любові, святковості, оберіг. Вишивка – як символ, який зберігає його коріння, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу. Та більше того, у вишивці зашифровано наш генетичний код.

Так повелося, що завжди, коли нам добре та гарно, ми вдягаємо те, що для нас більше, ніж просто одяг, – наші вишиванки. У них дівчата і жінки ще вродливіші, чоловіки – особливо мужні та стильні, діти – ніби янголята у чудових рукотворних шатах.

Вишиванку творять з любов’ю, вкладаючи у кожен візерунок певний смисл, щирі думки і душу. У вишивальниць є багато традицій і обрядів перед власне процесом вишивання, тому що це – особлива творчість, у якій передається наша українська краса, наша душа. 

Символіка вишивки залежала від того, кому призначалося вбрання: парубкові – нареченому, чоловікові, хлопчикові; дівчині, заміжній жінці, чи козакові.

В Україні вишивати вміли у всіх регіонах. У кожному регіоні України є свої традиції вишивання і символізм орнаментів, але незмінно лише одне: вишиванка – це частина генетичного коду українця. (від Луганська до Львова – особливості вишиванок кожного регіону України)

У час агресії з боку терористичної роZZії день вишиванки має особливий сенс – українці змушені відстоювати свою національну автентичність і боротися за неї, віддаючи свої життя.

Зараз, в умовах воєнного часу, в День вишиванки в Україні не проводяться марші та дефіле вишиванок, ярмарки, концерти чи інші масові заходи. Але долучитися до свята може будь-хто – потрібно просто одягнути вишиванку або будь-який інший одяг з українською вишивкою.

Українство, долучаймося 18.05.2023 до Всесвітнього дня вишиванки!

Схожі публікації

Залишити коментар