«Справжній український побут»: Цикл із 12 відео розкаже про декоративно-ужиткове мистецтво наших пращурів

Вийшов проєкт – цикл із 12 відео «Справжній український побут», що розповідає про побутові й естетичні потреби українців у давні часи.

Про це повідомляє пресслужба Державного агентства з питань мистецтв та мистецької освіти у Фейсбуці.

«Справжній український побут» – це цикл із дванадцяти відео. У кожному епізоді циклу представлені унікальні побутові предмети: скриня, «павук», килим, скульптури, народна ікона, народна картина, обрядовий посуд, гутне скло, рушники, глеки, мисник, свічник», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що протягом циклу відео глядачі дізнаються про магічні обереги, поширені художні народні сюжети, загадки ікон з усміхненими святими. Водночас автори фільму повідомляють про те, у яких регіонах України побутували ті чи інші вироби, з яких матеріалів вони виготовлялися, як називали майстрів.

«Справжній український побут» розказує про косівську кераміку, що внесена до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, і гончарні традиції Опішні, яку називають «українським Римом», – анонсує Держмистецтв у дописі.

Проєкт відіграє важливу культурно-просвітницьку й інформаційну роль, бо через предмети побуту показує красу й самобутність розмаїтої культури українського народу, який бореться нині за свободу всього цивілізованого світу, долаючи імперське, колоніальне зло.

Відео створила компанія FILM.UA Group.

Нагадаємо, історичний центр Одеси включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Схожі публікації

Залишити коментар