Історичний центр Одеси включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Історичний центр Одеси включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

«Історичний центр міста-порту Одеса включено до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою», – написав пан Ткаченко.

Як зазначив міський голова Одеси Геннадій Труханов, для цього знадобилося десять років.

«Одеса отримує високий статус у той час, коли наша країна дає жорстку відсіч російським окупантам та бореться за незалежність та недоторканість кордонів. Попри війну, попри спроби росіян завадити включенню Одеси до Основного списку справедливість все одно виявилася найсильнішою. І ми вкотре доводимо, що Одеса – це українське місто, а ще – душа Європи. Що й відображено в її унікальній спадщині, яку створювали європейці», – написав міський голова.

Варто зазначити, світова спадщина ЮНЕСКО – це видатні культурні та природні цінності, що вважаються надбанням усього людства. Ці цінності перелічені в Списку ЮНЕСКО.

Статус об’єкта спадщини дає такі переваги:

  • додаткові гарантії збереження і цілісності унікальних природних і культурних комплексів;
  • підвищує престиж територій і установ, які ними опікуються;
  • сприяє популяризації включених у Список об’єктів і розвитку альтернативних видів природокористування (у першу чергу, екологічного туризму);
  • забезпечує пріоритетність у залученні фінансових коштів для підтримки об’єктів Світової культурної і природної спадщини, у першу чергу, з Фонду Світової спадщини;
  • сприяє організації моніторингу і контролю за станом збереження природних і культурних об’єктів.

Нагадаємо, з нагоди 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі відкрили тематичну виставку.

Схожі публікації

Залишити коментар